Sabahları tüketilen bir bardak ballı süt vücut direncini artırarak enerjik bir şekilde güne başlamanızı sağlar. Peki, ballı süt öksürüğe iyi gelir mi? Ballı süt boğaz ağrılarına iyi gelir mi? Boğaz ağrılarına oldukça iyi gelen ballı süt, boğazı yumuşatarak öksürüğün kesilmesine de katkı sağlamaktadır.
Boğaz ağrısının geçmesi için boğaz bölgesinin sıcak tutulması gerektiği biliniyor. Ballı süt hem boğazınızı sıcak tutuyor hem de iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı oluyor.
Annelerimiz hastalanınca ilaç niyetine hani şöyle bir bardak sıcak süt ve bal içirir ya, meğer bu yanlışmış. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, “Süt, laktik asit içerdiği için gribe iyi gelmez.
Boğaz Kuruluğuna İyi Gelen Doğal Çözümler
Düzenli olarak yapıldığında boğaz kuruluğu geçmektedir. Bunun dışında C vitamini de enfeksiyon ya da grip yüzünden oluşan boğaz kuruluğunu giderir. Bunların dışında ılık ballı süt ve ıhlamur içerek de boğaz kuruluğundan kurtulmak mümkündür.
Araştırmalar, balın tümü kalp hastalığı için risk faktörleri olan trigliserit, toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerini azaltabildiğini gösteriyor. Bir bardak ılık ballı süt içmek, boğaz tahrişini ve boğaz ağrılarını hafifletebilir. Ayrıca öksürük ve balgam söktürücü olarak da etkilidir.
İlgili 17 soru bulundu
Bir bardak ballı süt içmek vücudunuza bol miktarda protein vererek ve kompleks karbonhidratları artırarak metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olur. Bu karışımı gece içmenin yanı sıra sabahları da içmek vücudunuza daha aktif bir gün için ihtiyacı olan fiziksel ve zihinsel enerji verebilir.
Ballı süt içmek, serotonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürür. Balın içerisindeki enzimlerin duygudurum kaldırıcı rolü vardır. Ballı süt, gevşemeye yardımcı olarak stresi azaltır.
Ilık olabilecek bitki çaylarından yararlanmak, tuzlu su ile gargara yapmak, bol su tüketmek, havayı nemli tutmak ve besinleri çok soğuk ya da çok sıcak olarak tüketmemek boğaz ağrısının yumuşamasına yardımcı olur.
Boğaz kuruluğuna karşı en hızlı çözümlerden bir bol sıvı tüketimi olacaktır. Bunların yanında dinlenmek, gece ağız kapalı uyumak, gargara yapmak da boğaz kuruluğuna karşı kullanılabilecek yöntemler arasında yer alır.
Ballı süt de balgam söktürücü özelliği ile bilinir. Ballı süt hazırlanması adına 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı bal ve 1 bardak süt bir araya getirilerek, bebeğe verilir. Bu şekilde bebeğin balgamı sökülecektir.
Boğazın yumuşaması için öncelikle ılık suyun içerisine bir tatlı kaşığı bal koyarak içebilirsiniz. Boğazdaki yutkunma zorluğuna ve boğaz ağrısına ballı su fayda sağlamaktadır. Bunun dışında tuzlu veya karbonatlı su kullanarak gargara yapabilirsiniz.
Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri, aşırı yağlı veya işlenmiş etler, glüten ve kafein içeren ürünler; patates, muz, lahana gibi sebze ve meyveler özellikle hastalık zamanında vücuttaki balgam üretimini arttırır.
Ballı süt doğal olarak bilinen en iyi öksürük kesici olarak uzman doktorlar tarafından tavsiye edilir. Ballı sütü günde 2 defa olmak üzere çocuklarınıza verebilirsiniz. Ihlamur: Ihlamur en iyi ve en etkili doğal tedavi seçenekleri arasındadır.
Karabiber ve bal karışımı, dolaşımı ve balgam akışını hareketlendirir. Süt, katıldığında ise öksürüğü tamamen yatıştırır. Bu karışım doğal bir antibiyotik niteliği taşımaktadır. Bir çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 yemek kaşığı bal ile bir fincan sütle karıştırıp içebilirsiniz.
Öksürük için ideal bir yiyecektir. Ilık süt - bal: Bal katarak içeceğiniz ılık süt, öksürüğünüzü alır ve boğazınızı tamamen rahatlatır. Boğazınızdaki gıcığı ve öksürüğün gelmesini engeller.
Ballı süt, sıcak süte bal ve -tercihe göre- farklı içerikler ilave edilerek hazırlanan bir içecek çeşidini oluşturuyor. Ebeveynlerin genellikle çocukları için uyku öncesi hazırladığı bu sıcak içecek, lezzeti sayesinde özellikle de kış aylarında büyük-küçük herkes tarafından sevilerek tüketiliyor.
Boğaz kuruluğu görülen dönemde çok fazla konuşmamak faydalıdır. Ballı su ya da ballı süt, boğazı yumuşatacak evde doğal tedavi seçenekleri içindedir. Yukarıdaki maddelere ek olarak tuzlu su gargarası boğazı rahatlatmak için tercih edilebilecek uygulamalar arasındadır.
Meydana gelen boğaz yanması en hızlı tuzlu su ile yapılacak gargara, zencefil çayı, ıhlamur çayı, nane ve papatya çayı gibi bitki çaylarıyla geçer.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Tuzlu su ile gargara yapmak: Ilık tuzlu su ile gargara yapmak hem boğaz ağrısına hem de boğaz şişliğine iyi gelir. Tuz boğazdaki mukusu çeker. Tuzlu su gargarasını günde bir kaç kez tekrarlamak önerilir. Pastil emmek: Pastiller reçetesiz satılır.
Boğaz tahrişine en iyi gelen şey bol su tüketmek ve papatya, nane, zencefil çayları içmektir. Ayrıca boğaz tahrişiniz varsa acı ve baharatlı besinlerden de uzak durmalısınız. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğaz tahrişine iyi gelir. Boğaz tahrişine ne iyi gelir ve nasıl geçer, neyin belirtisidir sizler için derledik.
Bolca su, sıcak çay ve ballı limonlu su için
Kuru öksürük durumunda boğazı nemli tutmak boğazı rahatlatır ve kuru öksürüğü ortadan kaldırabilir. Antibakteriyel özelliğe sahip olan bal'da boğazı kaplayarak oluşan tahrişi azaltmaya yardım eder.
Solunum yollarını açar ve nefes alış verişini kolaylaştırır.
Özellikle hastalandığınızda ılık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekleri tercih edin. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içmeyin.
Bal ve zencefil karıştırılıp bu karışımdan dolu dolu bir tatlı kaşığı bir bardak süte eklenir. Sabah akşam bir bardak içilir. Süte eklemeden tüketmek isterseniz daha etkili oluyor. Onun da 1 tatlı kaşığı yatmadan ve zencefil tadını alarak tüketilmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri