HSG; kısırlık, düşük, kapalı kanal, kanser gibi rahimde oluşabilecek tüm sağlık sorunlarını tespit etmek için kullanılır. Rahim tüpleri kapalı bir kadının, gebe kalma ihtimali azdır. Bu nedenle; hamilelik için olumsuzluk yaratan bir durumu önceden tespit etmek için rahim filmi çekilir.
HSG ve Kısırlık
Hasta da sürekli tekrar eden düşükler varsa hsg filmi çekilir. Hastanın rahminde herhangi bir yapışıklık var mı diye kontrol etmek için çekilir. Rahmin olduğu bölgede doğum gerçekleşebilmesi için herhangi bir gelişme sorununun olup olmadığına bakılmak için hsg filmi çekilir.
Tekrarlayan düşük veya erken doğum öyküsü olan kadınlarda da rahim filmi istemek gerekir. Tüp bebek tedavisi görecek her hastada rahim filmi gerekmez, ancak rahim içi zarı yeterince kalınlaşmıyorsa, ultrasonda tüplerde sıvı birikimi görülüyorsa rahim filmi istenip operasyon planlanabilir.
Tüp bebek tedavisinde, sperm ile yumurtanın buluşma yolu olarak tüplere ihtiyaç yoktur. Sperm ve yumurta vücut dışında buluşturulmakta, daha sonra rahim içine yerleştirilmektedir. Ancak yine de tüp bebek tedavisi öncesinde mutlaka rahim filmi HSG çekilmelidir.
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
İlgili 45 soru bulundu
Çünkü rahim filmi ilaçlar ile çekilen ve özellikle işlem sonrasında, işlem sırasında olmasa da ağrı ve sızı yapan bir işlemdir. Dolayısıyla da kadın doğum uzmanları en az iki gün olmakla birlikte rahim ağrısının tamamen geçene kadar cinsel ilişkiye kesinlikle girilmemesini tavsiye etmektedir.
Rahim filmi sonrasında cinsel ilişki yasağı bulunmamaktadır. İşlem sonrasında araç kullanılabilmektedir. İşlem sonrasında hamile kalma şansı yüksektir.
Rahim Filmi (HSG) Olumlu Yönleri
Uygulanan basıncın etkisiyle beraber tüplerdeki yapışıklık, tıkanıklık veya pıhtıların temizlenmesiyle sperm ile yumurtanın buluşmasının kolaylaştığı düşünülmektedir.
Rahim Filmi Çekilmeden Önce Yapılması Gerekenler
Hsg öncesi yapılması gereken herhangi özel bir hazırlık bulunmaz. Bazı durumlarda jinekolog rahim filmi öncesi antibiyotik veya basit ağrı kesicilerin kullanılmasını önerebilir. Bununla birlikte Hsg filmi çekiminden birkaç gün önce cinsel ilişkiye ara verilmesi gerekir.
Kullandığımız yeni teknoloji ve yeni teknikler sayesinde HSG çekimi genellikle 2 dakika kadar sürer. Bazı anatomik varyasyonların, anomalilerin varlığında veya tüp açma gibi ek işlemlerin gerekli olduğu durumlarda inceleme süresi 3-5 dakika daha uzayabilir.
Bilimsel çalışmaların genişlemesi, teknolojideki gelişmelerin tıp alanına da yansıması ile birlikte tanı ve tedavi yöntemleri çok daha güvenilir ve konforlu bir hale gelmiştir. Rahim filmi uygulaması da günümüzde ağrısız ve acısız bir uygulamadır.
HSG (Histerosalfingografi) yani halk arasında bilinen adıyla ilaçlı rahim filmidir. Bu film sayesinde rahim boşluğu ve tüpler hakkında bilgi edinmeyi amaçlarız. Bu film özellikle adet bittikten sonra 1-3 gün içinde çekilir.
Rahim filmi sonucu, film çekildikten birkaç saat sonra çıkmaktadır. Ancak rahim filmi raporunun verilmesi aynı gün içinde olabileceği gibi bir sonraki gün de verilebilmektedir.
Filminizi yüksek teknoloji kullanarak yeni yöntemle çekeceğiz. Bu nedenle HSG çekimi sonrasında yapmanız veya yapmamanız gereken hiçbir şey yoktur. HSG çekiminden sonra işinize dönebilir, sosyal programınıza devam edebilirsiniz. Araba kullanabilirsiniz.
Rahim filmi çekilmesi ağrılı bir işlem midir? Kadınlar arasında genellikle rahim filminin çok ağrılı olduğuna dair yaygın bir kanı vardır. Ancak kibar ve dikkatli bir uygulamayla yapıldığında aslında HSG karında biraz batma ve gerilmehissi yaratan ve dayanılacak kadar az ağrı veren bir işlemdir.
1 Sene olan bu bekleme süresi 35 yaşından sonra ve daha ileri yaşlarda 4-6 aydır. HSG istenmesinin tek amacı kısırlık araştırması değildir.
Nov 2022·Dr. Cevat BAYRAK - HSG Filmi (Rahim Filmi)
HSG çekiminden sonra 4 ay boyunca gebe kalma şansı artmaktadır. HSG incelemesi sırasında tüplerdeki küçük yapışıklıklar açılabilmekte, içlerindeki pıhtı tıkaçları ve sümüksü tıkaçlar temizlenmekte böylece sperm ile yumurtanın buluşması kolaylaşmaktadır.
Rahim filmi çekiminden sonra ufak derece kanamalar görülebilmektedir. Kanama birkaç gün boyunca devam etmekte ve sonlanmaktadır. Kanamanın kesilmemesi gibi durumlarda doktora görünmek gerekmektedir. Uygulama sonrasında hastada hafif şiddette karın ve kasık bölgesi ağrıları görülebilmektedir.
Eski teknikle veya C kollu olmayan röntgen cihazı ile rahim filmi (HSG) çekiminden sonra 1-2 gün sürebilen kanamalar olabilir. Bunun başta gelen sebebi rahim ağzına çengelli alet (tek dişli tenekulum) geçirilip çekilmesidir. Rahmin çengelle çekilmesi, rahme poz verdirmek içindir.
Yapılan çalışmalarda rahim içine verilen sıvının , film sonrasında gebelik şansını arttırıcı bir etki yaptığı anlaşılmıştır. Verilen bu sıvı birkaç saat içinde idrar yoluyla vücuttan atılmaktadır. Kullanılan bu madde dokular ve organlar üzerinde zararlı bir etki oluşturmaz. Rahim ve yumurtaları da olumsuz etkilemez.
HSG sırasında az da olsa vajina zorlandığı için yaptırdıktan 48 saat süre ile banyo yapmak, cinsel ilişkide bulunmak ve vajinal tampon uygulamak sakıncalı olabilir.
Adetliyken rahim filmi çekilmesi bazı enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle adetliyken rahim filmi çekilmez. Hsg için adetten sonra birkaç gün beklenilmesi önerilir. Böylece olası enfeksiyonlar önlenmiş olur.
Rahim filmi çekiminden sonra kadın günlük yaşamına devam edebilmekte, duş alabilmekte ve cinsel ilişki yasağı bulunmamaktadır.
Bunun yanı sıra her sağlık kurumu farklı yöntemler ile rahim filmi çekilmektedir. Bu nedenle her kurumda C kollu röntgen cihazı bulunmaması işlemin çok ağrılı gerçekleştirilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle de anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmaktadır.
HSG incelemenizi C kollu röntgen cihazıyla ağrısız yeni yöntemle yapacağız. Küçük ve yumuşak aletler kullanacağız. Rahim içine ve tüplere vereceğimiz ilaç, fiziksel özellikleri dengelenmiş, yakıcı olmayan, su bazlı bir ilaçtır. HSG çekiminde hastalarımızın genellikle hiç ağrısı olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri