Anadolu'ya Kafkaslar'dan geldiği sanılan kestane, yaklaşık 500 yıl yaşabilen, dayanıklı bir kayın türü. Meyvesinin ise marifetleri saymakla bitmiyor. "Kestane kebap, yemesi sevap...” Bu deyişi duymuş, hatta kullanmışızdır. Çünkü, kestaneyi sevmeyen neredeyse yoktur.
İçerdiği antioksidanlar ile vücudun arındırılmasına yardım ederek mideye ve karaciğere iyi gelir. Zengin bir lif kaynağı olduğundan tokluk hissi ve organizmanın su dengesini sağlamada etkin rol oynar. Kasları kuvvetlendiren ve enerji veren içeriğiyle yorgunluk ve halsizliği engeller.
Kestanenin haşlanarak pişirildiğinde kalori oranı düşüyor, kızartıldığında ise kalori oranı yükseliyor ve daha çok enerji veriyor. Bu açıdan günde 3 kestane tüketilmesini öneriyoruz."
Yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle, şeker hastalığı, kolit veya obezite hastalarına kestanenin kontrollü tüketilmesi önerilir. Kestane çiğ tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilecek bazı aktif maddeler içermektedir. Hazımsızlık veya gastrit gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir.
Kestane nasıl tüketilmeli? Kestaneyi dilerseniz çiğ bir şekilde dilerseniz de pişirerek tüketmeniz gerekmektedir. Kestane en faydalı yiyeceklerden bir tanesi olduğundan dolayı pişirerek tüketmeniz daha çok önerilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
2.1.
Kabuklarına kesik atılarak fırında kestane (kestane kebap) yapılabiliyor.
kestane kebap yemesi sevap diye değiştirilmesi gereken söyleyiş. ilgili yayında süleyman soylu'ya hatırlatılması gereken deyimdir.
1 adet kestane 35 kcal kalori içerir. 1 adet kestane 0.2 gram protein, 0.19 gram yağ ve 0.66 gram lif içerir. 1 adet kestanede 0.4 mg sodyum, 97.2 mg potasyum ve 5 mg kalsiyum bulunur. 1 adet kestane 4.8 mg A vitamini, 7.48 mg C vitamini ve 0.19 mg demir içerir.
RoseRoi metal kestane çizici, manuel bir doğrayıcı olarak satışa sunulan bir tasarımdır. Bıçak kullanmadan kestane çizebilmeniz için dizayn edilen güvenli bir üründür. Pratik kullanımı sayesinde hem zamandan tasarruf edip hem de güvenli bir deneyim yaşarsınız.
Kestane kalsiyum, fosfor ve magnezyum içeriğiyle kemikleri ve dişleri sağlıklı tutar. Kestanedeki fosfor ve B vitaminleri sinir sistemi için faydalıdır. B vitamini sinirleri güçlendirir ve beyindeki mutluluk hormonu serotonin üretimini destekler.
Kestane Türkiye'de en çok Aydın ilinde yetiştirilir. Ege Bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır. Aydın'dan sonra, İzmir, Kastamonu ve Sinop kestane üretiminde ön plana çıkan illerdir.
Türünü önemsemeyip kestane ağacının geçmişine baktığımızda anavatanının Anadolu olduğunu görürüz. Ancak kestaneye adını veren kent Anadolu'da değil. Yunan Yarımadası'ndaki Castan antik kenti bu güzel meyveye adını veren.
Ceviz şekil olarak beynin loblarına benzer bir özellik gösterir.
Kestane magnezyum, fosfor ve kalsiyum içeriği bakımından zengin bir mineral kaynağı olarak bilinir. İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik ve dişlerin gelişimini destekler. Kestane aynı zamanda zengin bir potasyum kaynağıdır. Bu sayede normal kan basıncının korunmasına katkıda bulunur.
Kestane tüketimi için önerilen günde 10 adettir. 10 adet kestanenin karşılığı bir elmaya denk gelir. Günde tüketilen 10 adet kestane ile 8 gramlık lifi alabilirsiniz. Vücudun ihtiyaç duyduğu günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için tüketmeniz gereken kestane ise 100 gramdır.
Çiğ kestane mide hastalıklarını hafifleterek rahatlama sağlayacaktır. Kan basıncının düşürülmesinde yardımcıdır aynı zamanda kansızlık için çok faydalıdır. Özellikle akciğer kanserinin en önemli düşmanıdır. Kanserin oluşmasını engellemeye yardımcı olur.
Kabuk kırıldığında içinden çıkan yemişler çiğ veya pişirilerek tüketilir. Kabuk ve yapraklar da kaynatılarak çay yapılır ve tüketilebilir.
Kestane gluten içermeyen buğday alerjisi olan herkesin rahatlıkla yiyebileceği bir besin. Ayrıca A vitamini kaynağı olan kestane günde 10 adet yenildiğinde kolay kilo verdirir ve uzun süre tok kalmaya da yardımcı olur.
O halde şimdi çiğ haldeki 1 adet kestane kaç kalori sorusuna yanıt verelim: 1 adet küçük boy kestane 18 kalori. 1 adet orta boy kestane 26 kalori. 1 adet büyük boy kestane 56 kalori.
Kayıngiller familyasından, uzun ömürlü bir ağaçtır. Vatanı Türkiye'dir.
Beslenme portföyünün ara öğünlerini dolduran lezzetlerden birisi olan kestane, diğer yemişlere göre tam tersi şekilde yüksek miktarda nişasta ve su içerir. Buna karşın kestanenin içeriğinde yağ ve protein miktarı oldukça düşük seviyelerdedir. 1 adet pişmiş kestane 35 kcal kalori değerine sahiptir.
Kestane kebap, kış aylarında tercih edilen keyifle tüketilen yiyecekler arasındadır. Ancak kestane çok sıcak tüketildiğinde kan şekerini hızla yükseltip hızla düşürür. Kısa sürede tekrar acıkmamak için kestaneyi hafif soğuduktan sonra bir bardak sütlü kahve ile tüketin.
Kestaneleri seçerken, renklerinin güzel olmasına ve sert olmalarına dikkat edilmelidir. Diğerlerinden daha koyu renkli ve kötü kokulu olanlar bozuktur. Kestaneyi bir bıçak yardımıyla yararak içini kontrol edebilirsiniz. Eğer iç kabuk yenilebilir durumdaysa tazedir.
Kestane ılıman iklimi seven bir ağaç türüdür. Bu nedenle de en verimli topraklar Ege Bölgesi'ndedir. Türkiye'nin en çok kestane veren bölgesi Ege'dir. Ege bölgesinde ise en fazla kestanenin üreten il ise Aydın ilidir.
Aldığınız kestanenin renginin güzel olmasına, kabuğunun parlak ve dış yüzeyinin pürüzsüz olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Rengi siyaha yakın olan kestaneleri almamaya özen gösterin. Kokusu da kestaneyi ele veren diğer bir özelliktir. Kötü kokan kestane çürüktür ya da çürümeye başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri