Mayalı alkol (fermente alkol) doğal olarak taze meyve sularında, geçkin meyvelerde, hatta ekşi bozada kendiliğinden oluşur. Tamamen doğal bir süreçtir bu.Ama ne kadar alkol? Birada hacmen %5 civarı, şarapta %10 ila 15 olarak oluşan alkol, pastörize edilmemiş meyve suyunda %0,01 ile 0,03 arasında kendiliğinden oluşuyor.
Su, maden suyu (doğal mineralli su), ayran, meyve suyu gibi içecekler alkol içermemelerine rağmen bu grubun dışındadır.
Netice itibariyle meyvelerde ve ekmek ile taze sirkede bulunan alkol dinen haram edilmemiş; tahammür (fermantasyon) neticesi ortaya çıkan veya suni olarak elde edilen etil alkol haram kılınmıştır.
Marula yılda bir defa ve tam da Afrika'nın en sıcak ve en kurak mevsiminde ürün verir. Son derece sulu olan marula meyveleri,eğer bekletilirse aynı zamanda % 17 alkol içerir. Bu bunaltıcı mevsimde birçok hayvan hem yakıcı güneşden korunmak ve hem de karınlarını doyurmak için bu ağacın altında toplanır.
Bilirkişinin raporu şöyleydi: Bir litre elma suyunda 3 gram alkol bulunur. Bu olayda sürücünün kanındaki alkol oranı 0,04 promil artmış olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Örneğin muz; bir kilo muzda tam tamına 6 gram saf alkol varmış meğer. Doğal meyve sularının litresinde 3 gram, hatta üzüm suyunda 10 gram alkol varmış.
Hiçbir meyvede alkol yoktur
Bildiğimiz hiçbir meyve alkollü değildir.
Fermente olarak üretilen bazı gıdalarda da alkole sıklıkla rastlanır. En ekşi, en sert kefirde alkol oranı on binde 5'i geçmez. Piyasalarda satılan ve evde yapılanlarda bu oran en fazla on binde 1 veya 2'dir. Yoğurt ve ayran da az miktarda alkole rastlanır.
Yaklaşık 14 g alkol ve dolayısıyla yaklaşık 100 kkal enerji içeren içeceklere örnekler; 310 mL bira (alkol içeriği % 4-5), 120 mL şarap (alkol içeriği % 11-12), 40 mL distile alkollü içecekler (viski, rakı, cin, votka gibi) (alkol içeriği % 35-40)'dir.
Yemekte ve yemekten sonraki 2 saat içinde yenilen meyveler, midede fermantasyona (mayalanma) yol açarak, gıdaları vücuda yük haline getiren asit ve gaz üretimine neden oluyor. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.
Kaynaklar. Meyvelerde gerçekten alkol var mı? Sporcuların beslenmesi hakkında araştırmalar yapan bir enstitü, tahıl (bira yapımında olduğu gibi), mısır, arpa, patates de dahil olmak üzere mayalanan her şeyde alkol oluştuğunu bildirdi.
O hâlde hiçbir zaman içinde az miktarda alkol oluştuğu ifade edilerek muz, portakal ve elma gibi meyveler haram kılınamaz. Haram kılınan, sarhoşluk veren içkilerdir.
Bu konuda alkol miktarının %1 seviyesinin altında kontrol edilmesi istenir. Bu ürünlerden turşularda önce tuz katkısı, daha sonra asitlik artışı ile alkol miktarı %1'in altında sınırlanır. Havasız, vakum kilitli sistemlerde kurulan turşularda alkol miktarı daha yüksek olur.
%3.5 alkol Beypazarı'nda da var.
Meyvelerin içerisinde alkol olduğu doğru. Olgunlaşan her meyvenin içerisinde belli bir oranda fermantasyon olur. Ancak meyve yemek alkol almak anlamına gelmez.
%100 Meyve suyu nedir ? Meyve veya meyvelerin karışımının yenilebilir kısımlarından elde edilen katkısız içeceklerdir. Yüzde yüz meyve sularına şeker ilavesi yapılmaz.
Meşrubat, genellikle soğuk tüketilen alkolsüz içecek. Soda, gazoz, maden suyu, enerji içeceği, meyve suyu ve meyve aromalı diğer içecekleri kapsar. Türkçeye Arapça maşrūbāt (مشروبات) (içecekler) sözcüğünden geçmiştir ve şurb (içme) kökünden gelir.
Long Island iced tea veya Long Island ice tea; genellikle votka, tekila, rom, cin, portakal likörü ve kola karışımıyla oluşturulan ve renginin soğuk çaya benzemesinden ötürü "iced tea" olarak adlandırılan bir kokteyl türüdür.
Türk Gıda Kodeksi'nin tebliğine aykırılık oluştuğunda etiket bilgileri yenilenene kadar gıdalara el konuyor ve firma para cezasına çarptırılıyor. Alkol sadece çikolataların, pastaların, gazozların içinde yok.
Son üründe asitlik %4, kül miktarı 0,8 g/l ve alkol miktarı da %0,1 dolaylarındadır.
Şarap Üreticileri Derneği Başkanı Ali Başman, alkol yönetmeliğine eklenen yeni yasaklarla ilgili olarak, “Mayalı her üründe alkol vardır. Meyvelerde, ekmekte bile alkol vardır” dedi.
Aralarında Coca-Cola, Pepsi Cola, Coca-Cola Light Coke ve Coke Zero'nun da bulunduğu 10 içecekte alkole rastlandığını belirten uzmanlar, bu oranın ülkede alkollü içecek kabul edilen yüzde 1.2 oranından çok daha düşük, 0.001 oranında olduğunu bildirdi. Bu da litre başına 10 mg alkole karşılık geliyor.
Pentekostaller ve Metodistler gibi bazı Hristiyan grupları günümüzde kişinin alkolden uzak durması gerektiğine inanmaktadırlar. Mormonluğun "Hikmet Sözleri" kitabında alkol tüketimi yasaklanır.
Alkol ise kimyasal bir maddedir ve sorunuzda da belirttiğiniz gibi muz, portakal, erik, şeftali gibi meyvelerde ve bal, ekmek, yoğurt gibi yiyeceklerde de bulunur. Sayılan bu yiyeceklerin hepsi de helaldir. Çünkü bunlar yenildiğinde kişiyi sarhoş etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri