Bamya Yemek Gaz Yapar mı? ( En önemlisi içeriğinde yer alan büyük su kütlesi sayesinde, gaz ve şişkinlik ile beraber mide gibi problemlerine önlem alır. Yani bamyanın gaz yapmasını aksine, özellikle gaz ve şişkinlik konusunda önemli bir fayda getirdiğini ifade etmek gerekir.
Bamya, gerek gebelik döneminde gerekse emzirme döneminde hem anneye hem de bebeğe birçok faydası dokunan bir besindir. Bu sebze yüksek miktarda su içerdiği için emzirme döneminde ortaya çıkan gaz ve şişkinlik gibi problemlerin giderilmesi konusunda yarar sağlamaktadır.
Sindirim sistemini düzenler
Bu lifler dışkı hacmini arttırarak sindirim sisteminin çalışma hızını da arttırır. Bu sayede kabızlık ve bağırsak tembelliği gibi sorunların oluşumunu önler. Bamya tohumu çok değerli bir lif kaynağıdır.
Ayrıca hazmettiren bir sebze olan bamya bağırsak ve mideye de fayda sağlar. Lifli gıdalardan olan bamya sindirim sistemi dostudur.
Ülserden ve Gastritten Korur
Sindirim sistemindeki asidi nötralize eden bamya, ülser ve gastritin en büyük düşmanlarından biridir. Birçok insanın en büyük dertlerinden olan ülser ve gastrit problemine karşı yeterli miktarda bamya tüketerek korunmak mümkündür.
İlgili 26 soru bulundu
İçerdiği yüksek miktardaki oksalat, fazla tüketimi halinde böbrek taşına yol açabilmektedir. Oksalat oranı yüksek gıdalar, böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. Bamyanın yüksek K vitamini içeriği, kan inceltici ilaçlarla etkileşime girdiğinde sorun doğurabilmektedir. K vitamini, kanın pıhtılaşmasını sağlar.
Bamyadaki lif, kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir ve bu da kalp sağlığına katkıda bulunur. Bamya gibi yüksek lifli gıdalar da kalp-damar hastalıkları ve felç riskini azaltır. Pektin, bamyadaki önemli liflerden biridir. Bağırsaklardaki safra üretimini değiştirerek kan kolesterol seviyesini düşürür.
Su oranı yüksek bir sebze olduğu için bağırsak problemlerinin oluşmasını engeller. Bu nedenle bamya tükettiğiniz durumda kabızlık gibi bağırsak şikayetlerinden kolayca kurtulabilirsiniz.
Herkesin damak zevkine uygun bir tarifi bulunan bamyayı pişirmek her ne kadar zor olsa da sindirimi hayli kolaydır. Bu nedenle diyet listelerinde kullanılan bamya içerikli yemekler, hem kilo vermeyi kolaylaştırıcı hem de vitamin yönünden destekleyici bir menü olma özelliği gösterirler.
Son yılların mucize besini olarak anılan bamyanın faydaları saymakla bitmiyor. Antioksidan ve iltihap giderici özelliği ile vücuttaki toksinlerden oluşabilecek zehirlenmeleri önleyen bamya besin değeri açısından oldukça zengin.
Bamya tüketimi, sindirim, görme, cilt sağlığı ve aynı zamanda kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca, kolesterol seviyesini ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olarak kalbinize ve tüm kardiyovasküler sisteme özen gösterir. Bağışıklık sistemimizi daha da güçlendirir.
Bamya probiyotikler olarak bilinen iyi bakterilerin yayılmasını kolaylaştırır. Bu bakteriler ince bağırsakta yoğurt ile çoğalanlara benzerdir ve B vitamini kompleksinin sentezlenmesine yardım eder. Bamya tohumlarında bulunan protein ve yağ, yüksek kaliteli bitkisel proteinin iyi bir kaynağıdır.
Yaz mevsimi geldiğinde mutfaklardaki yerini alan bamya, birbirinden leziz yemeklerde severek kullanılır. Sağlık açısından önemli olan bamya, doğru koşullarda saklandığında sadece yaz mevsiminde değil, aynı zamanda kış mevsiminde de rahatlıkla tüketilebilir.
sümüklü tabir edilen cinsi aslında yemek için makbuldür. ancak bamya bağıraskları mülayim yapabilme yani ishale neden olma potansiyelinden ötürü özellikle uzun yolculuklar öncesi tavsiye edilmez.
Zeytinyağlı bamyanın 100 gramında 43 kalori bulunmaktadır. Zeytinyağlı bamyanın 1 porsiyonu (180 gr) 77 kaloridir.
Kabızlık ve bağırsak tembelliği sorunlarına karşı içindeki lifler sayesinde koruyucudur. Bamya tohumunun lifli yapısı sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekler. Kolesterolün ve kan şekerinin dengelenmesini destekler.
Dikkat: Bamya tüketirken dikkat etmeniz gereken tek şey yüksek oksalat seviyesi. Oksalatlar mevcut böbrek ve safra kesesi taşlarına bağlanarak büyümelerine ve bununla bağlantılı sağlık sorunlarının artmasına sebep olur.
Bamya Yemek Gaz Yapar mı? (
Özellikle yüksek oranda lif bulundurması ile beraber gaz problemine karşı önemli bir etki sağlar. En önemlisi içeriğinde yer alan büyük su kütlesi sayesinde, gaz ve şişkinlik ile beraber mide gibi problemlerine önlem alır.
Kefir, yoğurt ve lahana turşusu gibi probiyotikler bağırsaklardaki normal bakteri florasının yenilenmesine yardımcı olduğu için kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
Bunun yanı sıra bamya ayıklanırken tepesindeki sert yer tamamen kesilmemelidir. Çünkü bu şekilde bamya salyalanır.
Zayıflamak için bamya tohumunu akşamdan bir bardak suyun içine koyup sabaha kadar bekletmek gerekir. Sabah aç karnına bu su içilir. Kahvaltıdan yarım saat önce içilirse daha faydalı olmaktadır.
Bamya tohumlarını öğüterek toz haline getirdiğinizde üstüne sıcak su ekleyip, demleyerek içebilirsiniz. Aynı zamanda yoğurt vb. ürünlerle birlikte yiyebilirsiniz. Bununla birlikte 9- 10 adet bamyayı oda sıcaklığındaki bir suyun içinde bekleterek, suyunu içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri