Taze domatesleri buzlukta saklamanın en pratik yolu tabii ki onları bütün halde saklamak. Bunun için yapmanız gereken domatesleri güzelce yıkayıp kurulamak. Hemen ardından sap kısmında yer alan yeşil kısmı bir bıçak ya da oyacak yardımıyla güzelce ayıklamak ve buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay etmek.
Domatesleri güzelce yıkayın ve kurulayın. Sap kısmındaki yeşil kısmı bıçak yardımıyla temizleyin. Daha sonra domatesleri tek seferde kullanacağınız porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine koyun. Poşetin havasını aldıktan sonra kilit kısmını kapatın ve üzerine tarih yazılı bir etiket yapıştırın.
Domatesleri küp küp keserek buzlukta saklayabileceğimiz gibi rendeleyerek de dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunun için rendelediğiniz domatesleri ince süzgeçten az miktarda suyunu salacak kadar süzün. Çok fazla suyunu süzer iseniz, kıvamı salça gibi olur. Ardından poşetlere koyup, dondurucuda saklayabilirsiniz.
Büyük bir derin dondurucunuz varsa domatesleri bütün halinde de saklayabilirsiniz. Yıkadığınız domateslerin sap dibindeki yeşil bölümlerini bıçak yardımı ile oyarak çıkarabilirsiniz. Ayıkladığınız domatesleri bir saklama kabı ya da buzdolabı poşetinde muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Taze domatesleri buzlukta saklamanın en pratik yolu tabii ki onları bütün halde saklamak. Bunun için yapmanız gereken domatesleri güzelce yıkayıp kurulamak. Hemen ardından sap kısmında yer alan yeşil kısmı bir bıçak ya da oyacak yardımıyla güzelce ayıklamak ve buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay etmek.
Domatesleri yıkayın ve yarım santim kalınlığında dilimleyin. Una biraz tuz ekleyin, galeta unu ve yumurta ile birlikte fotoğraftaki gibi küçük kaselere alın. Domates dilimlerini önce una sonra yumurtaya son olarak galeta ununa bulayın ve önceden kızdırdığınız yada önlü arkalı kızartın.
Bunun için domatesleri geniş bir meyve tabağına ya da derin bir cam kasenin içine baş aşağı koyun. Yani sap kısımları aşağıda kalmalı. Baş aşağı saklanan domatesler, daha uzun süre taze kalacaklardır. Domatesin sap kısmı aşağıda kalınca, sapın bağlandığı noktadan daha az hava ve nem girecektir.
Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı. Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı.
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Domatesler yıkanır, kabukları soyulur, rendelenir ya da rondodan geçirilir. Hafif sulu kalıncaya kadar kaynatılır. Soğuduktan sonra kalıplara koyularak dondurulur. Donan sos kalıptan çıkarılarak poşetlenir ve dondurucuya kaldırılır.
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ardından sap kısımları temizlenmeli ve bütün bir halde buzdolabının sebze-meyve rafına yerleştirilmelidir.
Domatesleri yıkayın ve yarım santim kalınlığında dilimleyin. Una biraz tuz ekleyin, galeta unu ve yumurta ile birlikte fotoğraftaki gibi küçük kaselere alın. Domates dilimlerini önce una sonra yumurtaya son olarak galeta ununa bulayın ve önceden kızdırdığınız yada önlü arkalı kızartın.
Kurutmak istediğiniz 3 kilo kadar domatesi yıkayıp saplarını kesin. Daha sonra dikine doğru kesip kaya tuzu ile tuzlayın. Son olarak yağlı kâğıt üzerine aralıklarla dizip güneş altında bir hafta süresince arkalı önlü çevirerek bekletin. Domatesler istediğiniz gibi kuruyacak, lezzete doyacaksınız.
Domatesler yıkanıp kurulandıktan sonra poşetlenerek derin dondurucuya kaldırılır. Kullanacağınız zaman domatesi musluk suyuna tutarsanız kabuğu kolayca sıyrılacaktır. Dondurulmuş domatesleri rendeleyerek veya doğrayarak yemeklerde kullanabilirsiniz.
Tencere soğuyana kadar kapağını açmayın, soğuduktan sonra el blendırı ile domatesleri sos haline getirin ve bir huni kullanarak pet şişelere doldurun. İsterseniz daha da emniyetli olsun derseniz az miktarda tereyağı veya margarini eritip pet şişeye çok az dökün ki domates sosunun hava ile teması tamamen kesilsin.
Zira buzdolabına konan domates uzun süre soğuk havaya maruz bırakıldığında tadını da kaybediyor. Kısaca domates soğuğu sevmiyor ve soğuk hava onun olgunlaşma sürecini durdurup içinin kristalleşmesine sebep oluyor. Olgunlaşması sona eren domates ise gün sonunda tatsız tuzsuz bir şey olup çıkıyor.
Domatesler soğuğa duyarlı ürünlerdir. Depolanma koşulları olgunluk düzeyine bağlı olarak değişir. Tam olgun domatesler, 0 °C ile 2 °C sıcaklık ve %85 bağıl nemli depolarda saklanmalıdır. Bu koşullarda olgun domatesler ancak 5-6 gün kadar depolanabilir.
İlk hali kiraz domates boyutlarındaydı. Domates yeşilken tüketilirdi. Dolması, çorbası, zeytinyağlısı yapılırdı.
Geniş bir kabın içine kaynar su doldurun ve domatesleri 1 dakika kaynar suda bekletin. Sudan aldığınız domatesleri çizik attığınız yerden kolayca soyarak kabuklarından ayırın. Domatesleri dilimleyerek robottan geçirin. Bu işlemden sonra domates suyunuz hazırlanmış olacaktır.
Yıkanmış domateslerin kabukları soyulduktan sonra iri iri doğranır. Derin bir tencereye alınır orta ateşte kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 40 dakika, domatesler eriyene kadar ara ara karıştırılarak pişirilir. Domates sosu koyulaşıp erime kıvamına geldiğinde dövülmüş kaya tuzu ve 1-2 yemek kaşığı toz şeker ilave edilir.
Konserve, buzdolabında muhafaza edilmek şartıyla açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir.
Domatesi ortadan dörde veya büyükse altıya kesin. Bol güneş gören bir yere, bu bir örtü veya ızgara üzeri olabilir, domatesleri dizin. Alttan hava alan bir yere koyarsanız kuruması hızlanacaktır. Üzerine tuz serperseniz,biraz sulanacağı için kuruması gecikecektir ama tuz serpince daha lezzetli olur.
Domates bitkisinin büyümesi için en uygun sıcaklık 22-26°C arasındadır. Sıcaklık 15°C'nin altına ve 35°C'nin üstüne çıktığı zaman meyve tutumunda düzensizlikler görülebilir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının 8-12°C derece olması beklenir.
Domates dip çürümesi, verim kayıplarına yol açar ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Buna karşın buna tuz stresi de sebep olmaktadır. Çünkü tuzun çiçek dokularında önemli etkileri bulunmaktadır. Başlangıçta meyvenin dip kısmında oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri