Nomofobi (Cep Telefonsuz Kalma Korkusu)
Nomofobi durumunda ise korku, telefonsuz kalmaktan veya cep telefonu hizmetinin erişiminden uzak kalmaktır. Nomofobisi olan insanlar duygusal ve bilişsel belirtilere ek olarak fiziksel belirtiler de gösterebilirler. Daha hızlı nefes alabilir, kalp atışları hızlanabilir, daha fazla terleyebilir ve titreyebilirler.
Kısaca internetsiz kalma korkusu olarak nitelendirilen Netlessfobi (Being NetlessFobia) kavramı, “internetin aşırı kullanımından öte kişinin internetin olmadığı bir ortamda kalamaması ve internet yoksunluğundan endişe duyma (Öztürk, 2015)” durumu olarak tanımlanmaktadır.
'No mobile phobia'dan türetilen nomofobi; cep telefonu ile sağlanan iletişimden kopmaktan aşırı korkma anlamına gelir. Yani cep telefonundan bir şekilde mahrum kalma kokusudur.
Nomofobi tedavisi için terapiler kişiler arası danışma, bilişsel davranışçı terapi ve bağımlılık terapisine kadar uzanıyor. Maruz bırakma terapisi de, hastayı fobisine maruz bırakarak ve kademeli olarak gerçek hayat senaryoları kurarak devam ediyor. Tedavi sürecinde hasta ciddi bir farkındalık elde ediyor.
İlgili 36 soru bulundu
Nomofobi kişilerin cep telefonu aracılığı ile kurdukları iletişimden kopma korkusu olarak tanımlanmaktadır. Literatürde özgül fobiler arasında yer almaktadır.
Miyelin oligodendrosit glikoprotein (MOG) antikoru ile ilişkili hastalık (MOGAD) nadir görülen, santral sinir sistemi (SSS) otoimmün demiyelinizan hastalığıdır. Çocuklarda tüm akut demiyelinizan sendromların yaklaşık üçte birini oluşturup multipl sklerozdan (MS) sonra en sık görülen SSS demiyelinizan hastalığıdır.
İnternet yoksunluğu netlesfobi, telefondan yoksun kalma nomofobi, gelişmeleri kaçırma ise Fomo'dur. Bu kaynaklardan yoksunluk stres ve kaygıya yol açarken, yoksun kalma ihtimali de korku vermektedir. Bu korkular dijital çağın ve hızla gelişen teknolojinin sonucu olarak özelliklede z kuşağı üzerinde etkilidir.
Monofobi tıp dilinde kısaca yalnızlık, bencil olma korkusu ya da yalnız olma korkusudur. “Mono” kelimesi tek veya bir anlamına gelmektedir, “fobi” kelimesi ise korku anlamına gelmektedir; yani bu iki kelimenin birleşiminden “monofobi” kelimesi oluşmaktadır.
Talassofobi sözcüğü Yunanca deniz ve korku anlamlarına gelen iki sözcüğün birleşmesiyle oluşur ve deniz korkusu anlamına gelir. Kısa tanımıyla talassafobi büyük su kütlerinden korkmak anlamına gelir. Talasofobisi olan insanlar okyanustan, denizden ve büyük göllere karşı korku besler.
Fonofobi, yüksek seslere karşı korkulu bir duygusal tepkidir. Hem genel popülasyonda hem de kulak çınlaması popülasyonunda, fonofobinin yaygınlığı bilinmemektedir. Tinnitus ve hyperacusis bağımsız olarak veya birlikte olabilir.
Özellikle gençlik çağında sıkça karşılaşılan nomofobik davranışların başında cep telefonu ve tablet gibi cihazlardan uzak kalınamaması yer alır. Kişiden kişiye davranışlar değişse de cep telefonundan bir an bile ayrı kalmak istenmemesi nomofobi sendromunun belirtileri arasındadır.
Terapi genellikle nomofobinin semptomlarını ele almanıza yardımcı olabilir. Terapistiniz bilişsel davranışçı terapi veya maruz bırakma terapisi önerebilir. Bilişsel davranışçı terapi (CBT), telefonunuzun olmadığını düşündüğünüzde ortaya çıkan olumsuz düşünce ve duyguları yönetmeyi öğrenmenize yardımcı olabilir.
Klostrofobi, toplumda bilinen adıyla kapalı alan korkusu; kişinin asansör, penceresiz oda, tren, tünel, uçak gibi kapalı alanlarda korkuya neden olan bir çeşit kaygı bozukluğudur.
Nöromiyelitis Optika Belirtileri
Nöromiyelitis Optika semptomları kişiden kişiye farklılık gösterebilir. En sık belirtiler arasında durdurulamayan kusma veya hıçkırık, idrar kaçırma, bacaklarda ve kollarda his kaybı, göz ağrısı veya görme kaybı vardır.
Nöromiyelitis optika (NMO), optik sinir (optik nörit) ve omuriliğin (miyelit) enflamasyonu ile karakterize, otoimmün, inflamatuar ve demiyelinizan bir hastalıktır. Devic hastalığı olarak da bilinir. Optik nörit ve miyelit aynı anda veya art arda ortaya çıkabilir.
MS (Multiple Skleroz) hastalığı; kas güçsüzlüğü, dengede bozukluk, yürüme ve konuşma aksaklığı ile kendini belli eden ve merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır. Merkezi sinir sisteminde etkilenen bölgeye ve etkilenme derecesine göre, bu kronik hastalığın türü ve şiddeti de kişiden kişiye değişebilmektedir.
Nörofibromatosis Tip 1 (von Recklinghausen Hastalığı) otozomal dominant geçiş gösteren deri, göz ve sinir sis- temini tutan bir hastalıktır. Bu hastalığın gen mutasyonu 17. kromozomda gösterilmiştir. NF 1 gen mutasyonu nörofibromin düzeyinde düşmeye sebep olmaktadır. Nö- rofibromin tümör süpressörüdür.
İris lekeleri (Lisch nodülü):
Gözün renkli bölgesinde gruplar halinde bulunan pigmentlerdir. Göz hastalıkları uzmanı genellikle 5 yaşından sonra-erken ergenlik döneminde ortaya çıkan bu noktaları genel toplumda görülen iris çillenmesinden ayırt edebilir.
Nörofibromatozisler sinir sisteminin çeşitli bölgelerinde tümörlere eşlik eden deri ve diğer dokuların iyi huylu tümörleriyle karakterize kalıtsal hastalıklardır.
Yemek yerken, gezerken, bir şeyler izlerken, yatağa girip uykuya hazırlanırken yanımızdan ayırmadığımız telefonlar için uzmanlar, özellikle uyku sırasında en az 1 metre uzakta kalmak gerektiği konusunda uyarıyor; çünkü uyku sırasında telefonunuzu yakınınızda bulundurmak oldukça zararlı.
Türkiye dahil 33 ülkede 53 binden fazla kişi üzerinde yapılan 'Global Mobil Kullanıcı Araştırması'na göre Avrupa'nın akıllı telefona en bağımlı ülkesi Türkiye. Avrupa'da günde ortalama telefona bakma sıklığı 48 iken, Türkiye'deki mobil kullanıcılar günde ortalama 78 kez telefonun ekranına bakıyor.
Telefon Bağımlılığı (Nomofobi), olmadığını düşünen kişilerde dahi, gün içinde ekran kullanım süreleri 4-5 saati bulabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri