Kuralcılık ve kurallara bağlılık klasisizmin temel özelliklerindendir. Sanat, sanat içindir. Konudan çok, konunun işleniş biçimine önem verilmiştir. (Bu yönüyle divan edebiyatı ile benzerlik gösterir.)
Not: Türk edebiyatı sanatçıları Klasisizm akımının tüm özelliklerini göstermez. Örneğin Şinasi, Ahmet Vefik Paşa ve Direktör Ali Bey, "Sanat, sanat içindir" anlayışını benimsemek yerine "Sanat toplum içindir" anlayışını benimsemişlerdir. Bir diğer önemli husus ise bu akımın daha çok tiyatro akımı olmasıdır.
Sanat sanat içindir düşüncesine savunan sanatçılar sanatın öğretici ve ahlaki değerlerinden arınması gerektiğini savunmaktadır. Sanatın yalnızca estetik ve güzellik için yapıldığını ve gerçek sanatın yalnızca bu şekilde var olabileceğini savunan bu düşüncede sanat yalnızca sanat için vardır.
Tanzimat edebiyatı genel özellikleri
"Vatan", "millet", "hürriyet", "hak", "adalet, "kanun" gibi kavramları yaymaya çalışmışlar, “toplum için sanat” anlayışını benimsemişlerdir.
Toplumsal Gerçekçilik: Toplumsal Gerçekçilik 19xx yıllarının sonlarına doğru Latin Amerika'da etkili olmuştur. sanatın toplumun sorunlarını vurgulaması gerektiğini savunur. Sanatçıların, toplumsal adaletsizlik, yoksulluk, siyasi baskı gibi konuları işlemesini ister.
İlgili 41 soru bulundu
SANAT İÇİN SANAT (I'art pour I'art)
İlk olarak Aristoteles tarafından kullanılan mimesis kavramı, Aristoteles'in “sanat taklittir” ifadesiyle bilinmektedir. Resim ne kadar gerçeği yansıtmış, görüleni aktarmış olsa da ressamın kendi yorumu ve el becerisi dahilinde gelişmiştir.
Bu sanat akımının özünde sanat toplum içindir anlayışı vardır.
Sanat toplum içindir.
Sanatın sadece estetik bir zevk aracı olmadığı, aynı zamanda toplumu aydınlatma ve eğitme gücüne sahip olduğu söylenebilir. Sanat, tarih boyunca birçok farklı kültürde ve toplumda var olmuştur. Bu varoluşun temelinde, sanatın toplumun bir yansıması, bir tepkisi veya bir rehberi olması yatar.
Ben Tanzimat Dönemi II. Dönem sanatçılarının benimsediği ”Sanat sanat içindir” anlayışını savunurken ters düştüğüm bir nokta ise ”Güzel olan her şey şiirin konusudur” düşüncesidir. Güzel olan her şey şiirin konusu değildir, her şey şiirin konusu olabilir.
Sanat insanların duygu ve düşüncelerini yansıtmasını sağlar. Bir toplumda en önemli şey iletişimdir. Bilim ne kadar gelişmiş olursa olsun insanların birbirini anlamadığı bir toplum çöptür. Bilim evrende olmayan bir şeyi bulmuş değildir; fakat sanat görülmeyeni ve bilinmeyeni de duygularıyla keşfedebilir.
Sanat için Sanat düşüncesini radikal bir şekilde savunanlar, “gerçek sanat”ın tüm bu konulardan bağımsız olması gerektiğine, yalnızca form, teknik, estetik gibi açılardan başarılı olması gerektiğine inanırlar. “Sanat için sanat” anlayışıyla yazılan bir şiir, bu açıdan en aydınlatıcı örnek olabilir.
Sanat toplumsal olgulardan bağımsız olarak biçimlenir, sanatın üzerinde sanatçının üretim dinamikleri haricinde hiç bir bileşen etkili ve baskın değildir. Sanat toplumun ve insanlarının iyiliğini ya da kötülüğünü amaçlamaz, bu niyetle biçimlenmez. Sanat kendisi için vardır ve olacaktır.
Sanatçı, gerçekleri estetik öğelerle birleştirerek insanların zihnine kazıyan ve aydınlık çağların başlamasına destek olan kişidir. Bunu da bazen bir heykel bazen bir şiir bazen de bir beste ile yapar. Sanatçı olabilecek insanın, görsel ya da işitsel olarak estetik öğeler üretebilmesi gerekmektedir.
Sanatsal akım, ortak sanatsal fikir, tutum ve eser verme özelliği gösteren sanatçı ya da sanat yapıtlarının içerisinde bulunduğu eğilimler. Sanatsal akımlar belirli çağ ve dönemlere özgü olarak meydana gelirler. Yalnızca birkaç ay sürebildikleri gibi, on yıllarca da devam edebilirler.
Rönesansçılar: Hümanizm anlayışını benimsemiş ve bunun yanından 16. yüzyıl aklı ile bilimini de savunmuşlardır. Özgürlüğü savunmuşlardır. Temsilcileri; Petrarca, Bacon, Montaigne, Shakespeare, Cervantes olmuştur. Klasisizm: Fransa'da 17. yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Tanzimat 1. Dönem Şiiri. Şiir içeriğine ilk kez yeni kavramlar girmiştir.(hak, hürriyet, eşitlik, adalet…) “Toplum için sanat” anlayışı vardır.
İlk dönemin şiir dili, ikinci döneminkinden daha sadedir. İkinci dönem sanatçıları dili ağırlaştırmış, sanatlı bir söyleyişi benimsemişlerdir. II. dönem şairleri ise şiiri sanat açısından ele almışlar, estetiğe önem vermişlerdir.
- Sanat, sanat içindir görüşü benimsenmiştir. - Tiyatro eserleri, oynanmak için değil okumak için yazılmıştır. - Realizm ve natüralizm baskın akımlar olarak göze çarpar. - Birinci dönemde kullanılan Divan edebiyatı, nazım biçimleri bırakılmaya başlanmıştır.
Sanat, toplumsal hareketleri etkilediği kadar toplumsal hareketler de sanatı etkiler. Bu karşılıklı simbiotik yapı hem dönüşen toplumsal hareketler hem de dönüşen sanatın kendi sesini, kimliğini bulması için önemli bir fırsat haline gelmiştir. Özellikle popüler sanat dallarının topluluklara etkisi çok daha fazladır.
Sanat, kültür üzerindeki en büyük etkisini iletişim yöntemi olarak ortaya koyar. Sanatın benlik duygusu ve algısıyla yakından ilgisi vardır. Sanatçıların ve dolayısıyla eserlerinin bireysel ve toplumsal yaşama ayna tutma yetenekleri, yer yer dilin yetkinliğini aşan bir iletişim şeklinin oluşmasına imkân verir.
Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevincini tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir. Sanat eğitimi; gözlem yapma, özgün buluş ve kişisel yaklaşımları destekler, pratik düşünceyi geliştirir.
Romantizm Akımı ve Resim Sanatına Yansıması
Romantik ressamlar, melankoli, hüzün, umutsuzluk, aşk ve korku gibi güçlü duyguları resimlerine yansıtmışlardır. Sanatçılar, kendi iç dünyalarını ve duygusal durumlarını eserlerine yansıtarak izleyiciyle bir duygusal bağ kurmayı hedeflemişlerdir.
Realizm akımı, gerçekçi betimlemeriyle tanınır. Sanatçılar ve yazarlar nesneleri, hem kişileri hem de olayları mümkün olduğunca gerçekçi bir şekilde tasvir etmeye çalışır. Detaylara önem verilir ve objektif bir bakış açısıyla olaylar resmedilir.
Gerçekçilik olarak Türkçeye çevrilen realizm, genel anlamı itibarıyla zihinde var olanların dışında zihinden ve zihindekilerdeki idelerden bağımsız olarak dış dünyada kendi başına var olan bir mevcudiyetin kabul edilmesidir. Felsefede yaygın biçimde kullanılan bir kavramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri