Balık yağı çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi sorunları önlemede yardımcı olabilir.
ÇOCUKLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİNE DE İYİ GELİYOR
Omega-3'ün balık yağında bulunduğunu belirten Koç, şunları kaydetti: "Özellikle hiperaktivite gözlenen çocuklarda, omega-3 yağ asidi içerikli şuruplar, rahatsızlığın giderilmesinde büyük yarar sağlıyor.
Çocuğunuzun diyetine daha fazla omega-3 yağ asidi ekleyin. Araştırmalar, omega-3'lerin, DEHB ile çocuklarda (ve yetişkinlerde) hiperaktivite ve dürtüsellikten azaldığını ve konsantrasyonunu arttırdığını göstermektedir. Omega-3'ler somon, ton balığı, sardalya ve yumurta ve süt ürünlerinde bulunur.
Balık yağındaki omega-3 ve omega-6 yağ asidi ihtiva eden kapsüller verilen çocukların beyinlerinde gri madde artarak zekayı kuvvetlendiriyor. Hapları kullanan çocuklar, üç yıllık zeka gelişimini üç ayda sağlayabiliyorlar.
Beyin Gelişimi İçin “DHA” Oranı Yüksek Olan Balık Yağı İçmek Gerekiyor. Kendinizin veya çocuğunuzun hafıza, zeka ve konsantrasyonunu önemsiyorsanız, birinci sıraya “DHA”miktarı yüksek olan “BALIK YAĞI”nı koymalısınız. Balık yağının içindeki DHA (docosahexaenoic acid) beyni geliştiren çok önemli bir yağ asitidir.
İlgili 18 soru bulundu
Ancak birçoğumuz bu hedefe dahi ulaşamazken, haftada 2 kez balık tüketenlerde bile yetersizlikler görülebilir. Bu gibi durumlarda dışarıdan balık yağı takviyesi alınabilir. Konsantrasyonu artırır (Beyni destekler): Beynimizde en çok bulunan yağ asidi Omega 3'dür.
Omega 3 yağ asitleri özellikle DHA'nın beyin hücreleri arasındaki iletişimi artırıyor. Bu özelliği sayesinde unutkanlık, bunama ve diğer nörolojik sorun ile hastalıklara karşı koruyucu olabiliyor ve hafızayı güçlendiriyor.
Ton balığı, ihtiyaç duyulan mineraller ve vitaminlerin yanı sıra içeriğindeki sağlıklı yağlar ile birlikte çocuklar için beyin gelişiminde önemli bir gelişim göstermesini sağlıyor. Bu sayede çocukların okul dönemlerinde büyük bir fayda sağlayan ton balığı, zeka gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Prof.Dr.
Balık yağı, balık veya soya alerjisi olan kişiler tarafından alınmamalıdır. Hamileyseniz ya da emziriyorsanız, karaciğer veya pankreas hastalığınız varsa, şeker hastalığınız veya hipotiroidizminiz varsa ve günde 2'den fazla alkol kullanıyorsanız, almadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
2011 yılında krill yağı üzerine yapılan çalışmalarda alınan sonuçlara göre; krill yağının çok düşük bir miktarı bile yüksek fayda sağlamaktadır. Krill yağı Canan Karatay tarafından da gündeme gelen bir takviyedir. Omega 3 açısından zengin olan bu yağ, kadın ve erkekler için önerilir.
Dikkat Eksikliğine İyi Gelen Gıdalar
Omega 3 zengini gıdalara, ceviz, kanola yapı, keten tohumunu da ekleyebilir. Ayrıca çinko içerdiği beynin nörotransmitter üretimini artırır. Çinko bakımından zengin olan diğer gıdalar; susam, tahin, yer fıstığı ve kabak çekirdeğidir.
Çocuklar için en iyi balık yağı şurup markasını arıyorsanız bu konuda listenin zirvesinde Ocean Balık Yağı bulunuyor. Takviye gıda, yüksek omega 3 kaynağı olması sayesinde aileler tarafından en çok tercih edilenlerin başında geliyor. Karışık meyve aromalı olması ile çocuklar tarafından sevilerek tüketiliyor.
Çocuklarda balık yağı kullanımına 1 yaş itibari ile başlanabilir. Bir yaş olarak belirlenmesinin sebebi daha küçük yaşta kullanımında takviyede bulunan bir ürüne karşı alerji gelişme ihtimalidir. O yüzden çocukta gelişim geriliği görülüyorsa ve doktor gerekli görürse daha küçük aylarda başlatabilir.
Bununla birlikte, balık yağı, özellikle hafif hafıza kaybı ve depresyon söz konusu olduğunda, beyin üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
D vitamini ,nöroprotektif mekanizmaları inflamasyona karşı uyarmak ve normal beyin gelişimi için gereklidir. Yapılan araştırmalarda DEHB tanılı olan çocuklar ile DEHB'li olmayan çocuklar karşılaştırıldığında DEHB'li çocuklarda D vitamini eksikliğine daha sık rastlanmıştır.
- Balık yağının düzenli kullanımı çocuğun psikolojisine de olumlu etki yaparak sakinleştirici bir etki de yaratır.
Balık yağını ne zaman almaya karar vermiş olursanız olun, her gün düzenli bir şekilde o zaman diliminde mutlaka alın. Çünkü balık yağının potansiyel olumlu etkilerinden faydalanmak için uzun süreli bir kullanım gereklidir.
Balık yağının içeriğinde bulunan çoklu doymamış yağ asitlerinin; kalp koruyucu, iltihaplanmayı baskılayıcı ve hipertrigliserdemi üzerine olumlu etkilere sahip olmaları sayesinde; metabolik sendrom gibi obeziteye bağlı komorbiditelerin önlenmesi ve tedavisinde etkili olabileceği düşünülmektedir.
Balık yağı, bu yağ asitlerinin bir kaynağı olup, çeşitli sağlık faydalarına sahip olabilir. Balık yağı, düzenli olarak tüketilebilir ancak aşırı miktarda tüketilmemesi önerilir. Önerilen günlük miktar, genellikle 1-2 kaşık arasındadır.
Kapağı açılan sıvı bir balık yağının en fazla 90 gün içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Tüm yaş evrelerindeki ortak nokta, çocukların zeki olması ve zihinsel gelişimleri için yiyeceklerle alınan zengin Omega-3 içeren gıdalar, özellikle DHA açısından zengin balık (Norveç Somonu, Tuna balığı gibi) veya yüksek DHA'lı balık yağı takviyesi alınmasıdır.
Özellikle EPA gibi soğuk ve okyanus balıklarında yüksek miktarda DHA bulunur. Bunun nedeni ise balıklar bu soğuk okyanus sularında donmamak için bu maddesi üretiler. Tuna balığı, somona ve morina balığının karaciğeri oldukça yüksek oranda DHA omega-3 yağ asidi içermektedir. Beynimizin yaklaşık %60'ı yağlardan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri