Bal kabağı, ödemin birikmesini önleyen ve toksinlerden arındırmak için etkili olan potasyum değeri yüksek olması nedeniyle diyette tercih edilebilecek ideal besinlerdendir.
İçeriğinde bolca su ve besin lifi bulunan kabak, ödem atmaya yardımcı olduğu gibi yağ yakımını da kolaylaştırıyor. Tüm bu olumlu etkilerine ek olarak kabağın sindirim sorunlarına çözüm olduğu da biliniyor.
Bal kabağı; A vitamini, lif, kalsiyum, potasyum, sodyum gibi vitamin ve mineraller bakımından zengin bir meyve olduğu için sütlü tatlılardan sonra diyet menülerine eklenebilecek niteliktedir.
Bal kabağının kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramı 26 kalori içerir, doymuş yağ ve kolesterol içermez. Diyete yardımcı olan mineraller ve posadan zengindir. Kilo kontrolü programlarında bu özellikleriyle iyi bir seçenektir.
Bal kabağı kilo vermenize yardımcı olmaktadır.
Yağ içeriği oldukça düşüktür. Lif içeriği zengindir. Uzun süre tok kalmanıza, bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına yardımcı olur. Karbonhidrat içeriği sayesinde ise kan şekerinizi dengelemeye ve tatlı isteğini azaltmaya destek olabilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
- Balkabağı, yüksek miktardaki lif içeriğiyle kabızlığa karşı savaşarak, bağırsak çalışmasını ve dolayısıyla metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı oluyor.
Diyet lifleri hem sindirim açısından hem de kilo vermek isteyenler için oldukça etkilidir. Özellikle kabızlığı önleyerek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bal kabağı içerisinde bulunan A vitamini sayesinde beta karoten kaynağı olarak bilinmektedir.
Balkabağı Zararları
Balkabağı A vitamini açısından çok zengin bir sebzedir. Bu yüzden normalden fazla tüketildiğinde vücutta fazla A vitamini depolanmasına sebep olur. Bu yüksek A vitamini de karaciğer başta olmak üzere organları yorabilir.
KALORİSİ DÜŞÜK, VİTAMİN DEĞERİ YÜKSEK
Genellikle hafif de olsa pişirilerek tüketilen kabağın 100 gramı oldukça düşük denilebilen 45 kalori içermektedir. Lifli bir besin olan kabağın tüm bu özellikleri sadece kilo vermek için değil kalp, göz, cilt sağlığını korumak için de önem arz ediyor.
Fakat aynı nedenle daha besleyici ve vitaminli hale gelen yoğurtlu cevizli kabak mezesinin kalori değerleri ise şöyledir: 1 porsiyon yoğurtlu cevizli kabak (330 gr) 202 kcal.
1 Su Bardağı Balkabağı (Pişmiş) 49,00 kaloridir. Balkabağı (Pişmiş) içeriğinde 12,01 Karbonhidrat(g), 1,76 Protein(g), 0,17 yağ(g), 2,70 lif(g), 2,45 Sodyum(mg), 563,50 potasyum(mg), 36,75 Kalsiyum(mg), 14099,75 A Vitamini(ui), 11,52 C Vitamini(mg), 1,40 ve Demir barındırır.
Tahin pekmez yüksek kaloriye sahip olmasına rağmen bir o kadar da faydalıdır. Ölçülü şekilde tüketildiğin de kilo aldırmaz.
Yoğurt; Zengin probiyotik içeriği ile yoğurt hem vücudun dezenfekte olmasına yardımcı olmakta hem de ödemlerin giderilmesinde destek sağlamaktadır. Özellikle de az yağlı yoğurt, ödem oluşumunun atılması açısından daha etkilidir.
Potasyum zengini: Muz
Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olmaya niyetli bir diğer meyveden bahsedelim. Muz, içerdiği potasyum ile vücuttaki ödemleri yok etmeye kararlıdır. Aynı zamanda vücudunuz ihtiyacı olan doğal şekerin alınmasını sağlar.
Bol miktarlı lifli içeriğiyle kabak detoksunun faydaları şunlardır: Vücuttaki ödemlerin ve toksinlerin atılmasını hızlandırır.
Metabolizma hızlandırma konusunda çok etkili olduğu bilinen kabak mucizesi, vücutta biriken fazlalık yağların erimesine yardımcı olacaktır. Burada yağ erimesini üstlenen aslında yağların oksidasyonunu sağlayan A vitamini içeriği ile olur.
Kabak, normal şartlarda metabolizmayı hızlandıran ve yenilen besinlerin hızlı bir şekilde yakılmasını sağlayan bir sebze türüdür. Bu nedenle tüketilmesi hızlı kilo vermeyi sağlar.
Pişirildiğinde, tüm balkabağı yenilebilir! Cilt, küspe ve balkabağı çekirdeğinin faydalarından, bu yiyeceği pişirerek yararlanabilirsiniz. Tohumları yerinde tutan telli kısımları çıkarmanız yeterlidir.
Bal kabağı, kalori değeri az ve tok tutan bir besin türüdür. Bu yönüyle diyet yapanlar için idealdir. Bir porsiyonda diğer bir deyişle 150 gram bal kabağında 37.5 oranında kalori bulunur. Tam bir antioksidan özelliği göstermesi bal kabağının besin değerini arttırır.
3- Kabak bağırsakların çalışmasına yardımcı
İçerdiği su miktarından zengin olması sayesinde bağırsak atılımını yumuşatır ve kabızlık ihtimalini azaltır. İkinci olarak hem çözünebilir hem çözünmeyen lif bulundurur.
Minik gurmenizin kabızlıkla başı dertteyse mevsimi geldiğinde balkabağı yemekleri yapın, balkabağını mutlaka alışveriş listenize ekleyin. Liften zengin bir gıda olduğundan kabızlığa iyi geliyor...
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
B1, B3, B6, Pantotenik asit gibi birçok vitamini; folik asit, fosfor, demir gibi minerali yapısında bulunduran bal kabağına bu kış beslenmenizde mutlaka yer açın. İçeriğindeki vitamin-minerallerle hem bağışıklık sisteminizi güçlendirin, hem metabolizmanızı hızlandırın hem de sağlıklı bir cilde sahip olun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri