Bakteriler prokaryot hücre yapısına sahiptir, hayvan veya bitki hücreleri ökaryot hücre yapısındadır. Dolayısı ile bakteriler hayvan değildir. iki hücre tipindeki farklar kısaca aşağıdaki gibidir.
Tek hücreli canlı türleri arasında yer alan bakteriler, çeşitli metabolik aktiviteleri olan ve bölünerek çoğalan canlılardır.
Bakteriler monera alemini oluşturan prokaryot canlıların en sık ve en fazla bilinen sınıfıdır. Son derece yaygındırlar dünyada hemen hemen heryerde bulunurlar.
Bakteri hücreleri genel olarak tek hücreli organizma grubunu gösteren bir yapıdır. Aynı zamanda tek hücreli mikroorganizma grubu olarak da ifade etmek mümkündür. Genel olarak birkaç mikrometre uzunluğuna sahip olan bakteri hücreleri, aynı zamanda gözle görülmeyen yapılar olarak ifade edilirler.
Tek hücreli prokaryotik canlılardır. Mikroskopla görülebilirler. Büyüklükleri 0,1–10 mikro metre arasında değişir. 3500 milyon yıldan daha uzun bir süredir dünyada var oldukları bilinmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Bakteriler prokaryot hücre yapısına sahiptir, hayvan veya bitki hücreleri ökaryot hücre yapısındadır. Dolayısı ile bakteriler hayvan değildir. iki hücre tipindeki farklar kısaca aşağıdaki gibidir.
Bakteri (İngilizce telaffuz: [bækˈtɪəriə] ( dinle); tekil isim: bacterium), tek hücreli mikroorganizma grubudur. Tipik olarak birkaç mikrometre uzunluğunda olan bakterilerin çeşitli şekilleri vardır, kimi küresel, kimi spiral şekilli, kimi çubuksu, kimi virgül şeklinde olabilir.
Virüs ve bakteri, hastalıklara neden olan yaygın iki patojendir. Virüsler, birer canlı organizma değildir. Virüsler yalnızca enfekte ettikleri hücrelerin içinde yaşar, büyür ve çoğalır. Bakteriler ise enerji üretebilen, hareket eden ve kendi kendine çoğalabilen canlı organizmalardır.
Not olarak bakteriler mikroorganizma (mikrop)'dır diyebiliriz. Fakat virüsler, mikrobiyolojinin çalışma alanında olmasına rağmen, genellikle cansız sayılır ve dolayısıyla mikroorganizma olarak kabul edilmez.
Tanım ve Genel Bilgiler. Taksonomik bir alan olan Bacteria (Bakteriler), en büyük prokaryotik mikroorganizma grubudur.
Konjugasyon olayı ile yeni özelliklere sahip ve ortam şartlarına uyum yapmış dayanıklı bakteriler oluşur. Eşeyli üremede gen aktarımında bulunan bakteri erkek, geni alan ise dişi olarak kabul edilir.
En yaygın kullanılanlar ise etil alkol ve izopropil alkoldür. Alkollerin bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etkili olduğu söyleniyor. Ancak dirençli olan bakteri türleri üzerinde kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Alkol miktarı hacmi %50'nin altında ise, mikroplar üzerindeki öldürücü etkisi de oranda düşüyor.
Enerji ve Karbon Kaynağı: Bakterilerin çoğu organotroftur, enerjilerini organik bileşiklerden (şekerler, aminoasitler) alırlar. Bazı bakteriler litotroftur, enerjilerini azot-demir-sülfür içeren inorganik maddelerden sağlarlar.
Virüsler canlı değildir. Çünkü hücre yapıları yoktur ve besini enerjiye dönüştüremezler. Ancak virüsler tam olarak cansız da kabul edilemez. Çünkü genetik materyale sahiptirler ve mutasyon geçirebilirler.
Thiomargarita magnifica adı verilen bu bakteri mikroskoba ihtiyaç olmadan çıplak gözle bile görülebiliyor. Artık dünyanın en büyük bakterisi olarak sınıflandırılan T. magnifica, Fransız Karayipleri'nde su altına gömülü, çürüyen mangrov ağacı yaprakları üzerinde keşfedildi.
Organizmaların enerji sağlayabilmesi, sellüler komponentleri yapabilmesi, gelişmesi, çoğalması ve yaşayabilmesi için beslenmesi ve bu nedenle de çeşitli gıda maddelerini alması gereklidir. Bu maddelerin bir bölümü doğrudan ortamlardan sağlanmasına karşın bir kısmı da hücre içinde sentezlenir.
GRİP HASTALIĞININ ETKENİ: İNFLUENZA VİRÜSÜ
İnsanlarda yaygın hastalığa yol açan influenza A virüsüdür. İnfluenza A virüsü insan, domuz, kuş, at gibi hayvanlarda, influenza B sadece insanda hastalık oluşturmaktadır. Sadece hayvanlarda hastalık oluşturan influenza A virüsünün alt tipleri de vardır.
Yaşayan en küçük mikroorganizma Mycoplasma gallicepticum'da kaynaklara göre 600 milyar atom bulunmaktadır.
Virüslerin morfoloji ve kimyasal özellikleri eşsiz olmaktadır. Nükleik asitleri ya DNA ya da RNA'dan oluşmaktadır. Fakat DNA ve RNA beraber bulunmamaktadır. İç kısmında nükleik asit ve saran, koruyan kapsid bulunmaktadır.
Polyporaceae sp. Mantarlar, çok hücreli veya tek hücreli ökaryotik organizmalardır. Mantarların hücre duvarları kitin, mannan ve glukandan oluşur ve antibiyotiklere karşı dirençlidirler.
Mantarların bir kısmı mikrop olarak sayılabilecek tek hücreli, klorofil taşımayan, heterotrof canlılardır.
Ayrıca bakteriler çoğaldıkları kadar hızlı ölmektedirler. Ufak yapıları nedeniyle fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlerden daha kolaylıkla etkilenmektedirler. Bu da, ölüm oranlarının da, diğer büyük yapılı türlerin aksine aşırı yüksek olmasına neden olmaktadır.
Bakterilerin protein yapısına girer ve ayrıca nükleik asitlerin bununla ilgili purin, primidin ve çeşitli enzimlerin yapısında bulunur. Azot kaynağı olarak, amonyum tuzları, nitrit, nitrat ve aminoasitlerden yararlanılır. Bütün mikroorganizmalar hidrojen verici nitelikteki enerji kaynağı maddelere ihtiyaç gösterirler.
Bakteriler tek bir hücreden oluşurlar. Çubuksu, spiral ya da küresel şekillerde olabilirler. Boyutları ise genelde birkaç mikrometre büyüklüğündedir. Bakterilerin doğadaki en küçük göz kürelerine sahip oldukları bilinmektedir.
Bakterilerde çekirdek olmamasına rağmen DNA'ları sitoplazmada serbest bir halde bulunmaktadır. Yönetici molekül olarak da adlandırılan DNA sayesinde bakteriler yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri