Bankalarda açılan altın mevduat gibi fiziki olmayan altın satış tutarı üzerinden de alınır. Bu vergi genelde parasal net bir rakam olarak değil daha çok yüzde şeklinde ifade edilmektedir. Banka ve sigorta muameleleri kapsamında vergi oranı % 0,2 olarak belirlenmiştir.
· Kıymetli maden depo (mevduat) ve diğer hesaplardaki fiziki altın işlemleri hariç, “kaydi altın işlemleri kambiyo işlemi” olup; bu satışlar üzerinden “kambiyo muamelelerine uygulanan oranda” (24.5.2020'den sonra %1) BSMV'ne tabidir.
Döviz ve altın alım satım işlemlerini kapsamaktadır. Döviz veya altın gibi yatırım araçlarını bozdururken kişilerden herhangi bir gider vergisi alınmamaktadır. Yalnızca banka, finansal kuruluşlar veya benzeri yerlerden döviz alırken kambiyo gider vergisi alınmaktadır.
Faiz tutarı üzerinden %15 oranında stopaj (MSİGV) kesintisine tabidir.
Yapılan düzenleme ile işlem tutarı üzerinden %1 olarak belirlendi. Bu kapsamda artık yapılacak bu işlemlerde %1 vergi alınacak. Döviz ve altın alımlarında 1 EKİM 2020 tarihinden itibaren vergilerin düşürülmesi ile binde 2 üzerinden vergi alınacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Bankalar altın hesabından ne kadar kesinti yapıyor? Altın hesabından transfer işlem ücreti dışında herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
Altın sertifikalarından elde edeceğim kazançlardan vergi/stopaj alınacak mı? Hayır, kazançlardan herhangi bir vergi ya da stopaj alınmayacaktır. Darphane sertifikalarından elde edilecek kazançlara uygulanacak tevkifat (stopaj) oranı 0%'dır. Yani stopaj yoktur.
Vadeli hesaplarda vade sonunda kazandığınız faiz tutarı üzerinden %15 oranında stopaj kesintisi yapılır. Vadesiz hesaplardan ise stopaj vergisi alınmaz.
Vadesiz Altın Mevduatı
Birikimleriniz altın fiyatlarına duyarlı olan vadesiz TL veya USD hesabınızda gram bazında değerlendirilecektir. Masraf ve komisyon alınmamaktadır.
Vadeli Altın Hesabı işlemlerinden vade sonunda kazandığınız faiz tutarı üzerinden %15 oranında MSİGV (Stopaj) kesintisi yapılır.
Vatandaşların altın hesabı açabileceği bankalar arasında Ziraat Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası, Vakıfbank, Akbank, Kuveyt Türk, Halkbank, QNB Finansbank ve Yapı Kredi Bankası gibi bankalar bulunuyor.
3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesi gereğince külçe altın teslimleri dahilde ve ithalde KDV'den istisna edilmiştir. Ancak, altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithali KDV'ye tabi bulunmaktadır.
Birikimlerinizi altın olarak değerlendirebilir, dilediğiniz an altın alıp dilediğiniz an nakde çevirebilirsiniz. Birikimlerinizi çalınma ve kaybolma riski olmadan Bankamızdaki hesabınızda gram altın olarak değerlendirebilir ve dilediğiniz an altın alıp dilediğiniz an nakde çevirebilirsiniz.
Gelir Vergisi stopajı, kazancın sağlandığı kişi ve kurum tarafından devlete ödenmek için kesilen tutardır. Mevduat hesabınızda bulunan paranıza faiz işlediğinde belirli bir kazanç elde edersiniz. Bu kazancı size aktaran banka, ödediği miktar üzerinden Gelir Vergisi stopajı keser.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Kuveyttürk, Yapıkredi ve Garanti Bankası hesaplarınızdaki gram altını banka hesabımıza havale ederek karşılığında fiziki gramlık altını sigortalı kargo ile adresinize gönderiyoruz. Havale ile alınan siparişlerin 20 dakika içerisinde hesaplarımıza gönderilmesi gerekmektedir.
Vadesiz Altın Mevduat Hesabı ile 1 gramdan az olmamak kaydıyla, gelir vergisi ya da herhangi bir masraf ödemeden altın alım / satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Altın hesabı para kazandırır mı? Evet, tüm yatırım araçlarında olduğu gibi altın hesabı ile de güzel kazançlar elde edilebilir. Vadesiz altın hesabı ile gram bazında ufak yatırımlar yapabilmek mümkündür.
Özellikle hangi bankaların altın faiz oranı fazla sorusunun cevabı olarak, Odeabank, Burgan Bank ve İNG bank altın hesapları ilk sıralarda.
Banka hesabına altın ekleyebilmek veya banka hesabından altın çıkartmak fiziki olarak mümkün değildir. Hesabınızda bulunan Türk Lirası karşılığında banka üzerinden altın alabilir veya hesabınızdaki altını kur dahilinde Türk Lirasına çevirerek çekebilirsiniz.
İşçilik maliyeti ödemeniz gerekmez. Çalınma riski olmadan, hesabınızda güvenle altın biriktirirsiniz. Vadesiz Altın Hesabı'nızdan hesap işletim ücreti alınmamaktadır.
Vadesiz Altın Mevduat Hesabınıza faiz işletilmemektedir.
Ayrıca; döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından; vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile vadeli hesaplarda gelir vergisi stopajı oranı %25 olarak belirlenmiştir. Karar, 28 Haziran 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre altın mevduattan TL'ye çevrilen mevduatta stopaj oranı sıfır olarak uygulanacak. Altın cinsinden mevduat hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden TL'ye çevrilen mevduat ve katılma hesaplarında tevkifat oranı yüzde 0 olarak uygulanacak.
altın satışlarına ilişkin sorunuz konunun uzmanlarına danışılmıştır; çeyrek altın veya Cumhuriyet altında KDV vardır ve oranı da %18'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri