Cevap: Bu hisse senedi konusunu konuştuk. Evet, yani eğer o hisse senedini ihraç eden kuruluş dinimizin yasak etmediği alanlarda faaliyet gösteriyorsa onun hisse senedini almak caizdir. Ama dinin yasak ettiği alanlarda faaliyet gösteriyorsa, onun hisse senedini almak caiz olmaz.
Doğrudan faiz uygulayan şirketlerin hisse senedi almak haram olarak görülmektedir. Alınıp satılması helal sayılmayan malların üretimi ve satılmasıyla uğraşan şirketlerden alacağınız hisse senetleri de almak haramdır. Alınması ve üretilmesinde helal olan fakat faiz ile satan ve faiz ile elde edilen karlar haramdır.
Bim Birleşik Mağazalar A.Ş. (BIMAS), Borsa İstanbul'un yayınladığı son bilgilendirmeye göre itibarıyla katılım endeksi kriterlerini karşılamaktadır ve BIST katılım endeksine dahildir. Helal hassasiyeti olan yatırımcılar için uygun olduğu değerlendirilmektedir.
BORSA VE HALKA ARZ GÜNAH MI, CAİZ Mİ? Borsaya girmek, alım satım, yatırım yapmak caizdir. Hisse senedi almak bir şirkete ortak olma anlamına gelmektedir. Fakat sürekli olarak bu konularla ilgilenmemeli, kumar oynar gibi sürekli bu konularla meşgul olunmamalıdır.
Finans kurumları faizsiz sistemle çalışan kurumlardır.
Bu bakımdan bu kurumların hisse senetlerini almak caizdir.
İlgili 24 soru bulundu
İslami hisse senetleri, İslami finansın temel ilkelerine uygun olarak faaliyet gösteren şirketlerin ortaklık paylarını temsil eden hisse senetleridir (Usman, Qamar Jibran, Amir-ud-Din ve Akhter, 2019).
Borsa haram mı Nihat Hatipoğlu sorusuna yanıt olarak; Hatipoğlu'na göre, borsada işlem yapmak, gerçek bir mal veya hizmetin alınıp satılması anlamına geldiği için caizdir. Borsadaki hisse senetleri, bir şirketin sahiplik paylarını temsil eden menkul kıymetlerdir.
Yazar Nureddin Yıldız, Borsa caiz değildir gibi net bir ifade kullanmıyor. Ama Borsa konusunda helal olan bir şirketten hisse alınmasının da haram olmayacağına değinen Yazar Yıldız, mevcut sistem de borsanın net ve açık bir zeminde olmadığı görüşüne yer veriyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Finansman Kaynağı
Diğer bir finans kaynağı olan borçlanma yöntemine göre ise halka arz şirketin nakit akışını zorlayacak anapara ve faiz benzeri geri ödeme zorunlulukları olmayan bir kaynaktır.
Hisselerin bu kurallara uygunluğu 3 temel noktada belirlenir: 1) Şirket helâl bir iş modelinden para kazanıyor olmalı. 2) Faizli kredileri ve faiz geliri düşük olmalı. 3) Şirket faaliyetlerinin topluma ve doğaya olan net etkisi pozitif olmalı.
Petkim katılım endeksi
(PETKM), Borsa İstanbul'un yayınladığı son bilgilendirmeye göre katılım endeksi kriterlerini karşılamamaktadır ve BIST katılım endeksine dahil değildir. Helal hassasiyeti olan yatırımcılar için uygun olmayabileceği değerlendirilmektedir.
THY KATILIM ENDEKSİNE UYGUN MU? THY enerji endeksine uygun olan halka arzlar arasında yer alıyor. Helal hassasiyeti olan borsa yatırımcıları için uygun olduğu değerlendirilmektedir. Buna göre THY katılım endeksine uygundur.
Şirketin meşguliyet alanı dinen yasaklanmış işler olmadıkça, bu tür şirketlerin çıkardığı hisse senetlerinin ve sahiplerine- belirli süreler sonunda dağıtılan kâr hissesinin alınmasında dinen bir sakınca yoktur."
işi halka açık şirketler gibi kurallara bağlamıştır. Bu itibarla AAOIFI, yatırım amaçlı olabileceği gibi fiyat değişimlerinden yararlanma şeklinde ticari gayeyle alım-satımı caiz görür.
ASELSAN'ın net karı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 34 arttı. ASELSAN, 2023'ün ilk çeyreğinde de büyümesini sürdürdü. ASELSAN'ın Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) 1,9 milyar TL olarak gerçekleşti.
1) Türev nitelikli işlemler: Yani kasada da başka bir yerde de altın bulunmadığı halde, elektronik ortamda veya kâğıt üzerinden kaydi şekilde altın alım ve satımı, hatta fon işletimi yapılmaktadır. Bu tür işlemler fıkhın konuya ilişkin birçok kuralının ihlalini barındırdığından fıkhen caiz değildir.
Altın alımında banka mı yoksa kuyumcu mu tercih edileceği, yatırımcının ihtiyaçlarına ve tercihlerine bağlıdır. Eğer fiziki altına sahip olmak ve onu görebilmek önemliyse, kuyumcu tercih edilebilir. Ancak, güvenlik ve saklama konularında endişeler varsa, banka altını ve hesap altını daha uygun bir seçenek olabilir.
Evet, bir mahzuru yoktur. Sual: Seadet-i Ebediyye'de, (Hiçbir ülkede, hiçbir kimseden, bankadan ve kooperatiften, zaruret olmadıkça, hiçbir sebeple ödünç para alıp, faiz ödemek caiz değildir) deniyor.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (EREGL), Borsa İstanbul'un yayınladığı son bilgilendirmeye göre katılım endeksi kriterlerini karşılamaktadır ve BIST katılım endeksine dahildir. Helal hassasiyeti olan yatırımcılar için uygun olduğu değerlendirilmektedir.
Katılım endeksine uygun değil "caiz değildir" anlamına gelir. Yani haramdır. Katılım endeksi dışında kalan hisse senetlerinin haram olmaları muhtemeldir.
Özetle, faiz alışverişi olan işlemlerde buna bir şekilde yardımcı olmak caiz değildir. Bu itibarla temsil ettiği servetin meşru olduğu hisse senetlerinin alınıp satılmasına dikkat edilmesi kaydıyla, borsada memur ya da işçi olarak çalışmakta bir sakınca olmaz.
faiz, kumar, içki, domuz ürünleri gibi dinen yasaklanan
işlemlerden oluşan ve/veya portföyünde tahvil, faizli devlet bonosu, vadeli mevduat vb. faizli finansal işlemlerden kaynaklı gayrimeşru kazançları olan şirketlerin pay/hisse senetlerini alıp satmak caiz değildir.
Bir yatırımcı, halka arza katılmak istediğinde mutlaka arz olan şirketin katılım endeksine uygun olup olmadığını kontrol etmesi gerekmektedir. Halka arz olan bir şirket, katılım endeksine uygun olmaması durumunda bu halka arza katılmak caiz olarak görülmemektedir.
DİYANETE GÖRE BORSADAN HALKA ARZ HARAM MI? Diyanet İşleri Başkanlığı, borsada hisse almanın dini açıdan caiz olup olmadığı konusunda bir görüş belirtmiştir. Bu görüşe göre, borsada yer alan hisseleri bloke eden ve hayali satışlarla spekülatif dalgalanmalara neden olan işlemler dinen sakıncalı kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri