Östrojen Arttıran Besinlerde Kaçın: Östrojen miktarını artıran besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinlere örnek olarak işlenmiş et ürünleri, bezelye, ananas, rezene, bal, fındık, adaçayı, soya ürünleri, hamur işleri, paketli ürünler verilebilir.
Bal; afrodizyak etkisi yüksek olan besinlerden olan bal, cinsel gücü artırmaktadır. Ayrıca östrojen ve testesteron hormonlarını dengeler.
Östrojen hormonu seviyesini artırmak için tüketilebilecek östrojen içeren besinler arasında soya, mercimek, nohut, bezelye, keten tohumu, kuru erik, kuru kayısı, yaban mersini, ahududu, elma, zencefil, sarımsak, kişniş, biberiye ve kekik yer alır.
Doğal östrojen, yani fitoöstrojen içeren besinlere kuş üzümü, kuru üzüm, keten tohumu, keten tohumu unu, susam, kurubaklagiller, tam tahıllı besinler, bezelye, kırmızı yonca otu, yulaf ve yulaf kepeği, sarımsak, kuşkonmaz, havuç, patates, pırasa, brokoli, armut, erik, kuru kayısı, şeftali, hurma, portakal, kurutulmuş ...
Fındıkta ve lif oranı yüksek gıdalarda ve neredeyse tüm tahıl ürünlerinde lignanlar denilen fito-estrojenler, hormonların üretimini, ve etkisini modüle eder. Bu lignanlar, aromataz inhibitörlerine benzeyen aromataz enzimini bloke ederek östrojen üretimini düşürür.
İlgili 16 soru bulundu
Östrojen hormonu yetersizliği ya da fazlalığı alanında uzman bir hekim tarafından kombine bir östrojen tedavisi uygulanır. Doktor kontrolünde yapılan düzenli beslenme, egzersiz, normal beden kitle endeksine ulaşma, sağlıklı cinsellik ve stresin kontrol altına alınması östrojen hormonunun düzene girmesine yardımcı olur.
Günde bir kafeinli içecekten fazlası, özellikle soda ve yeşil çay, östrojen artışına neden olduğu için önerilmemektedir.
Kadında o dönem bu hormonlardan hangisi hakimse onun etkisi altında kalır. Reglinin ilk günü östrojenin başlangıç günü olarak kabul edilir ve bu hormon değeri git gide yükselir. 15. gün yani reglinin tam ortasına gelindiğinde ovülasyon yani yumurtlama gerçekleşir ve östrojen de en yüksek seviyeye ulaşır.
Östradiol: En güçlü ve en etkili östrojen tipidir.
Sarımsakta bol miktarda bulunan E vitamini sayesinde kadınlarda östrojen ve progesteron gibi cinsiyet hormonlarının dengesi korunur, yumurtlama düzeni sağlıklı bir şekilde devam eder.
Normal yumurtadan 5 kat fazla fosfor, 8 kat daha fazla protein var. Hatta içinde B1 ve B2 vitaminleri de yüksek oranda mevcuttur. Ancak içerdiği östrojen hormonu nedeniyle sadece haftada bir kez yedirilmesi gerekmektedir.
Tahin. Yüksek kalsiyum içeriği ve östrojen hormonuna benzer özellikler göstermesi sayesinde anne sütü miktarını artırıyor. Günde 2 tatlı kaşığı kadar, hatta demirden zengin pekmezle beraber tüketmeniz halinde kaliteli bir besin olacaktır.
Ayrıca, sigara içen kadınlar arasında düşük cinsel istek ve cinsel tatminsizlik oranları daha yüksektir. Ayrıca, sigara içmek hormon dengesizliklerine yol açabilir. Erkeklerde testosteron seviyelerini düşürebilirken, kadınlarda östrojen seviyelerini etkileyebilir.
Turpgiller, anti-östrojen etkileri olan bir kimyasal olan indol-3-karbinol içerdikleri için östrojeni düşüren en önemli besinler arasındadır. Diğer bir deyişle karnabahar, brokoli, ve Brüksel lahanası gibi turpgillerden sebzelerin tüketimi erkeklerde östrojen üretimini azaltabilir.
Diğer tüm lignan içeren bitkisel kaynaklar, keten tohumunun yaklaşık onda biri kadar lignan içerirler (2-3). Enterolignanlar östrojene benzer ve vücudun kendi östrojeninin etkisini azaltır veya yok eder.
Vücutta östrojen seviyelerini artırmak için tercih edilebilecek yollar mevcuttur. Düzenli ve aşırıya kaçmadan yapılan egzersiz, düşük beden kitle endeksi hedefi, sağlıklı ve etkili cinsel hayat, stresten olabildiğince kaçınmak, beslenme kontrolü ve yeterli uyku etkin ve ucuz yollar arasındadır.
İlk hafta: Östrojen enerjinizi artırır
Adet kanamanızın başladığı ilk gün ile başlayan bu süreç 7 gün sürer. Bu süreçte kadınlık hormonu östrojen en alttaki dip seviyesinden yavaşça artmaya başlar.
Menstrüel döngünün ikinci yarısında (adet görmeye yaklaşırken) östrojen progesterona oranla en düşük halindedir ve bu zaman dilimi ruh halindeki oynamaların ve aşermelerin, yeme krizlerinin en yoğun yaşandığı dönemdir.
Hamileyseniz kurkumin takviyelerini kullanmayınız. Zira kurkumin, östrojen hormonu seviyelerinde değişikliğe neden olabilir. Hamileliği riske atabilir. Ancak zerdeçalı baharat olarak az miktarda tüketebilirsiniz.
Maydanoz, kadınlarda hormonal dengeyi geliştirmeye yardımcı olur, libidolarını artırır ve östrojen hormonunun salgılanmasını hızlandırır.
Civanperçemi, Maydanoz, Sarımsak, gibi besinleri östrojen seviyelerini artırmak için beslenmenize ekleyebilirsiniz. Fitoöstrojen besinlerin kullanımına dikkat etmek gerekir.
Östrojen hormonu ve nane
Östrojen hormon seviyesi düşük olan bayanların imdadına yetişir. Östrojen hormon seviyesini yükseltmek gerekiyorsa nane bu anlamda bulunmaz bir nimettir. Menopoz döneminde östrojen hormon seviyesi düşüklüğüne bağlı olarak bayanların vazgeçmemesi gereken bir bitkidir.
Tavukta hormon yok. 50 yıl önce çıkarılan kanunla bu zaten yasaklandı. Steroid hormonlar, yani östrojen, testosteron hormonlar suyuna ve yemine katılarak verilebilir. Ancak bunların hiçbir faydası olmaz. Sadece yağ yapar.
Keten tohumu lignan adı verilen fitoöstrojenler içerir ve bunlar östrojen hormonu gibi davranırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri