2023 yılı itibarıyla Türkiye'de en iyi dizel yakıt, Shell V-Power Diesel ve
Opet'in birincilik koltuğuna yerleştiği ankette Shell ikinci sırada yer alırken, Petrol Ofisi ise üçüncü olarak seçildi. Yeni kurulan ancak yaptığı süpriz indirimleri ile gündemde olan Full ise dördüncü sırada yer aldı.
Şu anda Türkiyede satılan en iyi dizel: BP ultimate dizel'dir. Bahsettiğiniz 50 ppm 350 ppm kükürt oranının yanında; dizeli kalitesi konsunda en önemli parametre setan sayısıdır.
LPG (Liquified Petroleum Gas)
Yakıt tasarrufu için en çok tercih edilen tür, lpg'dir.
Performans istiyorsan shell önerilir genelde menzil istiyorsan opet. Genelde söylenen budur.
İlgili 28 soru bulundu
Yeni Shell V-Power Kurşunsuz, 3 kat daha fazla temizleyici ve koruyucu molekül içeriyor. Shell V-Power Kurşunsuz, kritik motor parçalarında (yakıt enjektörü ve emme subapları) performans kaybına yol açan birikintileri 100%'e kadar temizleyerek, tortuların tekrar oluşumuna karşı korur.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Türkiye İstatik Kurumu'nun (TUİK) 2020 Ağustos ayı istatiklerine göre yapmış olduğu araştırmaya göre ülkemizde kayıtlı 12.853.573 araç bulunuyor. Yakıt türü sıralamasında zirve dizel araçların oluyor. İstatistiklere göre ülkemizde 4.920.739 dizel araç kullanılıyor.
Benzinli araçlar dizel araçlara göre daha uygundur. Uygun fiyattan araç almak istiyorsanız benzinli araçları tercih edebilirsiniz. Benzinli araçların motor devir gücü ve performansı daha yüksektir. Motor gücü ve hız sizin için önemli ise benzinli araçları tercih edebilirsiniz.
Benzin ani artışlarda daha verimli olurken, motorin sabit hızlarda yüksek tasarruf sağlamaktadır. Bu nedenle otomobillerde çoğunlukla benzin, kamyon ve iş makineleri gibi uzun yollarda kullanılan araçlarda ise mazot, bir diğer adıyla motorin kullanılmaktadır.
2023 yılı itibarıyla Türkiye'de en iyi dizel yakıt, Shell V-Power Diesel ve BP Ultimate Diesel'dir. Bu iki yakıt, yüksek kaliteli bileşenler ve temizleme katkıları kullanılarak üretilir. Bu katkılar, motorun daha iyi performans göstermesine, daha az kirli emisyon üretmesine ve daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olur.
Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir.
Artıları ve Eksileriyle Benzinli Araçlar
Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar.
2002 yılı sonunda Koç Holding Enerji Grubu'nun %50'sine ortak olduğu OPET, kuruluşundan bu yana alt yapı yatırımlarına ağırlık vermiştir. OPET'e büyük bir rekabet avantajı sağlayan depolama kapasitesi, 1 milyon metreküp'ün üzerindedir.
Siyah akaryakıt, kaloriferlerde kullanılan yakıtlar, fuel oil, asfalt gibi ürünlerin temelini oluşturmaktadır. Siyah akaryakıt aynı zamanda izolasyon gibi işlerde de kullanılmaktadır. Benzin, motorin, gaz yağı ve jet yakıtı çeşitlerinden oluşan “beyaz akaryakıt” ise motorlu taşıtlarda kullanılmaktadır.
Kaliteli yakıt aracınıza pürüzsüz gidiş sağlar. Aracın motorundan herhangi anormal bir ses çıkmaz. Ara hızlanmalar olması gerektiği gibi seri olur. Ayrıca aşağıda listelediğimiz detaylar, yakıtın kaliteli olduğunu gösterir.
Kazara, bir şekilde motorin benzinli aracın deposuna konulsa bile sanılanın aksine çok zarar vermez. Birçok benzinli araba depolarında yüzde 10 motorin olduğunda bile çalışabilir, tabii vuruntuyu, egzozdaki siyah dumanı, yağ atmayı ve güç kaybım sorun etmezsek.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır. Bir dizel motorun yakıt verimliliği, kullanıldığı sürüş türüne ve ayrıca motorun boyutu ve kullanılan yakıt türü gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
Benzin fiyatları, LPG'ye göre daha yüksek olsa da uzun mesafeli yollarda oran hesaplaması yapıldığında LPG daha az tükettiği için LPG'nin daha düşük maliyetli olduğu görülür. Dolayısıyla benzin LPG farkı dikkate alındığında LPG kullanımı tasarruf sağlar.
Türkiye'de TotalEnergies'in bağlı iştiraki olan Güzel Enerji Akaryakıt A.Ş. (eski Total Oil Türkiye A.Ş.), akaryakıt dağıtım faaliyetleri ile birlikte 15 Nisan 2016 tarihinde Demirören Holding'e ve daha sonrasında 16 Mart 2020 tarihinde Ordu Yardımlaşma Kurumu'na (OYAK) devrolmuştur.
3 Mart 2017'de Petrol Ofisi'nin Cenevre merkezli Vitol şirketi tarafından OMV'de bulunan tüm hisselerinin 1,368 milyar € karşılığında satın alınacağı açıklandı. Satın alma işlemi Vitol'ün Türkiye'deki şirketi VIP Turkey Enerji A.Ş. aracılığıyla 13 Haziran 2017'de tamamlandı.
GO Dünyasına Hoş Geldiniz...
GO, Türkiye'nin yeni nesil yakıt istasyonudur. Yarım asrı aşkın köklü geçmişi ile Türkiye'de birçok “ilk”e imza atan İpragaz'ın, akaryakıt sektöründeki markası olan GO, ilk istasyonunu 16 Mayıs 2013 tarihinde Konya'da açmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri