Astımda yaygın olarak görülen belirtiler oyun sırasında, geceleri veya gülme sırasında ortaya çıkabilecek sık öksürük nöbetleridir. Öksürüğün mevcut tek belirti olabileceği gibi, aşağıdaki durumlarla da beraber seyredebilir: Nefes darlığı, hava açlığı Soluk alıp verirken ıslık sesi veya hırıltı
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Her yaşta ortaya çıkabilir. Genellikle çocukluk çağında, %80 oranında da 5 yaştan önce başlar. Astım gelişiminde irsî ve çevresel faktörler rol oynar.
Alerjik çocukluk çağı astımı çocuklarda en sık 4-5 yaşlarında başlar. Alerji bazı proteinlere karşı genetik bir yatkınlık sonucu verilen beklenmedik reaksiyon şeklinde tanımlanabilir. Yabancı bir proteinle ilk karşılaşmada bağışıklık sistemi antikorlar oluşturur.
İlgili 23 soru bulundu
Astım teşhisi için, çocuklarda astımın %80-90'ı alerjik olduğu için ciltten alerji testi yapılması çok önemlidir. 6 yaşından büyük çocuklarda solunum fonksiyon testleri yapılır. Verilen nefeste NO testi yapılabilir. Gerekli olan durumlarda kan testleri ve ter testi yapılır.
Verimsiz bir öksürük kuru bir öksürüktür. Bronş tüplerini spazm yapmaya (veya daralmaya) zorlayan bir tahriş ediciye verilen bir yanıttır. Bu tür verimsiz öksürüğe neden olan hava yollarının şişmesi (iltihaplanması) ve daralması astımı karakterize eder. Astım öksürüğüne sıklıkla hırıltı eşlik eder.
Tedavide ilk adım erken tanı
Hava yollarının gösterdiği bu reaksiyonu ölçmek ve astım tanısını koymak için önerilen ilk yöntem solunum fonksiyon testi uygulanmasıdır. İlk başvuruda hastalık tanısını koymak ve ağırlığını belirlemek için spirometrik inceleme yani solunum fonksiyon testi uygulanır.
C vitamininden zengin portakal, mandalina, kivi gibi gıdalardan zengin beslenmek astımı olan çocuklarda hastalığın seyrine olumlu etki etmektedir. A vitamininden zengin havuç, yumurta gibi gıdaların dengeli bir şekilde beslenme düzenine sokulması çok önemlidir.
Ne yazık ki, çocukluk çağı astımı tam olarak iyileştirilememekte ve belirtiler erişkin çağa kadar devam etmektedir.
Astım tanısı için uygulanan bir kan testi yoktur.
Astımla birlikte alerjik rinit belirtileri de olan burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğaz kaşıntısı, geniz akıntısı da ortaya çıkabilmektedir. Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir.
Hasta derin bir nefes aldıktan sonra küçük bir ağızlıklı boru yardımıyla tüm nefesini sonuna dek cihaza üfler. Nefes bittikten sonra çok derin bir nefes alıp bırakır. Daha sonra gerekirse nefes açıcı ilaçlar verilerek tekrarlanır. Değişik solunum manevraları ile akciğerlere giren-çıkan hava ve akımlar ölçülmüş olur.
Bölüm Hakkında
Çocuklarda uzun süren hırıltı, öksürük ve nefes darlığı ihmal edilmemesi ve bir çocuk göğüs hastalıkları uzmanı tarafından görülmesi gerekmektedir.
Pulmonolog, astım dahil olmak üzere solunum rahatsızlıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp uzmanıdır.
Sık tekrarlayan öksürük: Astıma bağlı öksürük sık sık tekrarlar. Her gribal enfeksiyon sonrası öksürük olur. Öksürük genelde 2-3 haftadan uzun sürer.
Genel olarak çocukluk çağında astım tanısı almış hastaların yaklaşık %50-60'ı ergenlik döneminde iyileşirler. İyileşen olguların bir bölümü orta yaş döneminde tekrar hastalık belirtileri göstermeye başlayabilmektedirler. Alerjisi olan astımlı çocuklarda yaş ilerledikçe hastalığın kaybolması olasılığı daha düşüktür.
Ancak, astım kronik bir hastalık olarak tanımlansa da çocukluk çağında doğal seyrinin yaş gruplarına göre oldukça farklı olduğunu söyleyebiliriz. Çocuk hastalarda yüzde sekseninin astım yakınmaları ilk altı yaşta ortaya çıkarken, yedi yaşa gelindiğinde üçte ikisinin astım yakınmalarının düzeldiği görülmektedir.
Astımda bronşlar çok hassastır. Başta alerjenler (ev tozu, polen, hayvan tüyü, rutubet) olmak üzere viral enfeksiyonlar, sigara dumanı, egzersiz gibi tetikleyiciler bronş etrafındaki kaslarda kasılma ile bronşun daralmasına ve bronş içinde yangıya (kızarıklık, şişlik) ve balgam üretiminin artışına neden olur.
Astım tanısı çoğunlukla genel bir muayene sonucu, diğer ihtimallerin elenmesi ve bir seri solunum testi ile konur. Astım teşhisi için bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.
Astım bronşitin yaygın belirtileri
Kuru, balgamsız öksürük (ıslak, balgamlı öksürük enfeksiyonu düşündürür) Yorgunluk. Ateş Nefes darlığı veya hızlı nefes alma (takipne)
Kronik öksürük şikayetlerinin ilk nedenleri arasında astım gelmektedir.
Astım solunum yollarındaki uzun süreli bir iltihabi hastalıktır. Bu iltihap mikrobik bir iltihap değildir. Bronşit çok daha genel bir tanımdır ve bronşlardaki iltihabi durum demektir ve daha çok mikrobiktir.
Gıda. Alerjik astım krizlerinin birçoğu gıda alerjisi sebebiyle ortaya çıkar. Astıma yol açan gıdaların en çok bilinenleri kabuklu yemişler, kabuklu deniz hayvanları, süt ve süt ürünleridir. Bunlar dışında, kişiden kişiye değişiklik gösterebilen pek çok gıda da alerjik astıma neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri