Birkaç zeytin, tereyağ-bal, pekmez, salatalık, 1-2 adet ceviz, badem veya fındık kahvaltıda tüketilmelidir. Ceviz, fındık ve badem: Bu üç besin kaliteli yağ içerir ve Omega 3 bakımından zengindir. Omega 3, bağışıklığı korur, enfeksiyonun çok fazla ilerlemesini engeller ve gerilemesini sağlar.
Kahvaltıda çiğ yumurta yemeyi bırakın. İyi pişen yumurtada avidin adlı proteinden de biotin adlı vitaminden de yararlanma imkanınız vardır. Kahvaltıda iyi pişmiş 1-2 adet yumurta içinde az yağlı çökelek, zencefilli birkaç fincan çok sıcak olmayan bitki çayı ve 1 dilim esmer ekmek yenebilir.
Yumurta: Yutulması son derece rahat olan yumurta, aynı zamanda D vitamini ve çinko içeriği sayesinde bağışıklık sisteminin virüs ve bakterilerle savaşmasında yardımcı olur. Yumurtanın içindeki proteinler de hastalıkla savaşta yardım sağlayan antikorlara dönüştürülebilir.
Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Çinko ve selenyum: Bağışıklık sistemi için önemli minerallerdir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur.
Yoğurt yemenin soğuk algınlığını %25 oranında azalttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Sigara ve alkol kullanıyorsanız bırakın. Bilimsel araştırmalar sigara kullananların daha sık soğuk algınlığına ve gribe yakalandıklarını göstermektedir. Stres ve aşırı yorgunluk bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerdir.
İlgili 35 soru bulundu
Akciğerleri ve boğazları yumuşatma etkisine sahip olan limon, öksürüğe de iyi gelir. Gribe karşı da oldukça etkili olan limonun, hem grip olmadan önce hem de grip olduktan sonra mutlaka tüketilmesi önerilir. Eğer gripseniz limonu, sıcak su ve bal ile veya bitkisel çaylar ile birlikte tüketebilirseniz.
Parol ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar grubundandır. Etken maddesi parasetamol migren, diş ağrısı, adet krampları gibi ağrılarda ve grip, soğuk algınlığı kaynaklı ateşin tedavisinde kullanılır. Parol kısa süreli kullanıma uygun bir ilaçtır.
Domates Çorbası: Domates çorbası taze ve evde doğal bir şekilde yapıldığı zaman gribin tedavisine önemli ölçüde katkı sağlar. İçinde likopen bulunduğu için kan ve kolesterol seviyesini de önemli ölçüde düzenler. Bu sayede özellikle ileri yaştaki grip hastalarında vücut direncini artırmaya yardımcı olur.
Bol proteinli tavuk suyuna çorbalar, paça çorbası, gribe nezleye birebir sarımsak çorbası, canlılık veren kemik iliğine domates çorbası, hasta hasta keyfinizi yerine getirecek mercimek çorbaları, vitamin deposu brokoli çorbası ve daha fazlası tek tıkla mutfağınızda!
Ayrıca potasyum bakımından da zengin olan bu meyve, en değerli gıdalardan biridir. Enfeksiyon: Grip, nezle gibi enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
Uygulama bölgelerinde ağrı olmuyorsa masajda yaptırılabilir. Banyo yapın: Banyo yapmak ağrıları azaltmaya yardımcı olur, vücut sıcaklığının düşmesini sağlar. Banyo suyu ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır, eğer su çok sıcak olursa vücut sıcaklığınız yükselebilir. En ideali suyun ılık olmasıdır.
"Kış aylarında birçok insanı pençesine düşüren gripten korunmak için uzmanlardan özellikle tatlı severlerin hoşuna gidecek tavsiye geldi. Diyetisyen Buşra Mutlu, bitter çikolatanın içinde bulunan bileşiklerin gripten korunmada yardımcı olduğunu söyledi."
Histaminden zengin olan besinlerde ilk sırada mayalı besinler bulunmaktadır. En çok mayalı alkollü içkiler uzak durulması gereken içeceklerdir. Mayalı gıdalardan turşu, sirke, yoğurt, ayran histamini ve histaminin vücutta salgılanmasını artırmaktadır.
Soğuk algınlığı ve grip tedavisinde uzmanların önerdiği başlıca şifalı meyveler; Elma, mandalina, greyfurt, kivi, portakal, taze zencefil, havuçtur.
Soğuk algınlığında özellikle akşam saatlerinde kas ağrılarında artış gözlenir. Bununla birlikte kişi kendisini yorgun hisseder. Kas ağrılarını hafifletmek ve uykuya geçişi kolaylaştırmak için, yatmadan 1-2 saat önce sıcak duş alabilirsiniz. Sıcak duştaki buhar aynı zamanda burun tıkanıklığının yok olmasını sağlar.
Özellikle içerisinde önemli bir antioksidan olan “E vitamini” bulunan badem, fındık, ceviz, ay çekirdeği gibi sert kabuklu kuruyemişler, kış aylarının kabusu soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı savunma mekanizmasını yükseltiyor.
Özellikle soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıklarla karşılaştığımız zaman doğal tedavi yöntemlerinden biri olarak tarhana bilinir. Tarhana soğuk algınlığına karşı oldukça iyi gelmektedir.
Kış Kompostosu: 6 su bardağı suda 7-8 adet kuru kayısı, 10 adet kuşburnunu 1 çay bardağı kuru üzümü haşlayın. Daha sonra altını kapatıp içine ıhlamur, 1 adet çubuk tarçın, 3 adet karafil ve 1 tutam ıhlamur ekleyerek kapağını kapatıp dinlendirin.
Sarımsağın bağışıklık sisteminin soğuk algınlığı virüsüne karşı korunmasına yardımcı olan antiseptik özellikleri vardır. Sarımsak soğuk algınlığına neden olan virüsleri öldüren güçlü bir antibakteriyel anti-oksidan içerir. Sarımsak yağı mukus tıkanıklığını çözer, sağlam ve doğal bir balgam söktürücüdür.
Domates içerdiği C ve E vitaminleri, potasyum ve diğer mineralleri ile, insan sağlığı için oldukça yararlı bir sebzedir. Domates suyunda bol miktarda bulunan C vitamini ve bir antioksidan olan likopen, grip virüsüne karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu grip ve nezleden korur.
Tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir.
A-FERİN FORTE nedir ve ne için kullanılır? Her film kaplı tablet 650 mg parasetamol, 4 mg klorfeniramin maleat içerir. A-FERİN FORTE öksürük ve soğuk algınlığı preparatları grubuna dahildir.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, grip tedavisinde serum ve antibiyotiğin etkili olmayacağını belirterek uyardı. Büke, “Selenyum, demir ve çinko gibi vitaminler vücudun direncini ayakta tutar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri