Cheesecake harcı içeriğindeki yumurta sayesinde ısı ile buluştuğunda kabarır. Pişme işleminden sonra yavaşça soğurken çöker ve çökerken çatlama meydana gelir. Bu sebeple küçük bir bıçak yardımı ile fırından çıkardığınız tatlınızın kenarlarındaki yağlı kağıttan biraz kurtararak çatlamayı minimuma düşürebilirsiniz.
Cheesecake'in çatlamasının en büyük nedeni malzemelerinin gereğinden fazla karıştırılması olduğu için çırpma, karıştırma işlemlerini yapılış kısmında anlattım, (gereğinden fazla karıştırıldığı zaman hamurun içine hava hapsoluyor ve pişerken kendine çıkacak yer arıyor :) böylece çatlaklar oluşuyor)
Eğer tepside yaptığınız kekler çok fazla çatlıyorsa ya sıvı miktarı az gelmiş, ya da ısısı fazla gelmiş demektir. Bir sonraki denemenizde hamuru daha sıvı yapmayı (un miktarını azaltarak veya sıvı miktarını arttırarak) ve daha düşük ısıda pişirmeyi deneyebilirsiniz.
Cheesecake'i pişirme aşamasına geldiğinizde fırınınızı mutlaka önceden ısıtın. Kalıbı su dolu bir tepsinin içinde fırına vermelisiniz. Tepsinin içindeki su fırının içinde buhar yaparak kekinizin kurumasını ve çatlamasını önler.
1-Cheesecake harcını kesinlikle haddinden fazla çırpmamanız gerekiyor. Özellikle yumurtaların ilavesinden itibaren -sadece karışana dek- çırpmanız önemli, aksi halde çatlama kaçınılmaz.
İlgili 38 soru bulundu
Keke Bakmak. Kenarlarda biraz kabarma ve kızarma olup olmadığını kontrol et. Kenarlardaki 1,3 cm'lik halka kahverengileşmeye ve kalıptan hafifçe kabarmaya başladığında cheesecake'in piştiğini anlarsın. Dolgu altın renginde değil soluk olmalıdır.
Ilındıktan sonra fırından çıkarıp 1 saat kadar soğuduktan sonra hazırladığımız sosu üzerine dökün. Dolapta 1 gece dinlendirip servis edebilirsiniz.
Soğuyan tabanın üzerine hazırladığınız karışımı dökün ve istediğiniz meyvelerle süsleyin. 150 derece fırında 1,5 saat kadar pişirin. Pişen cheesecake i fırından alın ve oda sıcaklığında ılınmaya bırakın.
Tatlınız oda sıcaklığına geldikten sonra en az 6-8 saat buzdolabında vakit geçirmesine izin verin, böylece cheesecake kıvamını alacak ve tadı müthiş olacak.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır. Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
-Fırını mutlaka turbo (fanlı) ayara getirin. Böylece dışı daha yanık, içi daha akışkan ve yumuşak olacaktır. -Pişirme süresi tamamen fırınınıza ve nasıl sevdiğinize bağlı.
Cheseecake için mısır nişastası veya un ekleyebilirsiniz. Çatlamaya karşı koyacak olan nişasta veya un kekin dilimler halinde kesilmesi sırasında dağılmayı önlemektedir. Un veya nişastayı krem peynirine eklerken mutlaka çok fazla çırparak lezzetlerin bütünleşmesini sağlamalısınız.
Cheesecake pişerken epey kabarıyor. Fırından alıp birkaç dakika bekleyince de sönüyor. Endişelenmeyin. Fırından çıktığında hala bıngıldak oluyor, çünkü ortası hala sıvı kıvamda oluyor.
Daha sonra fırın 160 dereceye indirilip kekin üzeri pembeleşinceye kadar bir on dakika daha fırında tutulur. Sosu için toz şeker, nişasta suyla karıştırılır. Daha sonra frambuaz ya da vişne eklenip kısık ateşte pişirilir. Pişen sos ılınınca soğuk cheese cake'in üzerine dökülür.
Şeklinin muhafaza edilebilmesi ve kolay çıkabilmesi için mutlaka kelepçeli kalıp kullanın.
Labne'nin yağ oranın düşük ve suyunun çok olması sebebiyle kullanmak istemediğinizde bu alternatifleri de kullanabilirsiniz. Bir başka seçenek ise kullanacağınız krem peynirin miktarını düşürüp bunun yerine lor peyniri kullanmak olabilir.
Kek tariflerinde genel olarak önceden ısıtılmış fırına keklerinizi vermeniz söylenir. Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz.
Kek piştikten sonra, hemen dilimlemeyin. Bunun yerine oda sıcaklığında en az 10 dakika dinlendirin. Bu sayede pişirme işleminden sonra da sıcaklığını koruyacak ve içinin çiğ kalma ihtimali düşecektir. Kullandığınız fırının performansı ve kullandığınız kek kalıpları da, kekin ıslak kalmasına yol açabilir.
Fırınınızın derecesini 120 derecelere kadar düşürün. Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Önceden pişirme ayarlarına gelene kadar yaklaşık 180 derecede ısıtılan fırına kek karışımı verilir. Ortalama 35 dakika ya da 40 dakika gibi bir sürede kek pişmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri