Çoğunlukla kırmızı etler bir gün önceden marine edilirken, beyaz etler pişirilmeden 6 saat önce marine edilebilir. Ancak iş balığa geldiğinde marine süreleri kısalır, soslar değişir.
1 limonun suyu, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve biberiye bir kapta karıştırın. Marine etmek istediğiniz deniz ürünlerini, karışımın içerisine alın ve her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Bir süre dinlendirdikten sonra pişirebilirsiniz.
Neredeyse tüm balık tarifleriyle kullanabileceğiniz, özellikle beyaz etli balıklara çok yakışacak bu marinasyon sosu için: 1 çay bardağı zeytinyağı, I limonun taze sıkılmış suyu, 1 yemek kaşığı kadar taze kekik, 2 diş rendelenmiş sarımsağı karıştırmanız ve güzelce temizlediğiniz taze balıkları bu karışımla güzelce ...
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
İlgili 44 soru bulundu
Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir 1. Somon, popüler bir balık olmakla birlikte harika bir D vitamini kaynağıdır.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Sütle marine: Beyaz etli balık tarifleri için uygundur . I çay bardağı süt, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, I çay kaşığı kişniş,1 çay kaşığı kimyon, 3 diş ince doğranmış sarımsak çırpılarak balıklara yedirilir. Sirke/Soya sosuyla marine: Siyah etli balıklar için kullanılması tavsiye edilir.
Daha uzun süre buzdolabında pişmiş balığı muhafaza etmek hem balığın besin değerlerinin düşmesine sebep olur hem de gıda zehirlenmesine sebep olur. Bu nedenle pişmiş balık buzdolabı ortamında en fazla 1 – 2 gün dayanır.
zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Etinizi Dinlendirin
Yemek için sabırsızlansanız da hazırladığınız marinasyonda etinizi buzdolabında en az 8 saat dinlendirmeniz gerektiğini unutmayın. Ne kadar uzun süre dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır. En ideal süre ise 24 saattir.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
1 gün içinde dışı kuruyacak, 1 hafta içinde dışı çok sert kabuk oluşturacak ve bu dış kabuk etin bozulmasını önleyecektir. Bu dolap içinde et 1 ay bozulmaz aksine aroma ve yumuşaklık kazanır. Tabii dinlendireceğiniz etin dinlendirmeye değer olması, yani yağlı olması gerekir.
Balıkları yıkadıktan sonra tatlı suda çok bekletmeyin, lezzeti kaçacaktır.
Üreme mevsimi dışında avlanan balıkların dokularındaki su oranı daha azdır ve bu sayede daha az tuz kullanılarak daha uzun süre saklama koşulları elde edilebilir. Doğru tuzlama yöntemleriyle uzun süre bozulmadan kalan inci kefalinin yöre halkının beslenmesinde önemli bir yeri vardır.
Temizleme bittikten sonra hamsileri tuzlu suda bir süre bekletip öylece dondurucuya koymalısınız. Tuzlu suda kalan hamsiler dondurucu içerisinde daha diri kalabilirler. Hamsileri maksimum 2-3 ay dondurucuda bekletebilirsiniz. Mümkünse bu kadar süre beklemeniz daha iyi olacaktır.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Balıklar ertesi güne kadar yukarıdaki gibi dolapta saklanabilir ama daha uzun süre saklanmaz. Yani balıklar kış da olsa normal bölmede iki günden fazla tutulmamalıdır. Derin dondurucuya konacak balıkların da temizlenmesi tavsiye edilir.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Dünyanın en pahalı yiyeceği olan ve kilosu 85 bin TL olan havyarın üretildiği Mersin balığı Fırat Nehri`nde kurulan kapalı havuzlarda yetiştirilmeye başlandı. Dünyada koruma altındaki en ilkel deniz canlılarından olan Mersin balığı, Hazar Denizi'nde doğal olarak bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri