Bambaşka Biri dizisinde Burak Deniz'in canlandırdığı "Kerem" karakteri dissosiyatif kimlik bozukluğu ile mücadele ediyor.
Çoklu Kişilik Bozukluğunu Anlatan Yeni Dizi ''Bambaşka Biri'' - Çağla ile Yeni Bir Gün 1079.
Bambaşka Biri dizisinde Kenan karakterinin rahatsızlığı dikkat çekti. Kenan'ın dissosiyatif bozukluğu olduğu belirtiliyor. Peki ama dissosiyatif bozukluk nedir? Bambaşka Biri dizisinde Burak Deniz'in canlandırdığı 'Kenan' karakterinde görülen dissosiyatif kimlik bozukluğu araştırılıyor.
Bu bedenin gerçek sahibi kim. FOX TV'nin “Bambaşka Biri” dizisi “Kenan- Doğan” karakteri ve çoklu kişilik bozukluğu hastalığını anlatan dizideki karakter izleyiciler arasında büyük merak uyandırdı. Çoklu Kişilik Bozukluğu (dissosiyatif) hastalığı, internette en çok araştırılan konulardan biri oldu.
Dissosiyatif Bozukluklar; zihin, akıl, düşünce, anı, çevre, eylemler ve kimlik bozukluklarıyla ortaya çıkabilen psikolojik bir rahatsızlıktır. Bir bütün içerisinde olan beyin, akıl, bellek ya da bilincin işlevlerinde bozukluk yaşanması durumuna denilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Çoklu kişilik bozukluğunda hastanın, "alter" adı verilen iki veya daha fazla sayıda birbirinden farklı kimliği olur. Bu kimlikler kişinin davranışlarını çeşitli zamanlarda kontrol eder. Her alter'in kendine has kişisel geçmişi, özellikleri, sevdiği ve sevmediği şeyler vardır.
Bipolar bozuklukta duygudurum değişikliği ataklarının en az iki gün sürmesi gerekirken dissosiyatif bozuklukta anlık değişiklikler bile görülür. En önemli ayırdedici nitelik çocuk ya da ergenin değişmiş ruh halini “kendisi değilmiş” gibi algılamasıdır.
Disosyal kişilik bozukluğu kişinin kendi içinde başka bireyler de varmış gibi hissetmesidir. Hastanın içinde hissettiği bu bireyler “alter” olarak adlandırılır. Bu hastalığa sahip bireyler içlerinde yarattıkları kişi ya da kişileri kendilerinden bağımsız ve yabancı olarak algılar.
Dizi Uyarlama mı? Bambaşka Biri dizisi, uyarlama değildir.
Hayat akışını değiştiren ve etki yoğunluğu yüksek bir olay dışında biyolojik genetik yüklülük, dissosiyatif kimlik bozukluğu oluşumunu nadiren tetikleyebilmektedir. Dissosiyatif kimlik bozukluğu temelde “çocukluk çağı psikolojik travmaları” ve “ihmaller” sonucunda oluşur.
Dissosiyatif kimlik bozukluğu hastalığının belirli bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Bu hastalığın tedavisi uygun bir psikoterapi yöntemi ile mümkün olabilmektedir. Çoklu kişilik bozukluğu semptomlarının birçoğu hasta ile terapi sürecinde ortaya çıkar.
Disosiyatif durumların en uç ve şiddetli şekli olan çoğul kişilik bozukluğunda kişi, birden çok kimlik veya kişiliğe sahiptir. Her kişiliğin bir adı, yaşı, anıları ve kendine özgü davranışları vardır. Bu kişilik ya da kimlikler birbirini tanımazlar, birbirlerinden habersizdirler.
İşte Bambaşka Biri dizisinin konusu. Bambaşka Biri konusu nedir? Ormanda vahşice işlenen Hamdi Atılbay cinayeti, karışık geçmişini arkada bırakarak artık yeni düzenini kurmak isteyen genç savcı Leyla ile düzenli ve şöhret dolu bir hayata sahip olan hırslı gazeteci Kenan'ın yollarını kesiştirir.
Başarılı oyuncular Hande Erçel ve Burak Deniz'i başrollerinde buluşturan ve dün akşam yayınlanan yeni bölümüyle ABC1 20+ hedef kitlede 5.31 reyting, 14,72 share; AB hedef kitlede 4.91 reyting 14.76 share ve total hedef kitlede 4.53 reyting, 13.20 share elde eden Bambaşka Biri, tüm kategorilerde gecenin en çok izlenen ...
Türk şarkıcı Ajda Pekkan, Mayıs 1979'da şarkıyı Süper Star 2 albümünde "Bambaşka Biri" adıyla Türkçe olarak yorumladı. Fikret Şeneş'in yazdığı sözler, yine orijinali gibi, aldatılan kadının intikam isteği ve düşünceleri hakkındadır.
Bambaşka Biri yabancı bir dizi ya da kitaptan uyarlama değil; gerçek bir hikayeyi de anlatmıyor. Dizinin senaryosunu gündem yaratan başarılı dizilerin senaristi Ethem Özışık kaleme alıyor.
Borderline kişilik bozukluğu ya da diğer adıyla sınırda kişilik bozukluğu bireyin kendisi ve başkaları hakkında düşünme ve hissetme şeklini etkileyen ve günlük yaşamda sorunlara neden olan bir akıl sağlığı bozukluğudur.
Biyolojik faktörler arasında genetik yatkınlık, hormon dengesi bozuklukları, beyindeki kimyasal dengesizlikler gibi etkenler sayılabilir. Hastalığı olan yakın bir aile üyesi (ebeveyn veya kardeş gibi) olan kişilerde borderline kişilik bozukluğu geliştirme riski daha yüksek olabilir.
Erken erişkinlikte başlayarak, insan ilişkilerinde, benlik imgesinde, duygulanımda kararsızlık ve dürtüsellik olarak kendini gösterip, davranışların sonuçlarını düşünmeden hareket etmeye, duygu ve davranışlarını kontrolde güçlük yaşatan kişilik örüntüsüdür.
Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.
Al- man psikiyatrisinde disforik mani saldırganlık, hu- zursuzluk, artmış güdü, aksilik, memnuniyetsizlik, devamlı bir rahatsızlık hissi bunun yanında zaman zaman paranoid ve tipik depresif belirtileri de içeren bir klinik tablonun adıdır.
Disfori, derin bir huzursuzluk veya memnuniyetsizlik halidir. Öforinin tam tersidir. Psikiyatrik bir bağlamda, disfori depresyon, anksiyete veya ajitasyona eşlik edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri