Marka yöneticisi kime bağlı çalışır ve bu pozisyonda nasıl başarılı olunabilir? Marka yöneticisi, genellikle pazarlama ve satış ile ilgili bölümlere, özellikle pazarlama ve iletişim bölümüne bağlı olarak çalışır. Bunun yanı sıra, marka yöneticisi, şirket içerisindeki diğer bölümlerle de koordinasyon halinde olmalıdır.
CEO; pazarlama, insan kaynakları, satış, finans, bilgi teknolojileri ve hukuk gibi şirkette bulunan tüm departmanlardaki değişiklikleri yönetiyor. Bunun yanı sıra, şirketin kârını artırmak ve çalışanlara önderlik yapmak için yeni stratejiler planlayarak eyleme geçilmesini sağlıyor.
Marka yöneticisi / yönetmeni, çalıştığı markanın ürün geliştirme ya da pazarlama gibi tüm alanlarını yönetmekle sorumludur. Marka yöneticisi / yönetmeni, altında çalışan diğer çalışanların hazırladığı raporları ve analizleri de gözden geçirmekle sorumludur.
Brand Manager yani Marka Müdürü kendi markası için tüm alanlardan sorumludur.
eleman.net verilerine göre, Marka İletişim Yöneticisi 2023 yılında ortalama 31.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Marka İletişim Yöneticisi , Ocak 2023 yılında ortalama 25.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.664 TL maaş alıyordu.
İlgili 33 soru bulundu
Marka yöneticisi, genellikle pazarlama ve satış ile ilgili bölümlere, özellikle pazarlama ve iletişim bölümüne bağlı olarak çalışır.
eleman.net verilerine göre, Marka Uzmanı 2023 yılında ortalama 21.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Marka Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 16.500 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.164 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Reklamcılık, İşletme, Pazarlama İletişim ve Medya gibi bölümlerden mezun olan kişiler, ilgili alanda deneyim kazandıktan sonra terfi alarak marka müdürü pozisyonunda çalışabilir.
Marka yönetimi neden önemlidir? Marka yönetimi, marka öz kaynaklarını (müşteri algılarına dayalı olarak markanızın genel değeri ve gücü) doğrudan etkileyebilir. Marka yönetimi, başarılı bir şekilde yapıldığında markanızı daha geniş kitlelerin duymasını sağlar ve böylece markanızı yukarıya taşımanıza yardımcı olabilir.
Marka iletişim uzmanı olmak isteyen kişilerin öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İletişim ve İşletme fakültelerinden lisans derecesiyle mezun olması gerekir.
Marka uzmanı, farklı sektörlerde hizmet veren kurum ve kuruluşlarla iletişim alanında hizmet veren ajanslarda çalışır. Marka uzmanı, sorumlu olduğu markanın iletişim ve geliştirme hizmetlerine aktif olarak katılıp, değer katma konusunda çaba gösterir.
Marka yönetimi, tüm marka unsurları etrafında iyi bir strateji, veri araştırması ve analizdir. Markanız dahilindeki müşteri davranışlarına ilişkin müşteri farkındalığı, şirketinizin eylemlerine yönelik gelecekteki tepkileri tahmin etmek, sorunları önlemek ve akıllı kararlar almak için size içgörü sağlayacaktır.
Marka yönetimi süreci; marka planlaması, marka örgütlemesi, marka liderliğinin ve marka koordinasyonun sağlanması ve marka denetiminin gerçekleştirilmesi aşamalarından oluşur.
Bir kişi veya bir grup insan tarafından kurulabilir ve birçok farklı şekil alabilir. Şirket sahipleri, üyeler veya hissedarlar olarak bilinir. Yasal statüsü, bir şirkete gerçek bir kişi ile aynı hakları verir; bu, bir şirketin borç altına girebileceği ve dava açabileceği anlamına gelir.
Üst düzey yönetici, bir kuruluşun en yüksek karar verme yetkisine sahip yöneticisidir. Üst düzey yöneticiler, genellikle işletme yönetimi, muhasebe veya benzer bir alanda eğitim almışlardır. Üst düzey yöneticiler, kuruluşun tüm işletme faaliyetlerini yönetir ve koordine eder.
Ancak bazı işletmelerde Direktör unvanının, yönetim kurulu üyesi anlamında değil, fakat genel müdüre bağlı üst kademe departman sorumlusu anlamında kullanıldığı görülmektedir. Örneğin Satınalma Direktörü, İnsan Kaynakları Direktörü, Pazarlama Direktörü gibi.
Diğer bir deyişle marka yönetimi, belirlenen amaç doğrultusunda biçimsel ve içeriksel tasarımı yapılan markanın, konumlandırıldıktan sonra bu doğrultuda oluşturulan kimlik öğelerinin çeşitli iletişim mesajlarıyla hedef kitleye iletilip, marka denkliğinin ve marka değerinin oluşması süreçlerinden oluşur.”
Bu bölüm, bir ön lisans programıdır. Bölümün eğitimi süresi iki yıldır.
Lüks marka yönetimi, küresel, elit bir zümreye yönelik marka stratejileri geliştirmek ve doğru medya kanallarından yaratıcı ve özel/benzersiz marka mesajları iletmek olarak özetlenebilir. Lüks markanın sunduğu ürünler, kategorisinin en pahalı ürünleridir.
Sosyal medya ve web sayfasında dijital reklam ve tanıtımların yapılmasından, reklam ajanslarıyla organizasyonlar yapılmasından, reklam filmi veya sosyal medya içerikleri hazırlanmasından sorumludur. Bunların yanı sıra; Sorumlu olduğu markanın büyümesi ve kâr etmesi için gerekli stratejileri belirler.
Kişisel markalaşma; kişisel olarak yapılan işlere profesyonel olarak kimlik kazandırılmasıdır. Kişisel marka yönetimi ise oluşturulan bu kimliğin; kişiler, kurumlar veya topluluklar ile yaşadığı ilişkileri düzenleyerek olumlu bir imaj oluşturma çalışmalarının tamamıdır.
Dersin amacı, ürüne değer katan marka kavramı ve marka ile ilişkili kavramların açıklanarak, başarılı markaların nasıl yönetildiğinin ele alınması ve bu konuların teorik ve uygulamalı olarak öğrencilere aktarılmasıdır.
Üst Düzey Yönetici maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 39 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Üst Düzey Yönetici maaşları 38930 TL'dir. En düşük Üst Düzey Yönetici maaşı 31140 TL iken, en yüksek Üst Düzey Yönetici maaşı 76900 TL'dir.
Bir kurum ya da şirkette, temsil ettikleri markanın ticari faaliyetlerinin büyümesini ve bunları kârlı hale getirerek sürdürebilirliğini sağlayan kişiler “Marka Müdürü” olarak tanımlanır. Marka Müdürü, şirket faaliyetlerini takip ederek, farklı departmanları iyileştirecek çalışmalarda bulunur.
Marka patent uzmanı birçok farklı sektörde farklı alanda faaliyet gösteren kurumların satış ve pazarlama departmanında çalışır. Marka patent uzmanı olarak çalışmak isteyen kişilerin üniversitelerin İktisat, İşletme, Reklamcılık ve Pazarlama, Halkla İlişkiler ve Tanıtım gibi bölümlerinden mezun olmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri