Kaynamakta olan balsamikli suyuda üstlerine doldurup kapattim. Birkac gün beklerseniz balsamik sirkeyi daha iyi icine cekiyor soganlar, ama kavanozlar soguduktan sonra yemeye basliyabilirsiniz.
Domates ile çok yakışan balzamik sirke, hem salatalarda hem de çorbalarda lezzetli bir tat oluşturur. Hardal, karabiber, şeker ve zeytinyağı gibi malzemeler ile hazırlanan salata soslarında kullanılır. Risotto veya patates püresinin üzerine dökülerek farklı lezzetinden faydalanılır.
- Diğer sirkelerden farklı olarak fermente edilmemiş üzüm şırasının ateş üzerinde ısıtılıp çektirilmesi ile yapılır. Balsamik sirkeye tatlı ekşi karamelimsi tadını ve yapısını veren bu işlemdir. Bu konsantre öz fermente edilerek ve yıllandırılarak farklı sınıflarda ve kalitede balsamik sirke üretilir.
Üzümün tüm değerlerini eksiksiz taşıyan balsamik sirke, mide hastalıklarına karşı birebir etkili olup, hazımsızlık ve gastrite karşı mükemmel bir ilaçtır. Pek çok hastalığa karşı daha güçlü olmayı sağlayan sirke ile bağışıklık sistemi güçlenir. Damar sağlığını koruyan balsamik sirke sayesinde kalp hastaları şifa bulur.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Salatalık Turşusu İçin Malzemeler :
1 çay bardağı elma sirkesi. 1 çay kaşığı toz şeker. 1 tatlı kaşığı tuz.
Sayısız faydası olan sirkenin etken maddesi asetik asittir. Elma veya üzümden elde edilenlerle balzamik sirke arasındaki tek fark, bu etken maddenin yoğunluğudur. Yoksa hepsi aşağı yukarı benzer kimyaya sahiptir. Kansızlığa, göz, diş ve cilt iltihaplarına iyi gelir.
Bu sorunun net cevabı HAYIR. Balzamik sirkenin asla son kullanma tarihi geçmez ve uygun saklama koşulları altında çok uzun süre dayanabilir ve tüketilmesinde herhangi bir sıkıntı yoktur. Ancak, uygun şekilde muhafaza edilmezse kalitesi bozulur ve tadında değişiklik meydana gelebilir.
Kalp ve damar sağlığını tehdit eden yüksek kolesterolün düşmesini sağlayan seçeneklerden biri de balsamik sirkedir. İçeriğindeki antioksidanlar ile toksik hücreleri yok ederek kolesterolün düşmesine yardımcı olan balsamik sirkeyi öğünlerinizde bolca kullanmakta fayda var.
Balsamik sirke, tüm salata çeşitlerinin içerisinde gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Limon yerine geçebilir ya da limonla birlikte harika bir uyum yakalar. Balsamik sirke, domates sosu ile çok yakışır.
Sirke üretim prosesinde alkolleşme de mevcut olduğundan dolayı son üründe bir miktar etil alkol asetik asite dönüşmeden kalabilmektedir. %0.1 civarlarında son üründe etil alkol bulunabilmekte veya analizde tesbit edilemese de aslında içinde dönüşmeyen bir miktar alkol kalabilmektedir.
İtalyan mutfağına ait bir besin olan balzamik, üzüm şırasından yapılan, konsantre ve yoğun aromalı bir sirkedir.
Balzamik kelime olarak “kokulu” anlamına gelen “balsamico” dan gelir. Günlük hayatta balsamik veya balzamik olarak da karşımıza çıkabilir. Balzamik sirkenin aslı, İtalya'nın Modena bölgesinde yetişen üzümlerle yapılan keskin kokulu sirkedir.
Dünyada gurme yemeklerin vazgeçilmezleri arasında olan Balsamik sirkenin anavatanı İtalyadır. Kühne Balsamik Sirke (Aceto Balsamico Di Modena), adını aldığı Modena şehrinde, konsorsiyumun onayladığı sertifikalı 10 üretici tarafından üretilmektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden dirençli olmayı sağlıyor. Damar sağlığını koruduğundan kalp hastalarına öneriliyor. Güçlü bir antioksidan olduğundan mikroplar ve bakterilerle savaşmada etkili. Eklem ve romatizma hastalıklarında rahatlatıcı bir etkiye sahip.
Sade ve balzamik veya tarhun gibi tüm sirke çeşitleri oda sıcaklığında stabildir. Sirke, bakterilerin oluşumunu engelleyen basit bir asittir. Bir süt ürünü olan tereyağının bozulmaması için buzdolabında saklanması gerekir.
Sirkenin bozulduğu nasıl anlaşılır? Sirkenin tam anlamıyla bozulması için asidik özelliğini kaybetmesi gerekir. Sirkenizin asit oranı düşmüş ise tüketmeniz önerilmez. Dahası, eğer rahatsız edici, sirkenin normal kokusunun çok dışında bir koku alırsanız sirkeyi atın.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Koyu kahverengi renginde, hafif şekerli ve de kıvamlı. İtalyan mutfağının moda olması sayesinde dünyaya yayılan balzamik sirke, damağı tırmalamayan yumuşak lezzeti ve sahip olduğu tatlımsı lezzetiyle, birkaç damlasıyla bile harikalar yaratabiliyor.
Aynı şey tersi için de geçerlidir. Üzüm suyu helaldir. Ama şaraba dönüşürse haram olur. Dolayısıyla balsamik sirkenin üretilmesinde, kullanılmasında ve alım-satımının yapılmasında bir sakınca yoktur.
Bir tencerenin içerisine kaya tuzu, limon tuzu ve sirkeyi aktarıp güzelce karıştırın. Tuz eriyince ocaktan alın, tam kaynama noktasına gelmemelerine tuzun içerisinde erimesine dikkat edin. Ardından da hazırladığınız bu karışımı kavanozun içerisine aktarın. Kapağını kapatıp güzelce çalkalayın.
Turşularınızda mutlaka kaya tuzu kullanın. Billur tuz diye bildiğimiz sofra tuzları, turşunun erimesini sebep olabilir. Ben 1 kg lık kavanoz için 1 su bardağı sirke kullandım fakat daha az ekşi seviyorsanız 1 çay bardağı sirke ve 1 çay kaşığı limon tuzu kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri