Türkiye'de IBAN, okuma kolaylığı olması için ise çoğunlukla dörtlü gruplandırmayla aşağıdaki şekilde yazılır: “TR76 0009 9012 3456 7800 1000 01”. Hollanda: 18 haneden oluşmaktadır, örnek IBAN “NL91 XYZT **** **** **” şeklindedir.
Iban numarası TR ile başlar ve daha sonra toplamda 24 rakam bulunur. İlk 2 rakam TR ile bitişik şekilde yazılır. Daha sonra 20 rakam dörtlü sıra ile yazılmaktadır. Son olarak iki rakam daha ayrı yazılır ve IBAN numarası bu şekilde değerlendirilir.
Türkiye IBAN'ı 26 haneden oluşmaktadır. İlk 2 hane ülkemizin uluslararası kodu olan TR'dir. İzleyen 2 hane kontrol basamaklarını oluşturmakta ve IBAN'ın doğrulanmasında TBB / IBAN Uygulaması / Ekim 2009 1 Page 2 kullanılmaktadır. Sonraki 5 hane banka kodunu ifade etmektedir.
Oluşturulan IBAN içinde 'İ,Ç,Ğ,Ö,Ş,Ü” harfleri ve küçük harf kullanılmaz. Türkiye'nin ülke kodu ISO 3166 No.lu standarda göre “TR”dir. Banka kodları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenir ve duyurulur. dayalı olarak yazılması ve varsa sol tarafındaki boşlukların sıfır ile doldurulması zorunludur.
İlgili 31 soru bulundu
IBAN'ın ilk iki hanesi ülke kodu, ikinci iki hanesi ise kontrol basamaklarıdır. Sonraki beş hane banka kodudur. Banka kodunu, bir haneli rezerv alan takip eder. Rezerv alan 0 (sıfır) olarak kabul edilmiştir.
İngilizcesi “International Bank Account Number” olup Türkçe karşılığı “Uluslararası Banka Hesap Numarası”dır. İngilizce ifadesinin baş harfleri alınarak kısaca IBAN olarak kullanılmaktadır. IBAN, uluslararası standartlara sahip bir banka hesap numarasıdır.
Bir havale işlemi için alıcının 26 haneli IBAN'ına (International Bank Account Number) ya da şube ve hesap numarasına ihtiyaç vardır. Dijitalden veya ATM üzerinden havale işlemi, genel olarak 'para transferi' kısmında yer alan 'havale' seçeneği üzerinden yapılır.
Merkez Bankası: Hata yok, teamüllere uygun
Dolayısıyla, 1 Ocak 2009 tarihinde dolaşıma çıkarılan 200 Türk Lirası'ndaki ”İKİYÜZ” ibaresinin bitişik yazılmış olması para ile ilgili belgelerdeki ve kıymetli evraktaki sayıların yazım kuralına ve 1939 yılından bu yana oluşan teamüllere uygun bulunmaktadır” denildi.
IBAN numarası nerede yazar? IBAN numarası banka ya da kredi kartlarının ön ya da arka yüzünde yazılı olmaz. Kartların ön yüzünde 16 haneli rakam grubu genellikle IBAN numarası ile karıştırılsa da IBAN numarası yalnızca hesap açılımı esnasında banka kullanıcısına verilen hesap döküm cüzdanının üzerinde yazılı olur.
Belirlenen standarda göre, IBAN en fazla 34 karakterlik bir dizinden oluşmakta ve he- sabın hangi ülkede ve hangi bankada olduğu dizin içerisinde tanımlanmaktadır. Ülkeler, belirlenen kurallara göre, 34 haneyi aşmayacak şekilde IBAN standardını kendileri belirle- mektedir.
IBAN sistemi yapılmak istenen para transferinin, rakam hataları yüzünden yanlış bir hesaba yapılmasının da önüne geçiyor. Nitekim işlem sırasında IBAN numarası hatalı girilirse alıcı adı ile uyuşmayacağından sistem otomatik olarak kullanıcıyı uyarıyor.
IBAN'ın formatını belirleyen ISO 13616 standardına göre ilgili hesap numaraları en fazla 34 haneden oluşur. Ülkeler, bu sınırı gözeterek daha az haneli bir formatı benimseyebilir. Türkiye'de IBAN uzunluğu, ülke kodu ve diğer bölümler de dâhil olmak üzere 26'dır.
Bazı banka kart sahiplerinin (Ziraat, Vakıfbank) kartının üzerinde İBAN numarası yazar. İBAN numarasından hesap numarasına da kolaylıkla ulaşmak mümkündür. TR harfleri ile başlayan İBAN numarasının son 16 hanesi de hesap numarası şeklinde kullanabilirsiniz.
Uluslararası Banka Hesap Numarası standardına göre her bir IBAN, en fazla 34 karakter içerebilir. Türkiye standartlarında ise IBAN'lar 26 hanelidir. Bu 26 hanenin ilk ikisi harf, kalan 24 tanesi rakamdır.
3. Para ile ilgili işlemlerle senet, çek vb. ticari belgelerde geçen sayılar bitişik yazılır: 650,35 (altıyüzelliTL,otuzbeşkr.)
Örneğin 1939 ve 1946 yıllarında dolaşıma çıkarılan 500 TL'de sayı adı 'BEŞYÜZ', 1992'de dolaşıma çıkarılan 250000 TL'de ise sayı adı 'İKİYÜZELLİ BİN' biçimlerinde yazılmıştır.
On bin kelimesi rakamlarla 10.000 şeklinde yazılır.
Yurtdışından Türkiye'ye para gönderebilmeniz için 18 yaşından büyük olmanız ve geçerli bir kimlik kartınızın olması gerekmektedir. Geçerli kimlik kartınızla ve göndereceğiniz para ile birlikte bulunduğunuz ülkedeki size en yakın Western Union noktasına giderek Türkiye'ye para gönderebilirsiniz.
1. Her banka, müşterisinin para transferine konu hesabı için IBAN'ı üretmiş durumdadır ve müşterisine bildirir. 2. Parayı alacak olan kişi (ALICI) kendi hesap numarasına ait IBAN'ı parayı gönderecek olan kişiye (GÖNDERİCİ) bildirir. 3. Gönderici, alıcının IBAN'ını kendi bankasına bildirir ve para transfer emrini verir.
Ülke kodu + kontrol hanesi + banka/kurum kodu + rezerv alanı + temel hesap numarası alanı. Bu sayede Türkiye'deki banka hesapları uluslararası standartlara uygun bir şekilde tanımlanır. Örneğin, Türkiye'deki bir banka hesabının IBAN numarası aşağıdaki gibi görünebilir: TR12 0006 1005 1978 6457 8413 01.
IBAN öğrenmek istediğiniz hesaba ait kartın üzerinde yer alan TR ile başlayıp 16 haneli numara IBAN numarasıdır. Bu numara bazı kartların arka yüzünde de olabilir. Bazı banka kartlarının üzerinde ise hiç olmaya da bilir. Bazı banka kartlarının ise sadece hesap numaranız yazar.
Turkiye Is Bankasi A.S. banka kodunun 5 karakteri. Ulusal kod için 1 haneli kod. Turkiye Is Bankasi A.S. hesap numarası için 16 haneli kod.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri