İtalyan mutfağında Risotto yapımında kullanılan pirinçlerden biri olmakla beraber, yemek için gerekli krema benzeri dokuyu tam olarak sağlayamadığı için genellikle bu mutfakta çorbalarda ve pirinç içeren tatlılarda kullanılır.
Leziz pilavların sırlarından biri de baldo pirinçtir. Pilav yaparken eklenen su miktarına dikkat ederseniz tam kıvamında ve tane tane pirinç pilavı yiyebilirsiniz. Peki kullanacağınız su miktarı ne kadar olmalıdır? Eğer pirinçler önceden ıslatılmış ise 1 bardak baldo pirinç için 1 bardak su eklenmelidir.
Osmancık pirincin özelliği, daha ince uzun ve camsı yapıda olması. Pilav yapımında daha az su isteyen Osmancık pirincinden elde edilen pilavdaki taneler, daha yumuşak bir yapıya sahip olur.
Baldo pirinç, pişirildiğinde tane tane ayrılması, hafifliği ve yüksek su çekme kapasitesi ile pilavlık ve dolmalık olarak kullanılmasının yanında sebze yemekleri içine karıştırmak için de tercih edilen pirinç çeşitlerindendir. Diğer pirinç çeşitlerine göre daha tombul bir görünüme sahiptir.
En iyi sonucu genelde baldo pirinçle alırsınız. Bu nedenle güzel şişip tane tane kalabilecek olan baldoyu tercih edin.
İlgili 24 soru bulundu
Basmati pirincinin en önemli farkı ise pişerken kendi boyutunun iki katına çıkabilen bir tür olmasıdır. Bu iki pirinç de ülkemizde en çok tüketilen pirinç türü olan baldoya kıyasla daha sağlıklıdır. Bunun sebebi ise glisemik indekslerinin daha düşük olmasıdır.
Baldo pirincin aksine basmati pirincinin kendine has bir aroması var. Zaten basmati sözcüğü de Sanskritçede “kokulu, parfümlü” anlamına geliyor. Yalnızca ılıman iklimli ve yoğun yağış alan topraklarda yetişmesi, basmati pirincinin tüm dünyada oldukça değerli bir besin olarak kabul edilmesini sağlamış.
Bu sebeple yüksek glisemik indekse sahiptir. Beyaz pirinç tüketildiğinde hızlı bir şekilde sindirilerek, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir. Beyaz pirincin glisemik indeksi ortalama olarak 72-90 kabul edilmektedir. Baldo, osmancık vb. pirinçler beyaz pirinç olarak sınıflandırılmaktadır.
Şeker oranı en düşük pirinç türü basmati pirincidir. Sporcuların tercih etmelerin nedeni de bu besin değerleridir. Basmati pirinç vücutta hızlı enerji üretimi sağlarken glimesik indeksi düşük olduğu ve lif içerdiği için oldukça uzun süre tokluk hissi yaratır.
Pilav kısık ateşte kapağı kapalı şekilde yaklaşık 20 dakika pişirilmelidir. Pişerken pilavı karıştırmamaya dikkat edin. Dilerseniz arpa veya tel şeriyeyi yağ eridikten sonra tencereye ekleyebilirsiniz.
Yaprak sarmasında bulgur çok tercih edilmez. Pirinçle hazırlayacağınız iç harçlarda da kırık pirinç kullanın ve pirinci mutlaka önden yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Bu şekilde pirinçlerin sert kalmasını engellemiş olursunuz.
BALDO PİRİNÇ; Trakya'nın batısı, Balıkesir, Samsun, Sinop, Manisa ve Kastamonu illerinde yoğun olarak üretilmektedir. Ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen pirinç türüdür.
Yüksek oranda vitamin içeren baldo pirinç besin değeri ile dikkat çeker. A, B1, B2, B3, C vitaminlerini de barındırır. Baldo pirinç ölçülü tüketildiğinde sağlık için faydalı bir tahıl olmaktadır. Ölçüyü kaçırdığınızda sağlığınız için tehlikeli olmaktadır.
Pilavın tane tane olması için, pirincin suyunu içine iyice çekmesi gerekir. Pilav yapımı için en uygun pirinç, baldo pirincidir. Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler.
Paslanmaz çelik tencereler, pilav pişirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Paslanmaz çelik; demir, krom ve nikel içeren bir alaşımdır. Bu tencereler paslanmaya ve krozyona karşı dayanıklıdır.
Çünkü pirinçte; kuvvetli kas ve kemik yapısını güçlendiren protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E, B1 ve B2 vitaminleri bol miktarda bulunuyor.
Baldo Pirinç B1, B6, E ve K vitamini içerir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, çinko ve potasyum içerdiği için oldukça sağlıklı bir pirinç türüdür. Basmati pirinç oldukça yüksek lif içerdiğinden dolayı özellikle sporcular tarafından sıkça tercih edilmektedir.
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz. Proteinin yanı sıra içerdiği demir açısından da bulgur pirincin önüne geçmeyi başarıyor.
Basmati ve siyah pirinçte şeker sıfır. Biz şeker hastalarına basmati pirinci rahat bir şekilde önerebiliyoruz. Şeker sıfır olduğundan dolayı insülin kullanan şeker hastaları dahi bunu tüketmeleri halinde şekerleri hiç artmıyor.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır.
Seçenekler: 1 kg50,90 TL/kg. 2.5 kg42,76 TL/kg.
Baldo pirinç ülkemizde Balıkesir'in Gönen bölgesinde yetişmektedir. En çok olarak pilav yapımında kullanılan baldo pirinç aynı zamanda İtalya'da da yetiştirilmektedir. Bu pirinç çeşidinin her ne kadar kıvamının ayarlanması zor olsa da lezzetinin ve aromasının çok daha güzel olduğunu söyleyelim.
Kokulu ve ince uzun Asya pirinci. Genelde, haşlanarak pişirilir, pilav veya İran pilavı yapılır.
En çok üretim yapılan iller ise başta Edirne olmak üzere sırasıyla Çorum, Samsun, Sinop, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Kastamonu'dur. Sorunun doğru cevabının ise "Edirne" şıkkı olduğu bildirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri