Taze etin hafif bir kokusu olur, fakat bozulmaya başlayan et çürük veya ekşi kokar. Bu koku, etin içerisindeki bazı bakterilerin çıkardığı gazlardan oluşur. Eğer kuvvetli bir koku varsa sakın kıymayı tüketme.
lezzet olarak da, sağlık açısından da kuzu eti daha iyi. çünkü kuzuya , danaya verdikleri kadar yabancı madde, hormon, antibiyotik verme şansları yok. koyun kokar,kuzu kokmaz.danadan sadece kıyma yerim kuzu eti tartışmasız lezzetli.
Kıymanın bozulup bozulmadığını kokusuna bakarak da anlayabilirsiniz. Kıymadan ekşi bir koku geliyorsa, bozulmaya başladığını gösterir. Eğer kıymanız her zamankinden farklı olarak kesif bir kokuya sahipse çok büyük bir ihtimalle kıyma bozulmuştur.
Evet, sadece koklayarak dahi kıymanın bozulup bozulmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Çünkü bozuk kıyma, taze kıyma gibi kokmaz, ekşimsi, hatta bozulmanın ileri seviyelerinde ise kesif bir kokusu olur. Eğer kıymanızdan her zamankinden farklı bir koku alıyorsanız şüphelerinizde haklı olabilirsiniz.
Kıymadan keskin ve ekşi bir koku geliyorsa dikkat! Kokladığınızda burnunuza kötü bir koku geliyorsa kıymayı kullanmadan mutlaka çöpe atın. Kıymanız elde yapışkan bir his bırakıyorsa da bozulmaya başlamış anlamına gelir. Taze kıymanın rengi daha kırmızı ve parlak olur, dokunduğunuzda elinize yapışmaz.
İlgili 39 soru bulundu
3 - Koku : Kıymanın bozuk olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu onu koklamaktır. Aslında en basit ve en hızlı yöntemlerden de birisidir. Çünkü bozulmaya başlayan kıymanın ilk değişimlerinden birisi kokusunda başlar. Bozuk kıyma taze kıyma gibi kokmayıp ekşimsi bir kokuya sahiptir.
Bu koku, etin içerisindeki bazı bakterilerin çıkardığı gazlardan oluşur. Eğer kuvvetli bir koku varsa sakın kıymayı tüketme. Salmonella gibi gıda kaynaklı hastalıklara yol açan birçok bakteri herhangi bir koku salmaz ve taze dana etinin üzerinde bulunabilir. Bakterileri öldürmek için kıymayı her zaman iyi pişir.
Kıymanın yapışkanlığını kontrol edin!
Kıymanın görüntüsünden bozulup bozulmadığını anlayamadığınız zamanlarda yapabileceğiniz en doğru şeylerden biri kıymaya dokunmak. Kıymaya dokunduğunuzda elinize cıvık bir kıvam geliyorsa kıymanız yüksek ihtimalle bozulmuş demektir. Çünkü taze kıyma hiçbir şekilde elinize yapışmaz.
Et kokusunu en iyi şekilde bastıran koku, tarçın ve karanfil kokusudur. Evinizi havalandırırken ocağa küçük bir tencereye bir çay kaşığı kadar toz tarçın ve 1 çay bardağı su koyun. Kısık ateşte ısınan su sayesinde eviniz mis kokacak. Yemek pişerken bir kapta sirkeli su bulundurun.
Köftelik kıyma seçerken, ideal olan et dana etinin yağsız kısmından çekilmiş kıymadır. Kuzu eti tercih edildiğinde ise kuzunun döş kısmından yapılan kıymalar, köftelerde ayrı bir lezzet vermektedir. Köftelik kıymalar çok yağlı olmamalı ve kuyruk yağı kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Öncelikle; eti koklama yöntemi sayesinde bozuk olup olmadığını anlayabilirsiniz. Koku gelmiyorsa et tazedir, asit bazlı ekşimsi bir koku burnunuzu rahatsız ederse etin bozuk olduğunu anlayabilirsiniz.
Öncelikle ağır kokan kuzu etidir, koyun eti ise görece daha hafif kokar.
Koku, tadı da etkileyebilen Lactobacillus spp. ve Pseudomonas spp. gibi bozulma bakterilerinin çoğalması nedeniyle değişir. Etin kokusu değişmese bile renk veya dokuda bozulma belirtileri görüyorsanız, eti yine de atmalısınız.
Köftelerinizde lezzeti yakalayamıyorsanız etini iyi seçemiyor olabilirsiniz. En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur.
Ağızda dağılan, yağıyla insanı kendine aşık eden köfteler için kıyma mutlaka hayvanın döşünden veya kaburgasındaki etlerden çekilmelidir. Bu etler yağlarını kendi içlerinde barındırdıkları için kıymanın yağı dengeli dağılır. En iyi kıymanın, satır kıyması olduğunu ömrünü kaliteli yemeğe adayan herkes bilir.
kuzu eti daha yumuşak ve lezzetli olurken dana eti daha serttir ve dişlerin arasına girer. ızgarada mangalda kuzu, yemeklerde dana veya sığır makbuldür. migros dana pirzola fırın torbasında iyi gider.
Ancak et; kıyma ve tavuk benzeri yiyeceklerde bu durum daha da öne çıkmaktadır. Bozulmuş kıyma tüketmek gıda zehirlenmelerine yol açabileceği gibi ciddi sorunlara da neden olabilir. Çünkü kıyma, gıda kaynaklı hastalıklardan sorumlu patojenik bakteriler içerebilir.
Eğer etten ekşi ve pis bir koku geliyorsa bozuk demektir. Bozulmuş etten çok keskin ve farklı bir koku gelir. Etten kötü kokular geliyorsa ve özellikle de son tüketim tarihi geçmişse çöpe at.
Koyun etinin kokmasındaki en temel neden ise, yediği yemlerle alakalıdır. Otlatılan koyun eti daha az kokar. Koyunlar meralarda ve otlaklarda sürekli yeşilliklerde gezerek ve her otu yiyerek beslenir. Bu otlar ise koyunun kendine has bir kokusu olmasını sağlar.
Çiğ kıymayı buzdolabında en fazla 2 gün saklayabilirsiniz. Kıymanızı hemen pişirmeyi planlamıyorsanız, buzdolabında bakteri üremeye devam edebileceğinden onu dondurmalısınız. Pişmiş kıyma buzdolabında üç ila dört gün iyidir, çünkü buzdolabı bakterilerin hızla büyümesini engellerken, tamamen engellemez.
Bozulmuş kıyma, gıda kaynaklı hastalıklardan sorumlu olan patojenik bakterileri içerebileceğinden yemek tehlikelidir. Belirtiler kusma, yüksek ateş, mide krampları ve hatta kanlı seyreden ishal şeklinde olabilir. Hastalığa neden olan mikroorganizmalar, oda sıcaklığında bulunan besin maddelerinde hızla çoğalırlar.
Bunun nedeni etin üzerinde bakteri oluşmasıdır. Kıyma buzdolabında en çok 1 gün, dondurucuda ise 3 ay saklanır. Hastalık riskinizi en aza indirmek için her zaman eti tam pişirmeli ve bozuk, az pişmiş kıymayı yememelisiniz.
kesifin kelime manası koyu, çok sık ve sert, şeffaf olmayandır. kısaca buna yoğun diyebiliriz. bu bağlamda kesif koku yoğun ve keskin kokudur, kötü veya rahatsiz edici koku manasına gelmez.
Çiğ et ve tavuk buzdolabında birkaç günden fazla dayanamaz. Ancak dondurduğunuz takdirde etlerinizi uzun bir süre saklayabilirsiniz. Dondurulmuş kıyma 3 ila 4 ay, bütün bir tavuk veya hindi ise neredeyse 1 yıl dayanır. Çünkü gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler soğukta üreyemezler.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri