Parfümünüzdeki koku kalitesinde bir değişim varsa bu da bozulmaya başladığını gösteren bir işaret. Bununla birlikte parfüm kokusunu tamamen yitirmişse, ekşimsi bir havaya bürünmüşse ya da plastik kokuyorsa bu durumda parfümün yoğun bir bozulma evresinde olduğunu anlayabilirsiniz.
- Parfümün kokusunda bir değişiklik oluşması, bozulduğunu gösteren en bariz işaretlerden biridir. Parfümünüz artık eskisi gibi kokmuyorsa ya da ekşimiş bir kokuya sahipse bozulmuş olabilir. - Parfümün bozulmuş olduğunu gösterecek başka bir işaret de renginin değişmesi, koyulaşması ya da bulanıklaşması.
Parfüm bozulunca ne olur? En basit haliyle oksitlenir ve ilk günkü muhteşem kokusundan uzaklaşır. Parfümler bozulduktan sonra kalıcılığı azalır ve daha keskin (alkollü) kokmaya başlar. Bazı kişiler bozulan parfüm kokusunu sirkeye benzetirler.
Berrak veya yarı saydam bir renkle başladıysanız ve sonrada daha opak veya bulanık bir parfümünüz varsa, bu kullanım süresinin dolduğunun bir işareti olabilir. Zamanla, yüksek alkol konsantrasyonlarına sahip kokular buharlaşabilir. Son kullanma tarihi geçmiş bir parfüm, şişede daha az parfüm içerir.
Parfüm kullanma tarihini anlamanın en iyi yollarından birisi kokusunu test etmektir. Koku içeriğinde bitkisel yağların kullanılması parfüm ömrünün azaltmaktadır. Bitkisel yap içermeyen parfümler daha uzun süre dayanır. Parfümünüzün kokusu ekşi sirke gibi kokmaya başladıysa son kullanma tarihi gelmiş demektir.
İlgili 21 soru bulundu
Kullanılan tüm ürünlerde olduğu gibi parfümlerin de son kullanma tarihi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak diğer ürünlere göre parfümlerin kullanım ömrü üretildikten sonra 3-5 yıl arasında değişmektedir. Kullanım ömürlerinin uzun olması, son kullanma tarihi gibi önemli bir konuyu göz ardı etmenize neden olabilir.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Özellikle sıcak yaz aylarında parfümünüzü taze tutmanın en iyi yolu buzdolabında saklamaktır. Güneş ışığı, radyatörlerden gelen ısı ve sıcaklık değişiklikleri parfümü zamanla yok edebilir, ancak serin, karanlık buzdolabında saklandığında yıllarca dayanabilir. TAZE NOTALARA SAHİP PARFÜMÜ SERİN TUTUN!
Parfümler oda sıcaklığında saklanmalı ve direkt güneş ışığında saklanmamalıdır. Parfümler daima orijinal şişelerinde ve hava almayacak şekilde muhafaza edilmelidir. Alkol en yoğun parfüm malzemesidir ve alkol oldukça uçucu bir maddedir. Parfüm şişesindeki alkol ve esanslar solunmaya bırakıldığında buharlaşacaktır.
Yüz ve boyun bölgesi, güneşe maruz kalan alanlar olduğu için açık havaya çıkılacağı zaman asla bu bölgelere parfüm sıkmayın. Parfüm, doğru kullanılmadığı zaman ciltte deri döküntüsü, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara, bazı parfümler ise uzun zaman diliminde kahverengi lekelere neden olabilir.
%20 ila %40 esans yoğunluğuna sahip parfümler yani ''perfume'' 6 ila 8 saat kadar kalıcıdır. Eau de toilette %7 ila %15 yoğunluğa sahip, 2-3 saat kadar kalıcı, hassas ciltler için uygun. Eğer cildiniz yağlıysa parfümünüz 6 saate kadar kalıcılığını korurken kuru cilde sahipseniz bu süre daha az olacaktır.
Bileklerin iç kısmı, boyun ve ense bölgesi ve kulak arkasını içeren bu bölgeler vücut ısısının yüksek olduğu bölgeler olduğu için parfümün kalıcı olmasına yardımcı olur. Uzun saçlar parfümün yayılması için önerilen bir diğer bölgedir. Parfüm nereye sıkılır kadın sorusuna yanıt olarak saçlar verilebilir.
gepir.org.tr: Adresine giriş yaptıktan sonra sol taraftaki menüden “Barkod Numarası (GTIN) ile Arama” seçeneğine tıklamanız gerekir. Açılan ekranda karşınıza gelen kutucuğa barkod numarasını arada boşluk bırakmadan girmeniz gerekir. Sorgulamanızın sonucunda arattığınız ürüne ait pek çok farklı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Kokusunu test edin
Parfümünüzdeki koku kalitesinde bir değişim varsa bu da bozulmaya başladığını gösteren bir işaret. Bununla birlikte parfüm kokusunu tamamen yitirmişse, ekşimsi bir havaya bürünmüşse ya da plastik kokuyorsa bu durumda parfümün yoğun bir bozulma evresinde olduğunu anlayabilirsiniz.
Bir parfümün bileşimi zamanla değişebilir. Bu nedenle parfümünüzü 3 – 5 yıl içerisinde kullanmanız önerilir. Şişe açıldıktan ve hava ile temas ettikten sonra (şişeyi açarak veya atomizöre püskürterek) ilk üç yıl içinde kullanılmalıdır.
Gerçek parfümlerin seri numarası ve barkodları kutunun sonunda ve ayrıca parfüm şişesinin üzerinde olacaktır. Benzer sertifikayı sahte parfümlerde alamazsınız.Yeni bir parfüm satın aldıktan sonra yapmanız gereken ilk şey orijinal parfüm barkod kontrolüdür. Sahte parfümün seri numarası olmayacaktır.
Parfümlerin yapımındaki bir diğer aşamaysa elde edilen koku ve sabitleyicinin seyreltilmesidir. Bunun için genellikle alkol ya da su kullanılır. İyi kalitedeki parfümler esans yağların birbirine tamamen karışması için yaşlandırma adı verilen bir süreçte soğuk ve karanlık bir ortamda bekletilir.
- Tabii ki en önemli nokta parfümün saklandığı yer. Normalden daha sıcak, aydınlık, nemli veya güneş gören bir yerde parfümünü bırakırsan kokunun etkisi çok kısa sürede kaybolacak veya şekil değiştirecektir. Bu nedenle parfümünü mutlaka serin, karanlık ve kuru bir yerde saklamalısın.
Duş sonrası tüm vücudunuza nemlendirici ile masaj yapın. Masaj sonrası enseye, boyun ve göğüs kısmına, bileklere ve ayak arkalarına parfümünüzden sıkın. Parfüm kalıcılığı nasıl artar kısmı burada devreye giriyor, parfümü sıkmadan önce vücut yağı ile tüm vücuda dairesel hareketlerle hafif masaj uygulayın.
Uzmanlar, havanın çok sıcak olduğu günlerde araç içerisinde bırakılan cam şişe içerisindeki parfüm, deodorant gibi ürünlerin büyüteç görevi yaparak güneş ışınlarını topladığını ve yangına neden olduğunu ifade ediyor.
Kokunun daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamak için doğrudan vücudunuza püskürtmek daha iyidir. Bileklerimizi birbirine sürtmeden önce parfüm sıkmak, kokunun hızla etkisini kaybetmesine yol açar. Eğer bileklerinizdeki kokuyu yaymak istiyorsanız, bileklerinizi birbirine sürtmek yerine ovalayın.
Parfümlerinizi sabit bir yerde saklamaya özen gösterin.
Parfümü sabit bir yerde saklamaya özen gösterin. Sıcaklığın değişmesi parfümün yapısına zarar verecektir. Yani sakladığınız ortamı değiştirmemelisiniz. Parfümleri çok soğuk ortamlarda da saklamamalı ve buzdolabına koymamalısınız.
Parfümü uygulamadan önce vazelini, ince bir tabaka halinde, özellikle bileklere ve boyun bölgesine, yani nabız bölgelerine sürüyorsun. Daha sonra buraya parfümünü sıkıyorsun. Vazelin makyajdaki baz gibi parfümün kokusunu kilitleyerek kalıcılığını ve etkisini artırıyor. Ayrıca kokuyu taze tutuyor.
EDP ve EDT arasındaki temel fark, kokuların konsantrasyon oranlarıdır. EDP parfümlerde %30'a kadar varan esans oranı, EDT'lerde en fazla %15 ile sınırlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri