Bu bağlamda, ayetler ve fetvaların ışığında, tam anlamıyla faiz olmasa da faize bulaşmış bankalardan kişilere promosyon olarak aktarılan paraların yetimlere, talebelere, yolda kalmışlara ve ihtiyaç sahiplerine verilmesi en doğru olandır.
Kişi, kendisine ve ailesine promosyondan harcama yapamaz, ana-baba gibi gerektiğinde bakmakla yükümlü olduğu kişilere de promosyonu veremez. Kayınpeder, kayınvalide kişinin bakmakla yükümlü olduğu yakınları değildir; bu sebeple yoksul iseler onlara promosyonu verebilir.
- Katılım bankaları faizsiz kurumlar olduğu için onlardan alınan promosyonun kullanılması caizdir.
“PROMOSYONU İHTİYAÇ SAHİBİ FAKİRLERE VERMELERİ UYGUN OLUR”
Bu itibarla, temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olanların bu parayı kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için kullanmamaları; bilakis ihtiyaç sahibi fakirlere vermeleri uygun olur.”
Alırsınız onu harcarsınız. Zaten sizden fazlasıyla kazanıyor onu. Az bile veriyorlar daha çok vermeleri gerekiyor." diyen Nihat Hatipoğlu promosyonların dini açıdan bir sakınca yaratmadığını söyledi.
İlgili 43 soru bulundu
Diyanet'ten, 2 milyon emekli başta olmak üzere hemen herkesin aldığı banka promosyon paraları için, ''Harama yakın'' fetvası verildi.
Banka Promosyonu caiz midir? Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir.
Diğer yandan özel sektörde banka promosyonlarına ilişkin herhangi yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. İşveren şirket ile banka arasında yapılan ücret ödeme protokolü gereği banka, promosyonunun tamamını işverene ödeyebilir, bu durumda promosyon bedeli işverene ait olacaktır.
Emekli maaşı bağlanan herkes bir banka seçerek promosyon almaya hak kazanıyor. Eski-yeni tüm emeklilerin hakkı var. Parayı almanın bir şartı var mı? Emeklinin seçtiği bankaya '3 yıl maaşımı sizden alacağım' taahhüdünü vermesi yeterli.
Katılım bankalarının, katılım bankacılığı ilke ve standartlarına aykırı olmayan alanlarda faaliyet yürüten kurumların çalışanlarına ait maaşların/ücretlerin dağıtılmasına aracılık yapmalarında ve kurum çalışanlarına promosyon ödemelerinde bir sakınca yoktur.
Kişinin bankadan aldığı promosyonlar; ne kendisine ne de anne, baba, eş ve çocuklarına helaldir. Çünkü haram yollardan elde edilen paralar, kişinin kendi ailesi dışındaki fakir ve muhtaçlara verilmelidir.
2022'de Diyanet içinde yürütülen promosyon anlaşma süreci, Başkan Ali Erbaş ile personelin arasını açtı. Sendikaların girişimiyle konu mahkemeye taşındı. Mahkeme bu kararı iptal etse de konu Erbaş'ın talimatıyla Danıştay'a taşındı. Danıştay ise kurumu haklı buldu.
Yani faizden kazanılan para faiz olduğuna göre bundan verilen para da faiz olması gerekmez mi? Tıpkı hırsızlık yapan birisinin gelip sana o malı hediye etmesi gibi değil midir. Sonuçta hediye edilen o mal hısızlık olduğu için alınması da haramdır.
Kurulun kanaatine göre, promosyonlar normal vadeli hesapta oluşan faiz gibi bir paradır diyemiyoruz. Fakat şunu da söyleyemiyoruz. Promosyonlar tamamen faizden arınmıştır, helaldir, temizdir bunu da diyemiyoruz.
İşveren ile sendikalar arasında yapılan toplu iş sözleşmelerinde veya bireysel iş sözleşmesinde banka promosyonlarının bir kısmının veya tamamının işçilere ödeneceği kararlaştırılabilir. Bu durumda işveren sözleşme gereğince banka promosyonlarını işçilere ödemek zorundadır.
Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.
SGK emekli maaşını ilk defa DenizBank'a aktarmayı taahhüt eden ve 3 yıl süre ile maaşını alma sözü veren EYT'lilere, 10.000 TL'ye varan nakit promosyon ödemesi yapılacak. DenizBank'tan birden fazla emekli maaşı alan emeklileri ödenecek promosyon tutarı maaş tutarlarının toplamı dikkate alınarak hesaplanacak.
Görüldüğü üzere KDK, 2007 yılında yayımlanan Başbakanlık Genelgesine dayanarak mevzuat hükümlerini işçi lehine yorumlamıştır. Sonradan göreve başlayacak çalışanların mevcut promosyon sözleşmesinden faydalanabileceğine karar vermiştir.
Bankamızdan birden fazla emekli maaşı alan müşteriler, 1 den fazla maaşı için promosyon talebinde bulunurlarsa ilgili maaşların toplam tutarına göre 1 kez promosyona hak kazanır.
9.5. Diğer yandan promosyon aldıktan sonra herhangi bir nedenle nakil, emeklilik, istifa, ücretsiz izin, ölüm vs. gibi nedenlerle görevinden ayrılan personelden Banka ödenmiş promosyonun iadesini talep edemez.
Arzu edilirse bu promosyonlar, sevap beklenmeden, fakirlere yada kamu yararına olan hayır kurumlarına verilebilir. Bu hayır kurumlarına kuran kursu, medrese ve cami dernekleri de dahildir.
İslâm'a bağlı kalmak şartıyla, memuriyet hayatına girip çalışmak ve maaş almak normal olduğu gibi, âmmeye veya özel kişilere ait alanlarda çalışıp ücret almak ve sonunda da emekli olup ikramiye ve maaş almak da normaldir.
Bunu yaparken zekât ve sadakaya niyet edemez, yani ödenmesi gereken zekâtını bu paradan ödeyemez. Fakir olmayan kişinin promosyonu kendisinin kullanması haramdır. Fakirliğin somut ölçüsü ise zekât alabilecek durumda olmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri