Ve deniz ürünleri diğer et çeşitlerinden daha hızlı bozulur. O balıksı koku; amonyak, kükürt bileşikleri ve proteinlerdeki aminoasitlerin bozulmasıyla oluşan, amin denilen kimyasallar gibi ayrışan ürünlerden gelir. Bu kimyasalların kokusu balık yenilemeyecek kadar bozulmadan önce ortaya çıkar.
özellikle palamut gibi balıklarda. çünkü kokuya sebebiyet veren şey bilhassa derisidir yağlı kısımlarıdır. fileto çıkarmak işe yarayabilir o bakımdan. 8. az kokan balıkları seçebiliriz. hamsi, sardalya, lüfer bunlar çok daha yağlı olduklarından daha çok kokar.
Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
Eğer balıktan deniz ve yosun kokusu alınamıyor, bunun yerine ekşi bir koku alınıyorsa bozulmuş olduğuna işarettir.
Bu keskin balık kokusuna, doğal olarak balıkta bulunan trimetilamin oksidin (TMAO) bir ürünü olan trimetilamin (TMA) neden olur. Özellikle tuzlu su balıkları yakalanıp öldürüldüğünde, vücutlarındaki bakteri ve enzimler TMAO'yu TMA'ya dönüştürdüğü için bu koku ortaya çıkar.
İlgili 29 soru bulundu
Balıkları pişirdikten sonra, pişirdiğiniz kabı bekletmeden yıkamanız gerekir. Ancak bu işlemi sıcak suyla değil, soğuk suyla yapmanız da önemli. Sıcak su, balık kokusunun yayılmasına neden olur. Koku tavadan çıkmıyorsa, yıkadığınız tavayı ocağa alarak içerisindehazır kahve veya Türk kahvesi kavurabilirsiniz.
O balıksı koku, amonyak kükürt bileşikleri ve proteinlerdeki aminoasitlerin bozulmasıyla oluşan amin denilen kimyasallar gibi ayrışan ürünlerden gelir. Bu kimyasalların kokusu bozulmadan önce çıkar ama biraz kokan balık, gerçekten yenilmeyecek kadar kötü değildir.
Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yemeyin. Çiğ deniz ürünleri zehirlenmeye neden olabilir.
- Balığın kuyruğu ve yüzgeci parçalanmamış olmalı. Parçalanma veya çizik varsa balığın bayat olduğuna işarettir. - Kokusu balık kokusu olmalı. Hafif leş kokusu alıyorsanız o balığın bayat olduğunu gösterir.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Aldığımız balıklar bir güzel yıkanır ve tuzlanır sonra yanmaz bir tavaya yağlı kağıt serilir. Yağlı kağıdın üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatılıp kağıdın her tarafına dağıtılır. Balıkların üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir ve aynı şekilde yağlanmış yağlı kağıt ile üstü kapatılır.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Tavadan Balık Kokusu Nasıl Giderilir? Tavada kızartılan balığın kokusunu, en başta önlemeye yardımcı olması için aspiratörü açmanızı öneririz. Daha sonra tıpkı fırın tepsilerine uyguladığınız gibi tavanıza da maydanoz, çay, marul, nane koyabilir, Türk kahvesi veya tarçın ısıtmayı deneyebilirsiniz.
1) Taze Balık Deniz Kokar
Taze balığın balık kokusu vardır. Eğer satın almak istediğiniz balıkta ekşi bir koku hissederseniz bu balığın bayat olduğunu haber verir. Taze balık nasıl belli olur sorusunun cevabı en net şekilde kokuda gizlidir. Taze balık deniz ve yosun kokar.
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Balık pişirdikten sonra geniş olan bir kabın içine su, sirke veya limon suyu, defne yaprağı, karanfil ve çubuk tarçın koyup bu karışımı kaynatabilirsiniz. Ortaya çıkan bu karışımın kaynaması ile birlikte ortaya çok hoş olan bir koku yayılı ve balık kokusunun önüne geçilir.
Sadece bayat balık değil, doğru pişirilmeyen balık daha çok kokar! Her balık etinin yapısı farklıdır. Doğru pişirilen balıklar kokmaz.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Balıktan kaynaklanan zehirlenmelerde öteki besin zehirlenmelerindeki gibi kusma ve mide bulantısı problemi olabilir. Balık tüketiminden sonra da 2-3 saat içinde bu semptomlar yaşanırsa balık zehirlenmesi durumu meydana gelebilir.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Genellikle 2 - 3 saat içinde ortaya çıkan ve 2 - 3 gün kadar sürebilen bu zehirlenmelere ishal çok eşlik etmemekle beraber nadiren de olsa ishal de görülebilir. En sık görülen belirtileri bulantı, kusma, karın ağrısı olan stafilokok kaynaklı besin zehirmeleri bazen 2 haftaya kadar da sürebiliyor.
Vajinadan balık kokusunun gelmesinin nedeni gardnerella enfeksiyonudur. Gardnerella enfeksiyonun diğer adı bakteriyel vajinosisdir. Bakteriyel vajinosis vajen florası bozulduğunda ortaya çıkar. Cinsel ilişki sırasında veya normal zamanda vajinadan kokmuş balık kokusuna benzer koku gelir.
Bayat balık normal balık kokusundan farklı olarak asitli ve ekşi bir koku yayar. Balık tazeyken eti daha diriyken bayatladıkça yumuşamaya başlar. Balığın tazeliğini anlamak için etli kısmına yavaşça bastırın. Eğer içe çöktükten sonra tekrar eski haline geliyorsa balık taze demektir.
Öncelikle balıkları kızartırken başka bir tenceye su ve sirke koyup kaynatırsanız, balık kokusunun ortama yayılmasını engellersiniz. Aynı şekilde balıkları kızarttıktan sonra biraz suyun için sirke yada limon suyu, defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil koyarak da kaynatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri