Somon balığı ve tüm yağlı balıklar çinko ve D vitamini bakımından zengin olmaları sebebiyle boy uzamasında oldukça etkililer. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu da boyun uzaması için kefal, palamut, uskumru gibi balıkların siyah et kısmının en az bir yıl boyunca, haftada üç defa (50 gr) tüketilmesi gerektiğini söylüyor.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
İçerdiği omega 3 yağ asitleri kemik yapısını güçlendirir. İçerisinde bulunan D vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesinde yararlıdır. Boy uzatması ile ilgili herhangi bir bilimsel bir veri olmadığı için, boy uzatır denilemez.
Çocukların büyümesi ve gelişmesi için bazı vitamin ve minerallere ihtiyaç vardır. Bu besinlerin başında B1, D ve C vitamini gelmektedir. Ayrıca kalsiyum ve fosfor da boyun uzamasına yardımcı olmaktadır.
Özellikle çocukların boyunun uzaması için balık tüketimi oldukça önemlidir. Çocuklarda boy uzatmak için öncelikli olarak küçük balıkların tüketilmesi önerilir. Bu küçük balıklar arasında barbun, hamsi, çupra, kefal balığıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Süt bir protein kaynağıdır ancak boy üzerinde direkt bir etki yapmaz. Zıplamanın, ip atlamanın, basket oynamanın ve koşmanın kemik üzerinde etkisi vardır ama bu aktiviteler boyu çok fazla uzatmaz.
Ayrıca ton balığının omega 3 yağ asidi içeriği balığın yağda ya da su içinde konserve edilmesine göre farklılık gösterir. Vitamin ve mineral içeriği bu kadar yüksek olan ton balığı boy uzatır mı sorusunun cevabı ise, büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların kemik gelişimini desteklediği için uzatabilir.
Şu kesinlikle unutulmamalıdır ki boy uzamasında genetik faktörler kadar çevresel ve fiziksel faktörlerinde etkisi büyüktür. Spor yapmak, bol süt ve kalsiyumdan zengin su içmek, yiyecekler yemek boyunuzun daha çok uzamasına yardımcı olur!” dedi.
Kasların gelişip güçlenmesini ve miktarını artırmakla birlikte boy uzamasını destekleyici özelliği bulunmaktadır. Her gün 60 gram tüketilmesi önerilmektedir. Pekmez de Kalsiyum ve fosfor açısından oldukça zengindir. Enerji vermesiyle bilenen pekmez, çocuk gelişimi açısından da önem teşkil etmektedir.
Yaban mersini, çilek, böğürtlen ve ahududu gibi meyvelerin tümü önemli besinlerle doludur. Özellikle hücre büyümesini ve doku onarımını destekleyen C vitamini bakımından yüksektirler. C vitamini ayrıca vücudunuzdaki en bol protein olan kolajen sentezini de artırır.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez. Dolayısıyla ortada bir modifikasyon bulunmamaktadır.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
15 yaşından sonra kadınlarda boy uzaması 5 ila 7 santim arasında değişir. Kadınlar erkeklere kıyasla ergenlik döneminden sonra daha az uzamaktadır.
Maalesef öyle bir egzersiz yok. Sadece gelişim çağındayken spor yapmak büyüme hormonunu ve testosteronu belli bir miktarda hatta biyolojimize göre olması gereken seviyelere getirdiği için doğal uzama aşamana katkı sağlayabilir. Gelişim çağından sonra boyunu uzatmak ameliyat harici imkansızdır.
Mart, nisan ve mayıs aylarında boy uzama miktarı eylül, ekim ve kasım aylarındakinden 2-2.5 kat daha fazla oluyor. Bahar, çocukların boylarının uzamasının altın mevsimi olarak nitelendiriliyor.
Ek olarak, protein yapımı ve hücre çoğalmasını sağlayan büyüme hormonu saat 00.00'da en yüksek seviyeye ulaşır. Bu sebeple en geç saat 11.00'de uykuya geçilmelidir. Kısacası, gece uykusunun en verimli saatleri yani en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 saatleridir.
Bu nedenle doktorlar çocuk beslenmesinde süt ve süt ürünlerine bolca yer verilmesini önermektedir. Sağlıklı beslenme ise spor aktiviteleri ile desteklenmelidir. Piyasada boy uzatma çayı adı altında satılan paketli ürünlerin, boy uzama konusunda hiçbir etkisi yoktur.
Düzenli egzersiz ve spor, kişinin boy uzunluğunu artırır. Fiziksel olarak aktif olduğunuzda, vücudunuz daha sağlıklı besinler ister ve besin alımındaki artış boy uzaması ile sonuçlanır. Yüzme, jimnastik, tenis, futbol, basketbol ve diğer birçok spor dalını düzenli olarak yapmak vücudumuzu büyütmenin iyi bir yoludur.
HAM ÇİKOLATA
Bu amino asit sonunda melatonine dönüştürülür. Melatonin daha iyi uyku ve boy uzamasına etkilidir. Aşırıya kaçmamak kaydıyla ham çikolata tüketmekte fayda var.”
Bir çocuğun belli bir süredeki, örneğin 6 aylık veya 1 yıllık zaman dilimindeki uzama miktarı büyüme hızı olarak adlandırılıyor. Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır.
Süt içmek boy uzatır. Bunu destekleyen pek çok çalışma vardır. 9-20 yaşlarında kız ve erkek çocuklarda düzenli süt içimleri 3 yıl boyunca takip edilmiş ve süt tüketimiyle doğru orantılı olarak boy uzamasının anlamlı derecede arttığı tespit edilmiştir.
Süt Günde 2 bardak tüketilen süt boy uzamasına önemli derecede katkı sağlayacaktır. Sütün boy uzamasını sağlayacak etkisinden faydalanmak için ise gece yatmadan içilmesi gerekir. Çünkü bu saatte içilen süt, büyüme hormonunun salgılanmasına da destek verir.
Kril Oil (Kril Yağı) Nedir? Kril yağının omega 3 bakımından balık yağı ile doğrudan bir ilişkisi vardır. Omega 3 bileşeninin büyüme ve gelişme üzerinde etkisi bilinmektedir. Krill oil, okyanusta yaşayan ''Euphausia Superba (Antartika Krili)'' canlılarından elde edilir.
Hayvan kaynaklı yiyeceklerin başında gelen tavuk, bu grubun en çok protein içeren etlerinden birisidir. Proteinin ise boy uzamasındaki önemini artık biliyorsunuz. Tavuk ve hindi etindeki bu mineral, kas ve dokuların gelişimi için oldukça önemlidir.
Beyaz et grubunda olan tavuk ve kırmızı et içerisinde bulunan protein sayesinde çocuklarda kas gelişimi,doku gelişimi ve boy uzamasında önemli besin ögeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri