Oysa bilim insanları “Çekirdeği olan yiyecekler meyvedir” diyor. Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir.
Meyve ve sebzeyi ayırt etmek için genellikle kullanıldığı yemeklere dikkat çekilir. Dış görünüşleri incelenir. Hatta tatlı tada sahip olanları meyve, tatlının dışındakiler sebze olarak bilinir.
Botanik olarak, meyve ve sebzeler bitkinin hangi kısmından geldiklerine göre sınıflandırılır. Bir bitkinin çiçeğinden meyve gelişirken bitkinin diğer kısımları sebze olarak sınıflandırılır. Meyveler tohum içerirken sebzeler kök, gövde ve yapraklardan oluşabilir.
Botanik olarak patlıcan, salatalık, biber, domates bitkilerin meyveleri olmasına karşın tatlı olmadıklarından sebze grubuna girerler. Bitkilerin yaprakları, sürgünleri, çiçekleri ve yumruları ise tatlı değildir ve sebze grubunda yer alırlar.
Limon (Citrus × limon), yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir.
İlgili 20 soru bulundu
Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
“Mısır, mısır bitkisinin çiçeğinden/tohum taslağından elde edilen bir tohumdur” diyor. “Dolayısıyla teknik açıdan bir meyvedir.” Daha doğrusu mısır, tohum zarfının tohum zarıyla sıkıca kaynaştığı (şeftalide olduğu gibi etli kısım) bir meyve tipi olan buğdaysı meyvedir.
Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.
Ayrıca fındık amino asitlerce de zengin bir meyve türüdür. Dengeli ve sağlıklı beslenmek için, günde 100 g fındık tüketimi oldukça yararlıdır.
Bütün baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biridir.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Çilek yetiştiriciliği. Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir. Çilek meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır. Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir.
Dünyada domatesten sonra en çok üretilen meyvedir.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Kiraz (Prunus avium), gülgiller (Rosaceae) familyasından Kuzey Akdeniz kıyıları, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunan meyve ağacı.
Yine bilimsel açıdan bakacak olursak, sebze bir bitkinin yenebilen yaprak, kök ve sap gibi öteki bölümlerine verilen genel bir addır. Örneğin yediğimiz maydanoz, ıspanak ve marul aslında bitkilerinin yapraklarıdır; karnabahar, brokoli ve pırasa saptır.
leblebi ne meyve ne sebze leblebi, kuru yemiş türüdür.
Buğday ve nohut meyve veya sebze değildir. Baklagil grubuna aittir.
Marul (Lactuca sativa), papatyagiller (Asteraceae) ailesinden geniş yeşil yapraklı, yıllık veya altı aylık bir ılıman iklim sebzesidir.
Çoğu kişi meyve dese de karşıt taraflı olarak sebze diyenler de çok fazla olmaktadır. Patlıcan ise bir meyvedir. Kesilip yakından bakıldığı zaman görülen, ete gömülmüş olan küçük tohumlar patlıcanın meyve olduğunu nitelemektedir. Göz alıcı bir renge sahip olan patlıcan sebze değil, bir meyvedir.
evet. bitki.çiçeli bitkiler sınıfına girer.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir.
Oysa bilim insanları “Çekirdeği olan yiyecekler meyvedir” diyor. Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir.
Botanik olarak sarımsak (Allium sativum) bir sebze olarak kabul edilir. Arpacık soğanı, pırasa ve frenk soğanı ile birlikte soğan ailesine aittir. Kesin olarak, bir sebze, otsu bir bitkinin kökler, yapraklar, gövdeler ve soğanlar gibi yenilebilir herhangi bir parçasıdır.
Mantar ise sebze grubunda yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri