Çekilen dişin kökü içerde kalırsa ne olur? Çekilen dişin kökü içeride kalırsa, zamanla çürümeye başlayabilmekte ve enfeksiyona sebep olabilmektedir. Bu enfeksiyon, zamanla kemik dokusunu da etkileyebilmektedir. Bu durumda daha ciddi bir tedavi gerekebilir.
Kök ağızda kaldığı durumda ağızda kalan diş kökü, diş etine etki eder. Bu durum kemiğin bozulmasına, diş eti hastalıklarına yol açabilir.
Diş kökü ağızda kalması, dişin tamamen çıkarılmasından sonra enfeksiyona yol açabilir. Kökü ağızda kaldığı durumlarda diş yani ağızdaki kalan diş kökü diş etine etki eder, kemiğin bozulmasına ve diş eti hastalığına yol açabilir.
Çekilen Dişin Yeri Doldurulmazsa Ne Olur? Çekilen dişin yeri doldurulmaması durumunda, çevre dişler eğilebilir veya boşlukta kayma olabilir. Bu durum dişlerin düzgün hizalanmasını etkileyebilir ve dişler arasında boşluklar oluşabilir. Ayrıca, çekilen dişin eksikliği çene kemiği erimesine de neden olabilir.
Diş Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir? Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri genellikle belirgin olup, çekimden birkaç gün sonra ortaya çıkar. En sık rastlanan belirtiler arasında, çekim bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık, kötü ağız kokusu ve bazen de ateş bulunur.
İlgili 19 soru bulundu
Dişin kökü daha sonra forseps veya diş asansörü ile çıkarılır. Dişin kökü çekildikten sonra çekim yarası özel bir solüsyonla tedavi edilir. Diş etleri kopmuş ise ameliyat sonrası bölge dikilir ve ameliyat edilen bölge iyileşmeyi hızlandıran ilaçlarla tedavi edilir.
Diş çekiminden sonra sıklıkla karşılaşılmasa da iltihaplanmalar oluşabilmektedir. Buna alveolit rahatsızlığı da denmektedir. Oluşabilecek olan bu iltihaplanma genellikle diş çekim sonrası iki ila üç gün arasında kendini göstermektedir. Bu gibi durumlarda diş hekimi ile muhakkak görüşülmelidir.
Daha sonrasında da uygun yol ve hijyen şartları ile bu implantlar çene kemiğine yerleşir. Diş hekimlerimiz tarafından çene kemiğine yerleştirilen bu implantların her birinin yerleşme süresi 3 ile 4 dakika arasındadır. İmplantların çene kemiğine tam anlamıyla kaynaması için 3 ay ve 6 ay arasında bir süre beklenir.
Dişlerin çekilmesiyle dişler arasında boşluk olabiliyor. Bu dişlerin arasında ki boşluk kaymalarla kapanabilir. Oluşan kaymalar ağız ve çene bozuklukları yaşatabilir.
Diş çekimlerinde boş kalan dişin yerini doldurmak için implant tedavisi en uygun tedavi seçeneklerinden birisidir. Kişilerin eksilen dişlerinin yerine yapay diş uygulaması için implant tedavisi uygulanır. İmplant, çene kemiğine yerleştirilen materyallerdir.
Yapılan bu işlemde hastalar herhangi bir acı veya ağrı hissetmezler. Bununla birlikte kökü kalan diş nasıl çekilir? Sadece kökü kalan diş çekimi ise uzman doktorlarca rahatlıkla halledilir. Böylelikle kalan diş kökünden zahmetsizce kurtulabilirsiniz.
Ancak bazı insanlarda 20'lik dişlerin tamamı çıkmayabilir, dişler gömülü halde kalabilir ya da yamuk hizalanmış olabilir. Bu tip durumlarda 20'lik diş çıkması, kişilerde ağrı ve hassasiyet şikayetlerine yol açabilir. 20'lik dişleriniz hiçbir şikayete ya da belirtiye neden olmadan, kendiliğinden çıkabilir.
Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkar ve siz çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. O yüzden o bölgeyle hiç ilgilenmeyin. Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri dişetinizle örtülecektir. 7. Diş çekiminden sonra uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyiniz.
Diş kökünde parçalanma olmadığı müddetçe, herhangi bir zorluk yaşanmadan diş kökü rahatlıkla çekiliyor. Diş kökünün parçalanması gerektiği, parça kaldığı durumlarda bütün parçalar tek tek çıkarılıyor. İşlem sırasında anestezi altında olduğunuz için herhangi bir ağrı hissetmiyorsunuz.
Diş kökü iltihabı genellikle tedavi edilmemiş diş çürükleri, önceki diş tedavisinin yanlış uygulanması veya bir yaralanma sonrası ortaya çıkabilir. Diş kökü iltihabının en yaygın tedavi yöntemleri arasında; iltihabın temizlenmesi, kanal tedavisi veya diş çekimi uygulamaları yer alır.
Bu süre hangi dişin çekildiği ve diş etlerinin durumuna bağlı olarak değişebilir. Genellikle 3 hafta sonrasında diş eti kapanmış olur. Ancak implant tedavisi uygulanacaksa ve çene kemiğinin tedavi ile güçlendirilmesi gerekiyorsa diş etlerinin kapanması 1 ayı bulabilir.
Diş çekiminden sonra en az 24 saat dinlenmek ve sonraki bir iki gün boyunca gerçekleştirilecek faaliyetleri sınırlamak gereklidir. Yine diş çekiminden sonraki 24 saat süresince sokette oluşan pıhtıyı yerinden oynatmamak için bu bölgeyi suyla kuvvetli bir şekilde durulamaktan veya tükürmekten kaçınmak gereklidir.
Diş çekildikten sonra en önemli konulardan biri işlem yapılan bölgede pıhtı oluşmasıdır. Çünkü soket denilen dişin çekildiği yerde kan pıhtılaşması oluşmadığında, alveolit olarak adlandırılan iltihap oluşabilir. Diş çekildikten sonra o bölgeye konulan gazlı bez veya tamponun yarım saat kadar ısırılması gerekir.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
İmplant; canlı vücut dokularına yerleştirilen cansız maddeler olarak ifade edilebilir. Çoğu zaman titanyum ile oluşturulan implantlar kök şeklinde yapılardan oluşur. Eksik ya da işlevini kaybetmiş dişlerin var olma durumlarında çene estetiğini sağlamak ve problemleri ortadan kaldırmak için bu işlem uygulanır.
Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır. Çekimden sonra 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz.
En az üç gün ve bazı durumlarda iki haftaya kadar cerrahi çekimden biraz ağrı bekleyin. Bazı hastalarda ağrıda beş gün civarında hafif bir artış olur, ancak diş hekiminizin yazacağı reçete ile ağrılarınızın düzeyi azalabilir. Her hasta farklıdır, yani her iyileşme süresi farklıdır.
Alveol dişleri taşıyan kemik bölümüne verilen addır. Bu nedenle o kısımda oluşan iltihaplanma da alveolit olarak adlandırılmaktadır. Bu iltihaplanma genellikle diş çekimi sonrasında takip eden 2-3 gün içerisinde oluşmaktadır. Dişin çekilen boşluğunda enfekte oluşması durumunda bu rahatsızlıkla karşılabilirsiniz.
Diş çekimi sonrasında oluşan enfeksiyon için diş hekimi hastanın ağzına doğrudan müdahale edebilmektedir. Bu durumda gerekirse diş hekimi hastaya lokal anestezi uygulayarak hastanın ağrı yaşamasını önleyebilmektedir. Diş hekimi daha sonra ağrı kesici ve analjezik bir ilaç uygulayarak tedaviye devam edecektir.
Alveolar soket, çekilen diş bölgesinde bir yerdir. Soketin alveoliti, diş çekimi prosedüründen sonra oluşabilecek inflamatuar bir odaktır. Bu işlem tehlikelidir çünkü sadece alveolar soketin kendisine zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda onu çevreleyen diş eti dokusunu da etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri