Meyveler ve sebzelerin yanı sıra arılar, hayvan beslenmesinde ve sonuç olarak tükettiğimiz her et parçasında da önemli bir role sahiptir. Tozlaşma olmasa yonca olmazdı ve kolza daha kötü kalitede olurdu.
Arılar sadece bal yiyerek yaşamlarını sürdürebilirler. Ancak kolonide yavru yetiştirilebilmesi ve petek gözlerden çıkan genç arıların gelişmelerini tamamlayabilmeleri için mutlaka polene ihtiyaçları vardır. Polen; arıların protein, vitamin, yağ ve mineral madde ihtiyaçlarını karşılayan doğal bir besin maddesidir.
Çiçek nektarı ve böcek salgıları bal arıları için temel enerji kaynağı olup uçuş, termoregülasyon, balmumu salgılamada kullanılırken, polen ise proteinler, yağlar, steroller ve mikrobesin elementlerinin temel kaynağıdır.
Arılar, hayatta kalmak için bazı besinlere ihtiyaç duyarlar ve bu ihtiyaçlarını nektar ve polenle giderirler.
Nane : Arılar nanenin keskin kokusundan pek hoşlanmazlar ve yaklaşmazlar. Özellikle taze naneden bahsediyoruz tabii ki. Tarçın : Tarçını kamp yapacağınız alanın etrafına serperseniz arılarda biraz korunmuş olursunuz.
İlgili 20 soru bulundu
Kraliçe arılar 5 seneye kadar yaşayabilirler.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, arıların istenmeyen ölçüde oğul vermemesi, verilen oğulların zayıf olmaması, fazla bal almak ve anaç arıların birbirlerine zarar vermemesi için anaç arı yavrularının öldürülmesinde bir sakınca olmadığını açıkladı.
Arıların içerisine neredeyse çıplak girdim herhangi bir sorun yok. Benim arılarım beni tanıyor, ben onlarla muhabbet ediyorum, yemek yiyorum. Başkalarını ısırabilir ama bana bir şey yapmıyor. Arılarım beni ve yabancıyı tanıyorlar” şeklinde konuştu.
Örneğin bal arıları gece gündüz çalışırlar ve kovanın içinde uyku vardiyaları alırlar. Uyku düzenleri büyüdükçe değişir. Küçük arılar daha az uyurlar ancak yaşlı arılar her gece 30 dakika ile bir buçuk saat arasında uyur.
Pestisitin, arıların vücut saatini bozduğunu söyleyen araştırmanın başyazarı Kiah Tasman, "Bombus arıları çok daha az yiyecek arıyor ve bunun çoğu geceleri gerçekleşiyor. Gündüz daha çok uyuyor" dedi.
Deney raporu; Işığı kesilen arıların kanatları felç oluyor... :) Yani velhasıl arı karanlıkta uçamaz değil uçabilir... Yalpalar, kargaşa şeklinde uçar ama yine de uçar. Gereklidir gördüğü durumlarda saldırı, öfke vb anlarda.
Neonikotinoidler, arıların yaşamını çok ciddi şekilde tehdit ediyor. Böcek ilaçları ve diğer birçok pestisit arılarda Koloni Çöküş Sendromu adı verilen ölümlere neden oluyor. Bu zehirler bitkilerin tohumlarına uygulanabiliyor, böylece bitki büyürken zehiri bünyesinde tutmaya devam ediyor.
Einstein, 'Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır, arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan ve insan olmaz' demiştir. Arılar 130 bin farklı bitki türünün çoğalmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda insanoğlunun da çok önemli gereksinimlerini karşılıyor.
Sağlıklı bir bal arısının kakası sarı, yapışkan kıvamda oluyor ve genellikle damlacık gibi gözüküyor. Nektar, bal ve polenle beslenen arıların dışkılarında da aynı şekilde sindirilememiş polen tanecikleri ve yağı oluyor. Çok nadir olsa da bal arılarının idrar içtikleri de görülüyor.
Arılar Hangi Bitkileri Sever? Arıların en sevdiği bitkiler lavanta, kekik, fesleğen, adaçayı, biberiye, melisa, yonca, karahindiba, bakla, acı bakla, hodan, nane, kabak çeşitleri, ayçiçeği, ıhlamur, iğde, kestane, erguvan, yalancı akasya... Arıların dikkatini en çok mavi, mor, eflatun, beyaz ve sarı cezbediyor.
Arılar genellikle saldırgan bir yapıya sahip değillerdir fakat bazı durumlarda, insanların yaptığı bazı hareketleri tehdit olarak algıladıkları için kendilerini savunmak maksadıyla, vücutlarında bulunan iğneyi batırarak arı sokması olarak adlandırılan durumu meydana getirirler.
b.Gözler: Başın üst kısmında üç tane nokta göz vardır. Bunlar arının yakından görmesini sağlar. Bir de başın iki yanında petek gözü adi verilen, altıgenlerden meydana gelmiş, işçi arılarda 5000, erkek arılarda ise 7000 adet olan gözler vardır.
Böcekler, iğneleri ile insanları sokabilir ya da ısırabilir. Ancak, günlük hayatta en sık arıların neden olduğu böcek sokmalarıyla karşılaşılmaktadır. Arılar, iğneleri ile insanları sokabilen zar kanatlı böceklerdir.
Dişiyi döllemekten başka görevi olmayan erkek arıların iğnesi de yoktur. Çiftleşme sırasında ölürler... İlginçtir, neslin devamı için kendilerini feda ederler. Bal yapamaz, besin ve polen toplayamazlar.
Arılar neden karanlıkta uçamaz? Arılar karanlıkta uçamamakta çünkü görsel sistemleri, ışık algılayarak yol bulmak için evrimleşti. Arılar için karanlık ortamlar, fiziksel çevrelerini anlamak için gereken görsel verilerin eksikliği anlamına gelir ve arıların güvenli bir şekilde uçmasını ve yol bulmasını engelleyebilir.
ARI BEYNİNİN YAPISI. Bal arısının beyni oval yapıda olup sadece bir susam tohumu büyüklüğündedir.
Kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen, ciltte solukluk, nefes darlığı, boğazda ve dilde şişme, mide bulantısı, kusma, nabız değişiklikleri, ishal, baş dönmesi, bayılma, bilinç bulanıklığı ve bilinç kaybı gibi ciddi tablolar görülebilir. Bu reaksiyonları yaşayan kişilerde acil tıbbi müdahale gerekir.
Arı sokmasından kaynaklanan sıvı Zehir kan dolaşımını hızlandırıyor. Eklem iltihablarından kaynaklanan ağrıları dindiriyor. Arı sokması tedavisinin belli başlı birkaç hastalık tedavisinde kullanıldığı da belirtiliyor. O hastalıkların başında astım gelmektedir.
Nahl suresi, ayet 68-69:- Rabbin bal arısına şöyle vahyetti "Dağlardan, ağaç¬lardan ve kurdukları çardaklardan' evler edin." - Sonra meyvaların her türünden ye ve Rabbi'nİn yolla¬rında boyun eğerek' yürü"! Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, ondan insanlar İçin şifa vardır.
Bal arısı zehri (BAZ) diğer adı ile apitoksin, bal arısı (Apis mellifera L. )'nın koloni savunmasında kullanmak üzere ürettiği protein ve peptid ağırlıklı bir dış salgı ürünüdür. Apitoksin zengin kimyasal içeriği nedeniyle kozmetik ve sağlık alanında özellikle apiterapide oldukça yaygın kullanıma sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri