Anbean bitişik mi yazılır? Türk Dil Kurumu kuralları kapsamında iki kelimede anlamını yitiren ve başka bir ismin yerine kullanılıyor ise sözcük bitişik yazılması gerekir. Eğer birleşme esnasında kelimelerden hiçbiri anlam değişikliğine uğramıyor ise bu sözcükler de ayrı bir şekilde yazılır.
Anbean Kelimesinin Doğru yazılışı
Anbean kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "anbean" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türkçede anlamı merak edilen sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime; her an, ara sıra, giderek, dakika dakika gibi anlamlara gelir. Arapça ve Farsça kökenli bir sözcüktür.
Doğru kullanım şekli anbean olmalıdır. TDK verilerine göre anbean kelimesinin doğru yazılışı anbean şeklindedir. An be an olarak ayrı yazılışı ise yanlış olarak kabul edilmektedir. Bu kelime en çok yazım hatası yapılan kelimelerden biridir.
Cümle içinde kullanımı:
“Ahmet'le birtakım konularda anlaşmazlığa düştü.” Birtakım kelimesinin kullanıldığı yerlerde kelimenin yerine “bazı” kelimesini getirdiğimizde eğer anlamlı bir bütün oluyorsa birtakım yazımı, birleşik olarak yazılmaktadır. (Örnek: İşyerinde birtakım kurallara uymak zorunda!)
İlgili 29 soru bulundu
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Çünkü bu kelimeler birleşik isim değil tamlamadır. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre tüm tamlamalar ayrı yazılmalıdır.
Günaşırı kelimesinin Türk dil kurumu kapsamındaki anlamı 'iki günde bir' olarak bilinmektedir. Bu kelimenin anlamı ile ortaya çıkan yanlışın yanı sıra ayrıca yazılış konusunda da hatalar bulunmaktadır. Yazım noktasında günaşırı kelimesi olarak bitişik şekilde ele alınmalı ve cümlede geçmelidir.
TDK sözlüklerine göre "bir an" ayrı yazılıyor. Bazı örneklerde görülen "biran" gibi yazımlar ise imla hatasıdır. Zarf olarak kullanılan "bir an" kelimesinin TDK'ya göre anlamı ise şöyle: Çok kısa bir süre.
Günbegün Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Günbegün kelimesi birçok kişi tarafından günbe gün şeklinde yanlış yazılmaktadır. Kelimenin doğru yazımı bitişik bir şekildedir ve Günbegün olarak yazılmaktadır. Günbegün doğru bir yazımdır ve bu şekilde yazılması doğru yazıldığı anlamına gelmektedir.
TDK Git Gide Doğru Yazılışı Birleşik Mi, Ayrı Mı? Gitgide, zarf sınıfında kullanılan bir kelimedir. TDK'na göre gitgide kelimesinin yazımı birleşik olmalıdır. Kelimenin "git gide" şeklinde yazılması yanlış bir kullanımdır.
Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir.
An be an kelimesi de sürekli, aralıksız, her daim anlamına gelir. Bu sözcük, arada sırada, bazen, seyrek anlamlarında da kullanılır. An be an kelimesi, ikilemedir.
Burada yarınki kelimesinde ki eki bağlaç görevinde değil, ek olarak kullanıldığı için bitişik yazılması gerekir. TDK'ya Göre Yarınki Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre yarınki kelimesinin doğru yazılışı bitişik olmalıdır.
Ki hem ek olarak hem de bağlaç olarak kullanılmaktadır. Burada iyelik veya ilgi eki görevinde kullanılan ki eki bitişik yazılması gerekir. Yarınki kelimesi de bunlardan birisidir. Burada yarınki kelimesindeki ki eki bitişik yazılmalıdır.
Giderayak kelimesi ayrı kelimeler ile yazılması oldukça yanlıştır. Doğru yazımı ise bitişik şekilde olmalıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
“A” harfi ile başlar ve “I” harfi ile biter. Bu kelimenin ise, tersten okunuşu ise “ına” olarak bilinir. Kelimelerin doğru yazılışını öğrenmek için TDK sözlüğüne bakmak gerekiyor. Bu sözlüğe göre hayatımızın içinde çok sık kullandığımız bu kelimenin doğru yazılışı ise “anı” şeklinde gösteriliyor.
KADINBUDU KELİMESİNİN ANLAMI
Yumurtaya bulanarak yağda kızartılan bir tür pirinçli veya bulgurlu köfte anlamına gelir. Bu kelime genellikle kadın budu, gadınbudu, kadınbutu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kadınbudu şeklinde olmalıdır.
Dünya, ay ve güneş sözcükleri; astronomi bilimiyle ilgili bilimsel yazılarda ya da astronomi bağlamında bilimsel bilgi aktaran cümlelerde büyük harfle, bunun dışında ise küçük harfle başlamalıdır: Ben ilkokulu bitirdiğimde sen daha dünyaya gelmemiştin.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri