2005 yılında kabul edilen Kabahatler Kanunu'nun 35. maddesi gayet açık. Kanunda halka açık yerlerde alkol almanın yasak olduğuna dair hiçbir ibare yok.
Kabahatler kanununda da iddia edildiği gibi açık alanda içki içmek ile ilgili bir yasak olmadığını baştan söyleyelim.
AÇIK ALANDA ALKOL İÇMENİN CEZASI NEDİR? Açıklamada, yasak kararının ayrıntılarına da yer verildi. Buna göre, halka açık alanlarda içki tüketenlere 617 lira para cezası uygulanacak. İçki kullanan kişinin sarhoş olması halinde, kişinin sarhoşluğu geçene kadar 'kontrol altında' tutulacak.
Türkiye'de bira da dahil olmak üzere alkol satmak veya sunmak için lisans gereklidir. Alkol sadece 06.00-22.00 arası servis edilebilir. Öğrenci yurtları, sağlık kurumları, spor kulüpleri, eğitim kurumları ve benzin istasyonlarında alkol satışı yasaktır. Okul ve camiye 100 metreden az mesafede alkol satılamaz.
Anayasa hukukçusu Dr. Volkan Aslan, Independent Türkçe'nin sorusunu yanıtladı. 1- Valiliklerin halka açık alanlarda alkol tüketimini yasaklama yetkisi yok.
İlgili 22 soru bulundu
Genelgede yasağın gerekçesi ile ilgili de "olaylara karışan şahıslar ekseriyetle alkollü" değerlendirmesi yapılmıştı. TIKLAYIN - İstanbul'da sahiller, plajlar, parklar ve piknik alanlarında içki içmek yasaklandı; gerekçe "olaylara karışanların ekseriyetle alkollü" olması!
Halka açık alanda alkol içmek Türk Ceza Kanunu kapsamında suç değildir. 5326 sayılı Kabahatler Kanunu 35. Maddesinde;“Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.
2005 yılında kabul edilen Kabahatler Kanunu'nun 35. maddesi gayet açık. Kanunda halka açık yerlerde alkol almanın yasak olduğuna dair hiçbir ibare yok.
Yasak değildir. Yalnız; Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından idarî para cezası verilir. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur.
Altıparmak'a göre, bu düzenlemeyle kamu düzeninin bozulmadığı bir durumda içki tüketilmesi de kamu düzenine aykırı hale geliyor. Valiliğin iki gün önceki kararına göre İstanbul'da park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içmek yasaklandı.
Ticari Arabalarda Alkol Sınırı
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca tarifte yer alan sürücülerin alkollü olarak araç kullanması yasaktır. Bunun yanı sıra sürücünün vücudunda buluna alkol miktarının belirli bir oranı aşması durumunda kanun gereği cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.
İstanbul Valiliği, açıkladığı son karar ile halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki içmenin yasak olduğunu duyurdu. Açıklanan karar sonrası halka açık alanlarda alkol tüketenlere 617 lira para cezası uygulanacak.
Açıklamada, bu yasak kararının uygulanmasına ilişkin ayrıntılar da sunulmuştur. Buna göre, umuma açık alanlarda içki tüketen kişilere 617 lira para cezası uygulanacaktır.
Özetle; *Şahsi tüketim için elli kilogramı aşmayan sarmalık kıyılmış tütün elde edilmesi veya üç yüz elli litreyi aşmayan fermente alkollü içki(bira,şarap vb.) imal edilmesi durumunda, herhangi bir suç oluşmayacaktır.
Ülkemizde ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları tümüyle yasaklanmış, diğer sürücüler içinse yasal sınır olarak bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan, 0.50 Promil belirlenmiştir.
Amerika'da yasal içki kullanma yaş sınırı 21'dir. 21 yaşından küçük birine içki verilmesi suçtur. Kamuya açık alanlarda içki içme, sarhoş dolaşma ve alkollü araç kullanma da oldukça ciddi suçlardır ve kesinlikle cezalandırılır.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
Peygamber, “Sarhoşluk veren her içki haramdır” (Buhari, Vudu, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7); “Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır” (Ebu Davud, Eşribe, 5: Tirmizi, Eşribe, 3) buyurmuştur. Buna göre Müslüman içkiden ve içki içilen ortamlardan uzak durmalıdır. Sarhoş iken namaz kılınmaz (Nisa, 43).
İstanbul Valiliği, açıkladığı son karar ile halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki içmenin yasak olduğunu duyurdu. Açıklanan karar sonrası halka açık alanlarda alkol tüketenlere 617 lira para cezası uygulanacak.
20 cl perakende içki satışına 2013 yılı itibaren yasak gelmişti. Yeni düzenlemeye göre ise 5 cl'den küçük ambalaj hacmine sahip alkollü içkiler ile bira hariç 300 cl'den büyük ambalaj hacmine sahip alkollü içkiler ithal edilemeyecek, üretilemeyecek ve piyasaya arz edilemeyecek.
Anayasa Mahkemesi (AYM), saat 22:00'den sonra alkollü içki sattığı ihbarı yapılan tekel bayiine sadece polis tutanağına dayanılarak ceza verilmesinin, 'adil yargılama hakkı kapsamındaki silahların eşitliği ilkesinin ihlali' olduğuna hükmetti.
Reşit olmayan birinin alkol alıp alamayacağı yaşına bağlıdır. Gençlik Koruma Yasası, çocuklar (14 yaşına kadar), ergenlikteki gençler (14-18 yaş arası) ve genç yetişkinler (18 yaş ve üzeri) arasında bazı ayrımlar yapar: 14 yaşın altındaki çocukların alkol alması veya içmesi yasaktır.
Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu.
1 şişe bira ceza yer mi? 1 Şişe %5 alkollü 33'lük bira 0.33 promildir. Bu değer ceza sınırı olan 0.5 promilin altında olduğundan ceza yemez.
Bira bazında alkol ölçüm aşımı için net bir bilgi sunulamaz. Ortalama olarak iki şişe bira 0,50 promil seviyesine ulaşmak için yeterlidir. Alkol sınırı 0,20 promil olan sürücüler için bir şişe bira içmek bile alkol sınırının aşılmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri