Kıl dönmesi sorunundan uzak durmak istiyorsanız mutlaka kişisel hijyene önem vermelisiniz. Özellikle bu rahatsızlığın ortaya çıkacağı bölgelerdeki kıllar lazer epilasyon ya da tüy dökücü krem gibi etkenlerle ortadan kaldırılmalıdır.
Jiletle tıraş olan erkeklerin yüzlerinde, boyunlarında ve yanaklarda, kafasını jiletle tıraş edenlerin kafa derilerinde kıl dönmesi riski görülme olasılığı yüksektir. Kadınlarda da genel olarak koltuk altı, kasık bölgesi ve bacaklarda kıl dönmesine rastlanır.
Kıl dönmesini önlemek için nelere dikkat edilmeli? - YouTube. Kıl dönmesini önlemek için, kıllı bölgelerin temiz ve kılsız tutulmasıdır. Her gün duş alınmalı, bölgenin nemli ve ıslak kalması engellenmeli. Ayrıca iç çamaşırların temiz olması ve kıyafetlerin bol olması da dikkat edilmesi gereken konular arasında.
Tıraş bıçağıyla tıraş ettiğiniz her yerde kıl dönmesi olabilir. Bununlar birlikte genelde koltuk altları ve bikini bölgesi gibi kalın ve sert kılların bulunduğu bölgelerde görülür. Bunun nedeni, kılların yoğun ve kıvırcık olduklarında cildin içine doğru kıvrılmalarının daha kolay olmasıdır.
Kıl dönmesinde kalçada özellikle oturma ile birlikte artan ağrı, bölgenin çevresinde kızarıklık, oluşan kist ya da apsede irin ya da kanama olması yaygın belirtilerdir. Söz konusu akıntı aynı zamanda kötü bir koku yayabilir. Çok sık olmasa da mide bulantısı, ateş ve yorgunluk gibi belirtilerde görülebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Kıl dönmesi; enseden, sırttan veya saçtan dökülen kılların kuyruk sokumuna dökülüp orada toplanması ve deri altına yerleşmesidir. Burada biriken kıllar, kistik bir durumda olabilir. Genellikle kendini şişlik, akıntı ve ağrı gibi belirtilerle gösterebilir.
Kıl dönmesi, kıvrılmış ve deriden yükselmek yerine cildin içine geri dönen bir tüy olarak tanımlanabilir. Ciltte bazen irinle dolu kabarık bir yumruya şeklinde görülebilir. Kıl dönemsi genellikle sakal, kasık bölgesi, kalça, bacaklar ve koltuk altları gibi derinin tıraş edildiği veya ağdalandığı bölgelerde görülür.
Kıl dönmesi rahatsızlığı kesinlikle kendiliğinden geçmez. Halk arasında böyle bir inanış olsa da mutlaka doktor muayenesi sonrasında gerekli tedaviye başlanması gerekmektedir. Eğer bu yönteme başvurmaz, kendiliğinden geçmesini beklerseniz kıl, içeride daha çok büyüyerek bölgede yayılacaktır.
Tespit edildiği anda tedavi edilmesi gerekir. Çünkü kıl dönmesi kendiliğinden iyileşmez; aksine hastalıklı alan zamanla büyür ve ihmal edildiğinde daha geniş bir alanı tutarak, ameliyatta daha geniş bir cilt ve cilt altı dokusunun çıkarılması gerekebilir.
Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) iltihaplanıp apse yaptığında yalnızca enfeksiyon tedavisi uygulanmalı. Cerrahi olarak boşaltılmalı. İltihap iyice geriledikten sonra kıl dönmesi ameliyatı yapılmalıdır.
Kıl dönmesi bitkisel yollarla tedavi edilebilir: Kıl dönmesi sorunu cerrahi tedavi ve lazer yöntemi ile tedavi edilebilir. Bitkisel tedavilere sonuç veren bir hastalık değildir.
Evde kıl dönmesinin tedavisi yapılamaz. Ev içerisinde kılları çıkarmak amacıyla yapılacak bilinçsizce uygulamalar hastalığın biraz daha ilerlemesine ve daha zor tedavi edilebilir hale gelmesine neden olabilir.
Kalçadaki tüylerden Buz Lazer ile kalıcı bir şekilde kurtulabilirsiniz. Buz Lazer ortalama 8 seans önerilir. Her seans sonrasında tüylerde azalma, incelme ve seyrelme fark edilir. İlerleyen seanslarla birlikte kıl kökleri bir daha kıl üretemeyecek şekilde tahrip edilir.
Kıl dönmesi için birçok farklı tedavi mevcuttur: Cımbızla alınabilir (ancak bu acı verici olabilir) veya döndürülebilir bir tıbbi cihazla yerinden çıkarılabilir. Kronik olarak kıl dönmesi yaşayan bazı kişiler, kıl büyümesini tamamen önlemek için lazer tedavisi veya elektroliz kullanmaktadırlar.
Zararlı diyemeyiz ama cilt pek alışık olmadığı için cildi tahrişe meyillidir. İkinci olarak kılların kesim açısı daha farklı olduğundan ve kıllar çok dipten alındığından kıl dönmesi riskini de arttırır.
Cımbız kullanımı, daha önceki lazer epilasyon seanslarının etkisini azaltmaz, ancak ince tüylerin kalınlaşmasına neden olabilir.
Kıl dönmesi ne kadar zamanda iyileşir? Kıl dönmesinin tedavisi cerrahi ve lazer yöntemi ile sağlanmaktadır. Lazer yöntemi cerrahi tedaviye nazaran hastalara avantaj olmakta ve iyileşme süreçlerini de en aza indirmektedir. Sonuç olarak kıl dönmesi iyileşme süreci 7-12 gün arasıdır.
Kıl dönmesi tedavi edilmezse enfeksiyon ve apse büyür. Bu durumda ciltte birden fazla ağızın, açıklığın görülmesine neden olur. Tedavi sürecini ertelemek uygulanacak yöntemi zorlaştırır.
Genellikle kuyruk sokumunda ortaya çıkan kronik bir enfeksiyon odağı olan kıl dönmesi hastalığında utanma duygusu nedeniyle doktora başvurma süreci gecikebiliyor. Tedavide geç kalınması ise hastalık alanının genişlemesine, apse, ağrı gibi komplikasyonlara yol açarak yaşam kalitesini önemli oranda düşürüyor.
Eğer kıl dönmesi sorunundan kalıcı olarak kurtulmak isterseniz bunun tek yolu lazer epilasyondur. Lazer epilasyon uygulamaları sırasında lazer ışınları kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından emilir ve kıl kökünde kalıcı hasara neden olur. Böylece işlem yapılan bölgelerde bir daha kıl uzamaz.
Kıl dönmesi tedavisi için kara merhemler çok kullanılmaktadır. Bu kremler ihtiyol pomad dediğimiz antibakteriyel dezenfektan bir kremdir. Bu kremler alışkanlık ve kültürden geldiği için her kabaran yere sürülmektedir. Bir zararı yoktur ancak sanıldığı kadar avantajı da yoktur.
Uzun süre ihmal edilen kıl dönmesi sorunu nadiren de olsa yassı hücreli kanser gelişmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle kıl dönmesine işaret eden belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.
Kıl dönmesi tedavisinde hastalığın evresine göre lokal bakım ve banyolar, epilasyon, kristalize fenol uygulaması gibi yöntemlerin yanı sıra cerrahi yöntem de uygulanabiliyor. Çok yeni, küçük, orta hatta 1-2 sinüsle ortaya çıkan hastalarda sadece epilasyon ve lokal bakım/banyolarla bu durum gerileyebiliyor.
Kıl dönmesinde çok fazla ilerlemeyen vakalarda hekim tarafından ameliyatsız tedavi önerilebilir. Normal dokuya dokunmayarak, kıl keseciğinin alınması olarak ifade edilen ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerde; lokal anestezi koşullarında pilonidal sinüs kesesi kısa sürede kıllardan temizlenir.
Kıl dönmesinden kurtulmanın en etkili yolu tedavi olmaktır. Kıl dönmesi tedavi yöntemleri lokal bakım ve banyolar, kristalize fenol uygulaması, lazer ve cerrahi yöntemdir. Cerrahi tedavilerin dışında uygulanan diğer yöntemler fazla etkili olmamakla birlikte en etkili yöntem lazer ve cerrahi yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri