Bilimsel araştırma, balıkların da hiperventilasyon ve davranış değişikliği gibi acı sonrası belirtileri gösterdiğini ortaya çıkardı Sucul hayvan biyolojisi alanında önde gelen bilim insanlarından birine göre balıklar acıyı insanların deneyimlediğine benzer şekilde hissediyor.
Özellikle uskumru ya da palamut ve zargana gibi balık çeşitleri yenirken acı bir tat dile gelir. Bunun aslına bakılır birçok nedeni elbette olabilir. Fakat bu konu hakkındaki genel kanı balığın böbreklerinden ve kanından ortaya çıktığıdır.
Bu tabloya göre bir şekilde bütün hayvanların acı çekmesi beklenebilir; ancak ufak tefek farklarla; örneğin balıkların acıyı hisseden sinir hücreleri vardır fakat birçok balık türünde, ağız ve kafa bölgesinde acıyı hissedebilen sinir hücreleri neredeyse yok ya da bu dokular acıyı hissedebilecek yoğunlukta değildir.
Balıklarda tat alma cisimcikleri dudaklarda, farinkste, burun epitelinde, baş derisinde, bıyıkların uçlarında yerleşmiş olduğu gibi bazılarında da ağız içinde yerleşmiştir. Balıklarda dil vardır. Olanlarında da gelişmemiştir. Sazanların ağzı içinde çok kalın kastan yapılmış yastık şeklinde bir yapı bulunur.
Balık Özellikleri
Deniz, okyanus, tatlı su, akarsu ve göller de dâhil olmak üzere tüm sularda yaşayabilen balıklar; solungaç solunumu yapan, yüzeyleri pullarla kaplı olan soğukkanlı canlılardır.
İlgili 28 soru bulundu
Eldeki kaynaklara göre balıklar geniş bir aralıkta sesleri duyabilirler. Bu 40 Hz ile 4000 Hz arasındadır. Ancak bir çok yayında 100 Hz ile 1000 hz arası ses frekanslarına duyarlı oldukları bildirilmiştir.
Mutlu balıklar, rahat ve güvende hissettiklerinde nadiren saklanır veya sürekli olarak akvaryumun köşelerinde durmazlar. Mutlu balıklar, enerjik ve düzgün bir şekilde yüzerler. Güçlü ve koordineli yüzme hareketleri sergilerler. Ayrıca genelde mutlu balıkların renkleri parlak olur.
Yaşamın kaynağı olan su, canlıların vücutlarında farklı yoğunluklarda bulunur. Bu, suyu tüm canlıların -su içinde yaşayanlar da dâhil- fizyolojik olarak kullandığı anlamına gelir. Evet, balıklar da su içer.
Her şey bir yana çok düşük ph, çok yumuşak su ihtiyacınız yoksa yağmur suyu veya R/O suyu kullanamnızın hiç bir anlamı yoktur. Hatta yüksek pH ve yüksek sertlik isteyen balıkların bulunduğu akvaryumlarda ve bitki akvaryumlarında bu suların kullanılması fayda bir yana, zarar bile getirebilir.
İki büyük uzatılabilir kanatçık “kanatları” oluşturur.
Yüzerken, bunlar suda daha hidrodinamik hale getirmek için balığın vücuduna yaslanır.
Balık nörolojisi üzerine yapılan en büyük araştırma, balıkların memeliler gibi acı duymadığını ortaya çıkardı.
Balıkta acı hissini işleyen 98 araştırmayı bir araya getiren bilim insanları, bu hayvanların acıyı, memelilerle benzer biçimde hissettiği sonucuna vardı.
Dünyadaki en ilginç canlılardan olan köstebek, genetikçiler arasında büyük merak uyandırıyor. Çünkü bu fare büyüklüğündeki, pembe, tüysüz, buruşuk ve insan gözüyle çirkin sayılabilecek, hayatını toprak altında sürdüren kemirgen, 30 yıla kadar yaşıyor ve asla kanser olmuyor. Ayrıca bu hayvan derisinde acı hissetmiyor.
Balıklarda tat alma duyusu sistemi besleme sistemindeki son duyusal değerleri sağlamaktadır. Diğer omurgalılara göre, balıklardaki tat alma duyusu sistemi iki farklı alt sisteme ayrılabilir; oral ve ekstraoral her ikisi de balıkların yemi almasını uyaran araçlardır.
Pişirirken çok ağır kokar ve tadı acı olur” dedi. Bu yıl hava sıcaklıklarının normal değerler üzerinde seyretmesi balık tezgâhlarında fiyatları da ısıttı. Daha soğuk yerlere göç eden balıklar ağlara takılmazken az miktarda takılanların fiyatı ise, iyiden iyiye yükseldi.
Balıkların sindirim sistemi ağız, yemek borusu, mide, pilorik çekum, bağırsak ve anüsten ibarettir.
Balıklarda canlı oldukları için her canlı gibi onlarda uyur ve su içerler.
Evet, balıklar fanusta sıkılabilirler. Balıklar doğal olarak hareketli ve keşfetmeyi seven canlılardır. Doğal yaşam ortamlarında geniş alanlarda yüzer, araştırır ve avlanırken, bir fanus veya küçük bir akvaryumun sınırlı alanı, balıkların hareket özgürlüğünü kısıtlayabilir ve onları sıkılabilir hale getirebilir.
tuzlu su balıkları suyu yedikleri besinden mi elde eder? Evet, balıklar da su içer.
Normalde yetişkin balıklar 3 gün sorunsuz kalabilir ama dönüşünüz gecikir vs. aksilikler çıkabilir diye en iyi seçenek otomatik yem makinası kullanmak..
Dalgaların altında konuşan konuşana! Cornell Üniversitesinde yürütülen yeni bir çalışmada, balıkların sesle iletişim kurmasının zannedilenden çok daha muhtemel olduğu ve bazı balıkların bunu en az 155 milyon yıldır yaptığı bulunmuş.
Bir aylıktan daha genç yavruların dışında balıklar, birkaç gün hatta birkaç hafta zarar görmeden aç kalabilirler. Yemlenmedikleri bu süre içinde, akvaryumda kalmış artıklar, yosunlar ve vücut rezervleriyle idare edebilirler.
Su temiz olduğu zaman sorun olmaz. Fakat su yeniliği balıklar için büyümelerine de etki eder. Doğal ortamlarında da sular yazın çekiliyor kışın ve baharın yeni sular ekleniyor.2 ayda bir 3/1 oranında su değişimi yapabilirsiniz.Suyun minarelleri balıklara iyi geliyor. Ayrıca kokuyu da önlemiş olursunuz.
Evlerde beslenen balıkların yaşam süresi ortalama beş ile yedi arasında değişmektedir. Sazangiller ailesinden olan tatlı su balıkların ömürleri ise 15 ile 20 sene aralığındadır. Bu süre yaşamlarını sürdürdükleri alana göre değişebilmektedir.
Mikroskop altında bakıldığında koyu renkli halkaların sayısı, balığın yaşını belirler. Mesela bu örnekte balığın yaşı dörttür. Bu halkalar, balığın genelde aç kaldığı ve soğuk hava şartlarında ince bir çizgi, yiyeceğin bol olduğu sıcak hava şartlarında da koyu renk alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri