Termostatın Kapalı Kalması: Radyatöre ulaşamadığı için soğuyamaz. Su devamlı ısınacağı için motor çok fazla ısınır ve hararet yapar. Hararet sonucunda aracınız conta yakabileceği gibi piston dahi eritebilir. Bu durum da komple motor revizyonu gerektirir.
Eğer aracında termostat yoksa bu demektir ki soğutma suyu motor ile radyatör arasında sürekli sirkülasyon halinde. Aksi takdirde zaten motor ısısı artıp evvela silindir kapak contasının yanmasına ve devamında piston ve yatakların hasar görmesine neden olurdu.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Aracınızın termostatının açık kalması demek aracınız kalorifer ısı sorunlarının olması ya da LPG'de arıza oluşması demektir.
Yazlık müşür kaç derecede fan açar diye soracak olursak 70-80 dereceye ulaşınca fan açar. Kışlık müşür kaç derecede fan açar sorusunun cevabı ise 100-105 derece civarlarıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Termostatlar derecelerine göre yazlık veya kışlık olarak satın alınabilir.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
Termostatın Açık Kalması:
Motor içerisinde bulunan termostat açık kaldığı zaman soğuk havalarda aracınızın motoru stabil sıcaklığa gelemez özellikle de uzun yolda aracınızın kaloriferini kullanamazsınız.
Özellikle uzun yolda giderken hararet sabit hızda gitseniz bile yükselir düşer. Onun dışında fan açmayabilir veya hiçbirşey yokken de fan açabilir. Bu belirtilerden anlaşılabilir.
Termostat Arızası: Termostat çalışmadığında da hararet oluşur. Bunu motor ısınırken radyatörün soğuk kalmasından anlayabilirsiniz. Çünkü radyatör soğuk ise termostat çalışmamış demektir. Devirdaim Pompası Arızası: Soğutma sisteminin önemli parçalarından biri devirdaim pompasıdır.
Ters çalışan termostatlar, sıcaklık derecesi yükselince kontaklarını kapatırlar, düşünce açarlar.
“Dünya genelinde yılda 70 milyon adet otomobil imal ediliyor. Yollarda yürüyen 1 milyarı aşkın araç var. Termostat dediğimiz ürün ömrü ortalama 5 yıl. O nedenle aftermarket pazarına her yıl 200 milyon adet termostat sunmak zorundasınız.
Arabanızdaki tüm sıvılar gibi, antifriz de zamanla bozulur ve sonunda daha asidik hale gelir. Bu, radyatöre ve su pompası, hortumlar, termostat ve radyatör kapağı gibi diğer önemli soğutma sistemi bileşenlerine zarar verebilecek korozyona neden olur.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Termostat; motor suyu sıcaklığını sabit tutabilen ve motorun içerisinde devridaim yapılmasını sağlayan bir parçadır. Motor ile radyatör arasında yer alır. Amacı, sıcaklık kontrol görevini üstlenmek ve aynı zamanda motorun sağlıklı şekilde çalışabileceği bir sıcaklıkta kalmasına yardımcı olmaktır.
En önemli oda termostatı faydaları arasında bulunduğunuz ortama uygun, en ideal ısı ayarlama imkanı yer alıyor. Bu ayar sayesinde ihtiyacınız olan enerji tüketiminden fazlasını harcamanız önleniyor. Böylelikle hem enerjiden tasarruf sağlamış oluyorsunuz hem de ısınmanız gereken miktarda sıcaklık imkanı yakalıyorsunuz.
Termostatın pilinin zayıfladığını ekrandaki derecenin okunamamasından da anlayabilirsiniz. Kombinin devreye girmemesi, oda termostatının çalışmaması durumunda öncelikle cihazın pilini değiştirip yeniden denemeniz gerekir. Cihazın pilini değiştirdiğinizde büyük ihtimalle sorun çözülmüş olacaktır.
Tecrübeli bir kişi için termostat değişimi genellikle 1-2 saat sürer. Termostat değişiminde hangi kontroller yapılmalıdır? Termostat değişiminden sonra soğutma sisteminin basıncını kontrol ederek sızıntı olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Fan müşürü herhangi bir şekilde çalışmaz ve motor sıcaklığı artmaya devam eder. Bu durumda aracınızı kullanmamanız ve direkt olarak servise götürmeniz en doğrusu olacaktır. Kullanmaya devam etmeniz halinde fan müşürü arızası nedeniyle motor tamamen kullanılmaz hale gelecektir.
Aracınızın termostatının açık kalması demek aracınız kalorifer ısı sorunlarının olması ya da LPG'de arıza oluşması demektir. Termostatın kapalı olması demek oldukça ciddi bir arıza durumunun oluşabilmesi demektir. Kapalı kalan termostat aracınızın hararet yapmasına, conta yanmasına sebep olacaktır.
Oda termostatından ayar 23° seçildiğinde kombi; termostatın yer aldığı odanın sıcaklığını 23° olana dek tesisat suyunu 50° de sabit tutacaktır. Oda sıcaklığı ayarlanan dereceye geldiğinde yani 23° olduğunda kombi çalışmayı durduracaktır. Bu değerin altına düştüğü zamansa kombi yeniden çalışmaya başlayacaktır.
Aracınızın hararet müşürü arızalandığında hararet göstergesinde motor sıcaklığını size yanlış gösterir yani motor sıcaklığınız 80 derece iken bu müşür arızalıysa gösterge de 60 olarak yada 110 olarak gösterir bu da sizin araçta bir sorun olduğunu düşünmenize sebep olmaktadır.
Fanın açması bir şeylerin habercisi yani. Klima açık kullanıyorsanız fan açar.
Hava çoooook soğuksa, radyatorde buyukse açmayabilir. Ama araçların çoğu rolantide fan açar, çünkü hareket olmadığından soğutma etkisi azdır.
Soğutmanin yetersiz geldiğine işaret.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri