Tartışma konusu ise; yufkada, hamurda ve baklava gibi unlu mamullerde içeriğinde L-Sistein adı verilen katkı maddesi kullanılıp kullanılmadığı. İçeriği toz haline getirilmiş hayvan kılı olarak bilinen bu madde hamura esneklik katarken, üretilim hızını da ikiye katlıyor.
Un ve ekmekte kullanılan, domuz ve insan saçından elde edilen bir katkı maddesi olan L-Sistein. Bu madde Çin'de üretilmekte ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir. E920 koduyla bilinen L-Sistein maddesi, insan saçı, kanatlı hayvanların tüyünden ve domuz kılından elde edilmektedir.
* Hastel Baklavalık yufka Helal gıda belgesine ve ts en iso 9001:2008 kalite yönetim sistemi, ts en iso 22000:2006 gıda güvenliği yönetim sistemi belgelerine sahiptir.
Gıda Mühendisi Taylan Akgün, unlu mamullerin daha beyaz, daha hacimli ve uzun süreli raf ömrüne sahip olması için benzoil peroksit, potasyum bromat gibi katkı maddelerinin kullanıldığını söyledi.
İlgili 33 soru bulundu
Baklava yufkası incecik açılmalı, içine esnek ve dayanıklı olması için yumurta, piştiği zaman gevrek olması için de limon ya da sirke eklenmeli. Yumurta eklediğiniz hamur daha kolay açılır, açarken yırtılmaz. Aynı zamanda yumurta baklava hamuruna lezzet de katar.
“Baklava hangi nişastayla açılır?” diye sorduğunu duyar gibiyiz şefim. İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır.
Vejetaryen,Vegan,Helal diyet tercihleri için tüketime uygun. Propionik asitin kalsiyum tuzudur.
Vegan Baklava, hiçbir hayvansal gıda içermeyen baklava çeşitlerimizdir.Vegan baklavada yumurta kullanmıyoruz. Hamurunda sadece un, su, tuz, nişasta bulunur. Yağ olarak ise tamamen bitkisel yağlar kullanılmaktadır. Vegan baklavalarımız hiçbir hayvansal gıda ile temas etmeyen özel bölümde imal edilmektedir.
Bu aşamada akıllara gelen ilk soruyu biliyorum: “Çiğ Yufka yersem karnımda kurt çıkar mı?” Bir kere bilinmeli ki, yufka çiğ değil, pişen bir malzeme. Hatta biraz kuruyup sonrasında suyla tekrar ıslatılıyor. Dolayısıyla müsterih olun.
Saç, insanda, baş üzerinde kafa derisi ya da saç derisi denen kısımda bulunan kıl kümesine verilen genel ad.
Kıl, kese benzeri foliküllerde büyüyen hücrelerin sıkıca toplanması ile oluşan silindirik bir yapıdan meydana gelmektedir. Saçlar ; uzun, keratin içerikli yapılardır. Keratin tespih gibi dizilen aminoasitlerin birleşmesinden oluşmuş büyük dayanıklı bir moleküldür.
Avrupa Birliği Ülkeleri, Amerika, Kanada ve tabii Türkiye'de fırınlar, maalesef insan saçından üretilen L-cyctein katılmış un kullanmaktadır. Hâlbuki Endonezya'da sentetik malzemeden üretim yapılmakta. Müslümanlar için insan saçından yapılan katkı maddesi kesin olarak haramdır ve uzak durulması gereken bir şeydir…
Böreklik yufka için önce tam kıvamında bir hamur hazırlamamız gerekiyor. Bu hamurun içerisinde maya, süt, yoğurt, yumurta gibi uzun süre dayanmasını engelleyecek malzemeler yok. Maya olmamasının sebebi böreklerin çok fazla şişip kabarmasını istemiyoruz. Börek yufkaları zaten dantel gibi incecik olunca güzel.
Ürün çeşitlerini sürekli arttıran; ISO 22000:2005 Gıda Güvenirlik Sistem Belgesi, ISO 9001:2008 Kalite ve Sistem Sertifikası, Helal Belgesi, TSE Hizmet Yeterlilik Sertifikalarına sahip olan YUFBİ, başta yufka çeşitleri (Baklavalık, Böreklik) olmak üzere üretim ve satışını yapmaktadır.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
40 kat yufka diye bir gelenek vardır baklava yapımında. Bunun için yufkaların aynı incelikte olması gerekir ancak aynı boyutta olması şart değildir. Parçalı olarak da atılır yufkalar tepsiye. Evlerde yapılanları 7'li ya da 14'lü de olur, olabilir.
Kalan baklavalık yufkalarla tavada, çay demlenene kadar dışı çıtır içi yumuşacık, kolay börek tarifim var. Fırında pişirirken de bu sosu kullanıyorum. İç malzeme tercih ettiğiniz gibi olabilir. Kahvaltıya, çay saatlerine çok yakışır...
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
ŞERBETİN KIVAMI ÇOK ÖNEMLİ
40 katlı, 20 yufka katlı kalın bir baklava yapacaksanız orta kıvamlı bir şerbet dökmelisiniz. Eğer baklavanız az miktarda yufkadan oluşuyorsa daha kıvamlı şerbet tercih etmelisiniz yoksa tatlısınız hamur olur.
Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanırsanız lezzeti daha iyi yakalarsınız. Kimi mısır nişastasını tercih etse de, buğday nişastasını kullanmanız halinde, hamurun oklavaya ve zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz. Tereyağı baklavanın lezzetini artıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri