Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir. Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
Balkabağı: Yüksek A vitamini ve beta- karoten içeriği ile anne sütünü arttırırken, bol lifli yapısı ile annenin sindirim sistemine de destek olmaktadır. Şişkinlik, gaz, kabızlık gibi problemler yaşamayan annelerin huzursuzluk yaşamadığı için süt veriminde düşme de gözlenmez.
Emzirme döneminde soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar ve acı baharatlar gaz yapabiliyor ve kokusu süte geçerek anne sütünün tadını değiştirebiliyor.
Enginar, lahana, karnabahar, kabak, biber, soğan, bezelye gibi sebzeler, baklagiller, kayısı, şeftali, kavun, erik, muz gibi meyveler, yumurta, süt ve süt ürünleri sofralarda sıkça yer alan ve gaz yapabilen gıdalardandır.
Balkabağı: Zengin beta karoten içeriğiyle sütünüzü artıran balkabağını tatlı olarak tüketmeniz hem tatlı isteğini azaltacak, hem de sütünü artıracaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Bal kabağı çok fazla tüketildiğinde, bağırsakların çok hızlı çalışmasına sebep olur. Bu durum ishale sebep olabilir. Mide krampları yaşanabilir.
Lif oranı yüksek olan balkabağı ve kereviz; tokluk sağlar. Bu iki sebze, aynı zamanda bağırsak hareketlerini artırıp kabızlığı önler.
Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşınıza çıkan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir.
BALKABAĞI NE ZAMAN YENİR? Ekim ayının ilk haftasında hasadı yapılan balkabakları, Ekim ayı itibari ile yenmeye başlanır.
Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını ve sindirimin daha rahat yapılmasını sağlamaktadır. Kabak tatlısı, cildin parlak ve canlı görünmesinde de etkilidir.
Kabağın içerisinde hem çözünebilen, hem de çözünemeyen lif barındırması tokluk hissinin uzamasına yardımcı olmakla beraber, aynı zamanda bağırsak hareketini hızlandırarak sindirim sistemini olumlu yönde destekler.
Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir. Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Bebeğiniz için gaz yapmayan besinler arasında: kuru meyve, çörek otu, ceviz, fındık, badem ve yulaf ezmesinin yanı sıra çok aynı zamanda oluşan gazın da yok olmasını sağlayan rezene bulunur.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Özellikle yemeklerden sonra meydana gelen gaz problemi sindirim sisteminin her gıdayı sindirememesi nedeniyle meydana gelir. Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Sebzeleri pişirerek tüketmek, gaz olasılığını azaltır. Yemekten hemen sonra anason, nane ya da papatya çayı içmeye özen gösterin. Çorba ve sulu yemeklere kepek atıp tüketin. İncir ve kayısı tüketimini arttırın.
Kısacası bebekler için balkabağının faydaları saymakla bitmiyor! Tüm faydalarının yanı sıra balkabağı hafif tatlı ve lezzetli bir sebze, çoğu bebeğin de damak tadına uygun. Ek gıdalara geçişte bebeğine ilk verebileceğin sebzelerden biri.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
Bebeğiniz 6 aylıkken bal kabagi yemeye başlayabilir. Dilerseniz doğrudan püre yapıp verin, dilerseniz bu püreye biraz yoğurt ya da yulaf, hatta tavuk bile ekleyebilirsiniz.
Enginar, lahana, karnabahar, kabak, biber, soğan, bezelye gibi sebzeler, baklagiller, kayısı, şeftali, kavun, erik, muz gibi meyveler, yumurta, süt ve süt ürünleri sofralarda sıkça yer alan ve gaz yapabilen gıdalardandır.
Balkabağı, bebekler için oldukça uygun bir meyvedir. Faydaları saymakla bitmez, kolay sindirilir, lezzetlidir, bebeğin yutması oldukça kolaydır, lifli yapısıyla kabız bebekleri rahatlatır.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Sindirim sisteminde gaz sıkıştığı için şişkinlik yaşanmaktadır.
KİLO VERMEK İSTEYENLER İÇİN BİREBİR!
İçerisinde bulunan lif miktarının yüksekliği sayesinde tokluk hissi verdiren bal kabağı bu sayede zayıflamak içinde birebirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri