Bankacı olmak isteyen kişilerin üniversiteden mezun olduktan sonra çalışmak istediği bankayı seçmesi gerekmektedir. Her bankanın özel olarak hazırladığı sınavları bulunmaktadır. Sonrasında ise bankanın mülakatlarına katılması gerekmektedir. Başarılı olduğunuz takdir de bankada çalışmaya hak kazanmış olursunuz.
Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık bölümleri direkt olarak mesleğe yönelik eğitimleri almanızı sağlıyor. Bu bölümlere ek olarak; İktisat, İşletme, Ekonomi, Maliye ve Kamu Yönetimi gibi idari bilimler fakülteleri de bankacılık sektörü için mezun veriyor.
Üniversitelerin iki yıllık ya da dört yıllık eğitim veren iktisat ya da işletme fakültelerinden mezun olan öğrenciler bankacı olarak çalışabilirler. Bankacı görevi bankalardaki bütün müşteri işlemlerini gerçekleştirir ve bankanın idari süreçlerinde etkin rol oynar.
Banka memuru nasıl olunur sorusu ile yola çıkan adayların, eğitim alması gereken bölümler arasında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümleri, Mühendislik ve İşletme bölümleri de bulunmaktadır. Talep edilen lisans bölümleri bankaların başvuru şartlarında listelenmektedir.
Bankalar genel olarak 09.00-12.30 ve 13.30-18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Ancak bazı banka şubeleri saat 17.00'a kadar müşteri kabul etmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
"Tüm şubelerimiz 14 Nisan 2021 itibarıyla 09.30-12.30 ve 13.30-16.30 saatleri arasında hizmet verecektir."
Türkiye'deki bankacıların maaşı, çalıştıkları bankanın büyüklüğüne, konumuna ve deneyimlerine göre değişebilir. Ancak, Türkiye'de bankacıların ortalama maaşı, yaklaşık olarak 13.000 TL ile 25.000 TL arasında değişmektedir.
Bankacı olmak isteyen kişilerin erkeklerde 28 yaşını doldurmamış olması ve kadınlarda da 26 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir. Aynı zamanda erkekler için de askerlik görevini yapmış olmaları şartı aranmaktadır. Başvuru yapılacak olan pozisyona göre ise yabancı dil bilgisi de aranmaktadır.
18 yaşını doldurmadan banka kredileri için başvuruda bulunmanız yasal olarak mümkün değildir.
4 yıllık eğitimini başarı ile tamamlayan finans uzmanları bölümün isminde de yer aldığı gibi devlet ve özel bankalarda çalışabilirler. Bankalarda birbirinden farklı pozisyonlar söz konusudur ki hemen hemen her pozisyonda çalışabilirler. Bunun haricinde mezunlar finans danışmanı olarak da kariyerlerine yön verebilirler.
Sınava 15 dakikadan fazla geç kalan adaylar sınava alınmayacaktır. Yazılı sınav 2 bölümden oluşmaktadır. Sınav tek bir oturum halinde gerçekleştirilecek olup, toplam soru sayısı 100 adet ve toplam sınav süresi 120 dakikadır. Sınav soru dağılımı aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
Merkez Bankası'nın kârı, bankalara kullandırdığı borca uyguladığı faizden elde edilen gelirden doğar. Bankalar, finansal aktiviteleri gereği Merkez Bankası'ndan sürekli borç alır ve öderler. Merkez Bankası bu borçlara faiz uygular.
Ona bi bakalım. Bankacı; bankalarda çalışan görevli, yetkili, yöneticilerin tamamına denir.
Bankacı, finansal hizmetler ve ürünler sunan bankalar ve finansal kuruluşlarda çalışan profesyonel bir kişidir. Bankacılar, müşterilere kredi, mevduat, yatırım ve ödeme hizmetleri gibi çeşitli bankacılık hizmetleri sağlarlar.
Bankalara en az lise mezunu personel alımı başladı. Makam şoförü, çağrı merkezi personeli, telefonda satış personeli, tahsilat temsilcisi, şube asistanı gibi kadrolarda çalıştırmak üzere banka personeli alımları yapılacağı açıklandı.
Fetva Kurulu, bir Müslümanın faizli bankalarda yönetici, danışman, muhasebeci, temizlikçi, aşçı ve bekçi gibi görevlerde bulunmasının caiz olmadığını belirtti.
"Bankacılar ciddiyeti ve saygınlığı çağrıştırdığı için koyu renkli kıyafetleri kullanıyor. Boyalı ayakkabılar, abartıdan uzak kıyafetler çalışma hayatında ortak tercihi oluşturuyor."
Üniversitelerde yer alan bankacılık, finans, muhasebe veya ekonomi gibi bölümlerden mezun olan herkes bu alanda iş bulabilir. Ayrıca üniversitelerin lisans eğitimi veren iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları da bu alanda oldukça ilgi görür. Çünkü bu alanda eğitim gören kişiler mesleğe hazırdır.
eleman.net verilerine göre, Banka Müdürü 2023 yılında ortalama 68.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Banka Müdürü , Temmuz 2023 yılında ortalama 68.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 57.640 TL maaş alıyordu.
Aşağıdaki tabloda 2023 yılına ait ortalama bankacı maaşları şu şekilde sıraladık; Gişe Elemanı (işe yeni giren) maaşı: 12.500 TL – 15.000 TL. Gişe Asistanı maaşı: 12.500 TL – 15.500 TL. Müşteri Temsilcisi ya da Satış Danışmanlarının maaşı: 12.500 TL – 15.500 TL.
Banka Müdürü Kaç Yıl Okur? Banka müdürü olmak için 2 veya 4 yıl üniversite eğitimi alınmalıdır. Ancak mezun olduktan sonra müfettiş yardımcısı pozisyonunda işe başlanmalı ve 6 yıl boyunca müfettişlik yapılmalıdır. Bu şartları sağlayanlar banka müdürü olur.
Bankalar: Ticari bankalar, yatırım bankaları veya özel bankalarda çeşitli pozisyonlarda görev alabilirler. Finansal kuruluşlar: Finansal danışmanlık firmaları, sigorta şirketleri, yatırım fonları ve portföy yönetimi firmaları gibi kuruluşlarda görev alabilirler.
Ticari bankalar ve yatırım bankalarında, Finansal kiralama, faktöring ve sigortacılık gibi finansal kurumlarda, SPK, BDDK gibi düzenleyici kurumlar ve diğer kamu kurumlarının yanı sıra, menkul kıymet aracı kuruluşları, denetim ve danışmanlık şirketlerinde kariyer yapabilirler.
Genel olarak her banka, çalışanına yılda 2 ya da 4 kez prim ve- rerek ödüllendirmektedir. Çalışanların almış oldukları prim ücretleri de gösterdikleri performansa bağlı olarak değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri