Adilcevaz'da 37 yerleşim . Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur.
Adilcevaz'da Ekim ayının ilk haftasında geleneksel olarak Ceviz Festivali düzenlenir. Çeşitli etkinliklerle beraber ceviz ağası seçimi yapılır. Etnik yapı olarak merkezde Türkmen kökenli, köylerde ise Kürt kökenli vatandaşların yoğunluğu söz konusudur.
Adilcevaz'ın Etnik Yapısı,
Adilcevaz ilçesi Bitlis ilinde Türk nüfus oranının en yüksek olduğu yerleşimdir. İlçe merkezinin %80'i Türktür. Eskiden ilçe merkezinde sadece Türkler yaşarmış. Türkmen kökenli olan bu Türklerin ataları 13. yüzyılda Anadolu'ya gelen Oğuz boylarındandır.
Ceviziyle meşhur olan ilçemizin ekonomisi tarım ve hayvancılık üzerinedir. Adilcevaz'ın tarihi Kalkolitik (Taş–Bakır Devri) dönemine kadar uzanmaktadır.
Süphan Dağı eteklerinde, Van Gölünün kuzeyinde üç tarafı tepelerle çevrili bir vadide yer alan, eski ve yeni tarihinin iç içe yaşadığı, Urartu, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin bütün izlerini taşıyan Adilcevaz; maddi ve manevi zenginliklerle her geçen gün daha da gelişip güzelleşen bir ilçedir.
İlgili 23 soru bulundu
1929 yılında Bitlis'in Muş'a bağlı bir ilçeye dönüştürülmesine kadar Adilcevaz Bitlis'e bağlıdır. 1929'da Ahlat Van'a bağlanınca Adilcevaz'da Van'a tabii olmuştur.
Eski Ermeni adı Ardzgue olan Adilcevaz ilçesi, Van Gölü kıyılarına yakındır ve iyi su alan bir vadinin dibindedir. Dere boyunca ilerledikten yaklaşık altı kilometre sonra vadi, sarp uçurumlu bir dağın dibinden itibaren ikiye ayrılır. Dağın tepesinde, Kef Kalesi olarak bininen eski Urartu şehri ve tapınağı vardır.
İlçemiz Van Gölünün en güzel sahillerini bünyesinde barındırır. Adilcevaz 42 km. lik sahil Şeridinde her yerinde yüzmek mümkündür. Adilcevaz Belediyesi ve özel işletmecilerin sahil boyunca oluşturdukları toplamda 9 adet halk plajı bölgede büyük ilgi görmekte ve talebi karşılamaktadır.
1315 tarihli Van Salnamesinde, baştan başa ceviz ağaçlarıyla dolu olup, adeta bir ormanı andıran bu bölgeye geçmişte, “ Cevizler Vadisi “ anlamına gelen “ Vad-il Cavz “ isminin verildiğinden bahsedilmektedir.
Adilcevaz'da 37 yerleşim . Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur.
Bitlis'de 14 yerleşim . Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur.
Bu dönemin hemen ardından Adilcevaz da görülen ilk tarihi kavim Hurriler dir. Hurriler Anadolu'ya Kafkasya dan gelip yerleşmişlerdir. Hurrilerin bu bölgede bulundukları dönem Tunç devri dir.
Türkiye'de Sünni Araplar daha çok Batman, Bitlis, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Muş, Siirt ve Şırnak gibi illerin merkez ve köylerinde yaşamaktadırlar.
Üçte biri İstanbul'da yaşayan Alevilerin daha sonra en yoğun olarak bulundukları bölgeler Ortadoğu Anadolu (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Bitlis, Hakkâri, Muş, Van) ve Akdeniz.
Bitlis prensliği Bitlis'in 24 aşiretinin birleşmesiyle oluşan bir Müslüman Kürt beyliğidir.
Bitlis İsminin Kaynağı
Asur dilinde Bit kelimesi yurt, Bet kelimesi kale manasında kullanılmış, Bit-Liz demek Liz'in Yurdu, Bet-Lis demek ise Liz'in Kalesi manasına gelmektir.
"Bitlis Merkez 65 bin 670, Adilcevaz 31 bin 746, Ahlat 36 bin 577, Güroymak 45 bin 38, Hizan 39 bin 563, Mutki 34 bin 240,Tatvan 83 bin 790."
Adilcevaz ilçe merkezinin batı kısmında olan kalenin kuruluş tarihiyle ilgili değişik görüşler vardır. Kale, Urartular döneminde inşa edilmiş olup bugün de çok silik Urartu izlerine sahiptir.
Adilcevaz - Ahlat otobüs yolculuğu ortalama 25d civarındadır. Ancak bu iki şehir arasındaki 23 km mesafeyi en hızlı otobüs ile 15d civarında gidebilirsiniz.
Aygır Gölü, Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde bulunur. İlçe merkezine 8 kilometre, il merkezine 130 kilometre mesafede yer alır. Süphan Dağı'nın güney tarafındaki çanakta bulunur. Süphan Dağı Türkiye'nin en büyük üçüncü dağıdır.
Bitlis ili Doğu Anadolu Bölgesi'nin en dağlık bölgelerinden birini teşkil etmektedir.
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir.
25 Aralık 1935'te Bitlis'in il olması ile birlikte Adilcevaz, Ahlat'ın bir nahiyesi olarak Bitlis vilayetine bağlanmıştır.
İstanbul - Adilcevaz arası toplam 1541 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 23 saat sürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri