Namaz, îmândan sonra en mühim farzdır. İslâmın 5 şartından birisidir. Bu konuda, çok sayıda (yüzlerce diyebileceğimiz) âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîf vardır.
Zikir bir ibadettir ancak onu diğer ibadetlerden ayıran onun için bir şekil, mekân ve zamanın tahsis edilmemesi, herhangi bir sayıyla tahdit edilmemesidir. Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.)
(En kıymetli amel, hacc-ı mebrûrdur.)
Yani, hiç günah işlemeden yapılan hacdır buyuruldu. (Allahü teâlâyı zikretmektir) ve (Devamlı olan ameldir) hadîs-i şerifleri de vardır.
Namaz, zikri de içine alır ve bu itibarla ibadetlerin en büyüğü, en önemlisidir.
En üstün diye nitelendirilen bir diğer ibadet de oruçtur.
İlgili 19 soru bulundu
En çok sevap kazandıran ibadetler farz olanlar, sonra vacip olanlar, sonra da nafile olanlardır. Zor şartlarda nefsi zorlayarak yapılan ibadetlerin, özellikle gençlikteki ibadetlerin sevapları fazladır. Mübarek gecelerde, kutsal topraklarda ,mescitlerdeki dua ve ibadetlerin sevabıda fazladır.
Allah katında en hayırlı amel, vaktinde kılınan namazdır. Sonra anne babaya iyilik, sonra da Allah yolunda cihad etmektir.
Günahları Allah yasakladığı için, terk etmek bir farz sevabı almak demektir. Buna göre en büyük günahları terk etmek de, en büyük sevaplar arasına girebilir. Sevapların yolları çok olduğu için, özel bir “yedi büyük sevap” listesi verilmemiştir.
1. Mütedeyyin ve muhafazakâr olmak ibadetleri olabildiğince güçleştirerek yaşamaktır, zira “En faziletli ibadet en zor yapılan ibadettir.” şeklindeki bir düşüncesinin varlığı.
İbadetin, devamlı olması gerektiğini Peygamberimiz (a.s.) şöyle buyurur: “Allah katında amellerin en sevimlisi az da olsa devamlı olanıdır.” (Buhari, İman, 32). Kur'an-ı Kerim'de namaz, oruç, zekât ve cihad gibi ibadetlere devam etmemiz emredilir.
Namaz kılmak
İslâm dinindeki en önemli ibadet olup Kur'an'da birçok ayette bahsedilmiştir.
Bir başka hadiste ise, “Allah katında amellerin en faziletlisi, kendisinde hiç bir şüphenin bulunmadığı imandır” denilmiştir41.
Bunların dışında kalıp insanın kendi isteğine ve gönüllülük esasına bırakılan ve “nafile” denilen ibadetlerin de mümkün olduğunca belli bir süreklilik içerisinde eda edilmesi tavsiye edilmektedir. Hz. Peygamber: “Amellerin Allah'a en sevimli olanı az da olsa devamlı olanıdır.” (Müslim, Müsafirin, 218) buyurmuştur.
En hayırlı iş Peygamber efendimizin yaptığı iştir. * Allah'ın dinini, Allah'ın kullarının ayaklarına kadar götürmek ne büyük zevktir. * Tasavvuf, vakti, en değerli olan şeye sarf etmektir. * Tasavvuf, herkesin yükünü çekmek ve kimseye kendi yükünü çektirmemektir.
En çok sevap kazandıran ibadetler farz olanlar, sonra vacip olanlar, sonra da nafile olanlardır. Zor şartlarda nefsi zorlayarak yapılan ibadetlerin, özellikle gençlikteki ibadetlerin sevapları fazladır. Mübarek gecelerde, kutsal topraklarda ,mescitlerdeki dua ve ibadetlerin sevabıda fazladır.
Amelde devamlılık da önemlidir. En hayırlı işler, az da olsa devamlı yapılan amellerdir.
Amellerin en üstünü, zamanına dikkat edilerek, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellemin şeriatına uygun bir şekilde sürekli yapılan ameldir. Allah için yapılan ameller, tekrar edelim, zamanına dikkat edilerek, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellemin şeriatına uygun bir şekilde ve sürekli yapılan ibadetlerdir.
Ve anlaşılıyor ki sürekli yapılan az ibâdet, bir müddet sonra kesilen çok ibadetten daha hayırlıdır. Çünkü sürekli yapılan ibâdet, az bile olsa Allah'a itâat, zikir, murakabe, niyet ve ihlâsı devam ettiriyor demektir.
Sual: Sadece namaz, oruç gibi bedenle yapılanlar mı ibadet olmaktadır yoksa mal ile yapılanlar da ibadet sınıfına girmekte midir? Cevap: Dinimizin yapılmasını emrettiği ibadetler üç kısımdır: 1- Yalnız beden ile yapılan ibadettir. Namaz kılmak, oruç tutmak, Kur'ân-ı kerim okumak, zikretmek böyledir.
Yedi büyük günah şunlardır: 1- Allah'a şirk koşmak. 2- Büyücülük, 3- Katillik, 4- Harpten kaçmak, 5- Yetim malı yemek, 6- Faizcilik, 7- Namuslu kadına iftira etmek. (Buhari, Müslim) Başka bir hadis-i şerifte de, yedi büyük günah içinde Müslüman olan ana babaya asi olmak ifadesi geçiyor.
İslam'da en büyük günah Allah'a şirk koşmaktır. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde de Allah'ın şirk dışında tüm günahları affedebileceği yazar. Bu günahı işleyen kişilere ise müşrik denir. Dini yalanlayanlara ve ahiret gününe iman etmeyenlere ise münkir ya da kafir olarak tanımlanır.
diye sorulmuştu. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem Efendimiz: - Allah'ın melekleri veya kulları için seçtiği sübhânallâhi ve bi-hamdihî (Allah'a hamd ederek onu noksanlıklardan tenzih ederim) sözüdür, buyurmuştu (Müslim, Zikr 84). Şüphesiz zikirlerin en üstünü Allah'ın kelâmı olan Kur'ân-ı Kerîm'dir.
Allah'ın sevdiği kul olmaya çalışanı, Allah'ın sevdikleri de sever. Anası sever, babası sever, eşi, çocukları, akrabaları komşuları, yer sever, gök sever, yerdekiler sever, göktekiler sever.
Hadis: Allah'ın en sevdiği dört söz vardır. Bunlar: Subhanallah, Elhamdulillah, Lâ ilâhe illâllah Vallahû Ekber'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri