İtalyan mutfağında Risotto yapımında kullanılan pirinçlerden biri olmakla beraber, yemek için gerekli krema benzeri dokuyu tam olarak sağlayamadığı için genellikle bu mutfakta çorbalarda ve pirinç içeren tatlılarda kullanılır.
Baldo pirinç, pişirildiğinde tane tane ayrılması, hafifliği ve yüksek su çekme kapasitesi ile pilavlık ve dolmalık olarak kullanılmasının yanında sebze yemekleri içine karıştırmak için de tercih edilen pirinç çeşitlerindendir. Diğer pirinç çeşitlerine göre daha tombul bir görünüme sahiptir.
İyi bir pilav için kullanacağınız pirinç kalitesi çok önemli olmaktadır. Bu noktada baldo pirinç pilavlık mı diye düşünebilirsiniz. Leziz pilavların sırlarından biri de baldo pirinçtir. Pilav yaparken eklenen su miktarına dikkat ederseniz tam kıvamında ve tane tane pirinç pilavı yiyebilirsiniz.
"Pilavlık pirinç Baldo mu Osmancık mı olmalı?" diye düşünüyorsanız hemen yanıtlayalım: Her iki cins pirinç de pilavlık olarak kullanılıyor.
Baldo Pirinç
Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor. Baldo pirinci görünümü itibariyle diğer pirinç türlerinden ayıran bir diğer özelliği ise daha şişkin olması. Ayrıca, yüksek oranda karbonhidrat içeriyor.
İlgili 39 soru bulundu
İtalyan mutfağında Risotto yapımında kullanılan pirinçlerden biri olmakla beraber, yemek için gerekli krema benzeri dokuyu tam olarak sağlayamadığı için genellikle bu mutfakta çorbalarda ve pirinç içeren tatlılarda kullanılır.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta eğer piyasada baldo olarak gördüğünüz pirinç fiyatları arasında aşırı fiyat farkı varsa bunun nedeni ya içermiş olduğu kırık tane miktarı ya da en çok yapılan hilelerden biri baldo içerisine orta tane pirinç karıştırılmış olmasıdır.
En iyi sonucu genelde baldo pirinçle alırsınız. Bu nedenle güzel şişip tane tane kalabilecek olan baldoyu tercih edin.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi Nasıl Yapılır? Yapraklar kaynayan suda rengi dönünceye kadar haşlanır ve soğumaya bırakılır. Pirinçler süzgeçte yıkanır ve süzülmeye bırakılır. (Ben evde osmancık pirinç olmadığı için baldo pirinç kullandım) Bir tavaya 5 yemek kaşığı zeytinyağı konur.
Pilav kısık ateşte kapağı kapalı şekilde yaklaşık 20 dakika pişirilmelidir. Pişerken pilavı karıştırmamaya dikkat edin. Dilerseniz arpa veya tel şeriyeyi yağ eridikten sonra tencereye ekleyebilirsiniz.
Basmati pirincinin en önemli farkı ise pişerken kendi boyutunun iki katına çıkabilen bir tür olmasıdır. Bu iki pirinç de ülkemizde en çok tüketilen pirinç türü olan baldoya kıyasla daha sağlıklıdır. Bunun sebebi ise glisemik indekslerinin daha düşük olmasıdır.
Baldo pirinç ülkemizde yetişen en iri taneli ve en kaliteli pirinç çeşididir. Balıkesir Gönen bölgesinde yetişen baldo pirinç ağırlıklı olarak pilavlarda kullanılmaktadır.
Beyaz Pirinç ve Glisemik İndeks
Beyaz pirinç tüketildiğinde hızlı bir şekilde sindirilerek, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir. Beyaz pirincin glisemik indeksi ortalama olarak 72-90 kabul edilmektedir. Baldo, osmancık vb. pirinçler beyaz pirinç olarak sınıflandırılmaktadır.
Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli Baldo pirinç olarak kabul görmesi ve lezzeti nedeni ile dünya pazarlarında da tercih edilmektedir. İri taneli olması ve pilavında iyi sonuç vermesi nedeni ile ülkemizde yarım asırdır ekilerek beğenilen ve en çok tercih edilen pirinç çeşididir.
BALDO PİRİNÇ; Trakya'nın batısı, Balıkesir, Samsun, Sinop, Manisa ve Kastamonu illerinde yoğun olarak üretilmektedir. Ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen pirinç türüdür.
Şeker oranı en düşük pirinç türü basmati pirincidir. Sporcuların tercih etmelerin nedeni de bu besin değerleridir. Basmati pirinç vücutta hızlı enerji üretimi sağlarken glimesik indeksi düşük olduğu ve lif içerdiği için oldukça uzun süre tokluk hissi yaratır.
Yaprak sarmasında bulgur çok tercih edilmez. Pirinçle hazırlayacağınız iç harçlarda da kırık pirinç kullanın ve pirinci mutlaka önden yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Bu şekilde pirinçlerin sert kalmasını engellemiş olursunuz.
Bunların haricinde normal pilav yapılmak isteniyorsa baldo ve osmancık pirinç tercih edilebilir. Bunlar biraz ufak ve iri taneli pirinçlerdir. Asla kırık pirinç kullanılmaması gerekir.
Dolmalık pirinç yani diğer adıyla kırık pirinç, normal pirincin üretimi sırasında meydana gelen kırık tanelerin elekten geçmesiyle oluşur. Nişasta oranının düşük olmasından dolayı, dolma ve çorbalarda kullanımı uygun ve ekonomiktir.. Kalsiyum, B1 vitamini Niasin, fosfor, potasyum ve posa içerir.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir.
Suda bekleyen pirinçler, suya nişastasını bırakır. Bu ise pilavın lapa olmasını önler. Pirinçleri suda beklettikten sonra güzelce yıkamalısınız. Temizlenen pirinçler ile tane tane pilav lezzetini yakalayabilirsiniz.
Tane tane pirinç pilavı için pirinçleri bir süre yağ içerisine kavurabilirsiniz. Pirinci pişirmeden önce iyice yıkamak ve bir süre sıcak su içerisinde bekletmek, pirincin içerisindeki nişastayı atmasını sağlar. Akan nişasta, pilavın lapa olmasını önleyerek tane tane kıvama gelmesini kolaylaştırır.
Seçenekler: 1 kg50,80 TL/kg. 2.5 kg45,60 TL/kg.
Baldo pirinç ülkemizde Balıkesir'in Gönen bölgesinde yetişmektedir. En çok olarak pilav yapımında kullanılan baldo pirinç aynı zamanda İtalya'da da yetiştirilmektedir. Bu pirinç çeşidinin her ne kadar kıvamının ayarlanması zor olsa da lezzetinin ve aromasının çok daha güzel olduğunu söyleyelim.
YAYLA AGRO GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri