Sütteki protein, baldaki karbonhidrat metabolizmayı harekete geçirmek için gerekli olan iki temel maddedir. Özellikle sabahları güne ballı sütle başlamak, vücut direncini artırarak gününüz enerjik geçmesine yardımcı olabilir.
Ballı süt sindirim sistemini destekliyor. Probiyotik özelliği bulunan bal, bağırsaklardaki iyi huylu bakterilerin sayısının çoğalmasına yardımcı oluyor. Ballı süt uyku problemlerinin ortadan kalmasını sağlıyor. Bal ve sütün içeriğinde karbonhidrat ve protein bulunuyor.
Yüksek etkili bileşenlerinden dolayı, anasonlu ve tarçınlı ballı süt tarifinin günde iki bardak ile sınırlandırılması öneriliyor.
sağlığımıza muhteşem faydaları
İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan birçok çalışma, süt içmenin kaliteli bir uyku çekmeye yardımcı olacağını kanıtladı.Süt, daha kolay ve daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilecek triptofan ve melatonin içerir.
Sütte bulunan bolca kalsiyum, kemik ve diş sağlığı için oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalarda yatmadan önce içilen sütten alınan kalsiyumun kemik erimesini önlediği kanıtlanmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Akşam yemeklerinden sonra veya sabah aç karnına içilen süt bağırsakların hareketlerindir ve yağ yakımın hızlandırır. Çoğu diyet listesinin ara öğünlerinde süte yer verilir. Süt kan basıncını düşürür. İçerisinde potasyum sayesinde kan basının sağlıklı oranlarda kalmasını sağlar.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Sütün hazmı zor olan bir içecek olduğunu, bu özelliğinden dolayı yatmadan önce içilmesi halinde rahatsızlık verebileceğini kaydeden Uzm. Dr.
Sütü içmek için günün herhangi bir saatini tercih ederek bu faydalı besinden siz de payınıza düşeni alabilirsiniz.
Sabah sütü akşam sütünden daha düşük yağ miktarı içerir. memenin de tamamen boşalmasına yardımcı olur.
Uyumadan önce ballı süt içmek uykuya geçişi kolaylaştırır.
Uykusuzluk sorunu çekiyor ya da daha kolay bir şekilde uykuya geçiş yapmak istiyorsanız yatmadan önce 1 bardak ılık ballı süt içebilirsiniz.
Balgama, gıcığa ve öksürmeye karşı iyi gelen birçok besin vardır. Bal ve sütün karşımı da bu rahatsızlığa iyi gelebilmektedir. Bal katarak hazırlanan ılık süt öksürüğü keserek boğazınızı büyük ölçüde rahatlatır.
Boğaz ağrılarına oldukça iyi gelen ballı süt, boğazı yumuşatarak öksürüğün kesilmesine de katkı sağlamaktadır. Çok fazla sıcak tüketilmesi tavsiye edilmez. Ancak grip ve nezle gibi rahatsızlıklarda sütün içerisindeki laktik asit sebebiyle önerilmez.
Bir bardak ılık ballı süt içmek, boğaz tahrişini ve boğaz ağrılarını hafifletebilir. Ayrıca öksürük ve balgam söktürücü olarak da etkilidir.
''Bal 43 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığında besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez. Ilık süt, su veya meyve suyuna, çaya konulabilir. Balın kaynatılması ise bütün besin değerini yitirmesine neden olur.
Balın etkisinden sorumlu olan glikoz, früktoz gibi şekerler ve polifenolik bileşikler ısıya dayanıklı maddelerdir. Dolayısıyla sıcak süte bal karıştırmakta herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil.
Konuyla ilgili Diş Hekimi Arzu Yalnız bilgi ve tavsiyelerini paylaştı. Çocuk, gece süt içtikten sonra mutlaka su tüketmeli ya da ağzını çalkalamalı.
Ayrıca, süt içerdiği triptofan isimli aminoasit sayesinde uykuya daha kolay dalmamızı sağlıyor. Uykuyu ve vücudun biyolojik saatini düzenleyen triptofan, aynı zamanda balda da bulunuyor. Yatmadan önce içeceğiniz bir bardak soğuk ballı süt, uykuya kolay dalmanızı sağlarken, uyku kalitenizi de arttıracaktır.
"Süt, mümkünse yemeklerden ya bir-iki saat önce ya da sonra alınmalı. Süt, yemeklerle beraber alındığında bazı ağır metalleri bağlayabileceği için demiri de bağlar. Bu süreçte kansızlık belirtisi çıkabilir. O açıdan yemeklerden önce ya da sonra alınması tavsiye olunur büyük yaşlardakilere.
Uyumadan önce içilen bir bardak süt kilo vermenize yardımcı olan bir diğer içecektir. İki şekilde etki eder. Süt yağı midede yavaş sindirilir, böylece sizi daha uzun süre tok tutar. Bu da sabahları beklediğinizden daha aç kalkmanızı engeller.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
SÜT Tam yağlı süt içmek 50 yaşından sonra muhtemel kas kayıplarını azaltır. Kemikleri güçlendirir. Uzmanlar günde bir bardak süt içilmesini öneriyor.
SICAK SÜT MELATONİN İÇİN GEREKLİDİR
İşte, sıcak sütün sağladığı başka faydalar; - Kasları onarmaya yardımcı olur. - Isıtma işlemi sütte bulunan enzimleri aktive ettiği için kemik yoğunluğunun geri kazanılmasına yardımcı olur. Bunlar daha sonra vücut tarafından daha iyi emilir.
Özellikle hastalandığınızda ılık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekleri tercih edin. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içmeyin.
Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır. Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri