Kırmızı üzüm; Vitamin A, C, B6, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, folat, magnezyum ve selenyum içermesiyle oldukça sağlıklı bir besindir. Çok güçlü bir antioksidan olan kırmızı üzüm, serbest radikallere karşı güçlü bir koruma kalkanı oluşturur.
Lif ve su açısından zengin olan üzüm çeşitleri dışkılamanın sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. Kabızlık sorunu yaşayan yetişkinlere genellikle üzüm tüketmeleri önerilir. Üzüm tüketmek midede gaz oluşmasına neden olur. Günlük üzüm tüketimi fazlalaşır ise kişi ishal de olabilir.
Üzüm alerjisinden bildirilen belirtiler arasında kurdeşen, öksürük, kızarıklık, hırıltılı solunum, burun akıntısı ve astım bulunur. Oral alerji belirtileri arasında dudaklarda, boğazda ve ağız çevresinde şişlik, boğazda kaşıntı ve diş etlerinde, gözlerde tahriş yer alır.
Başlıca faydası kansızlığa iyi gelmesi ve enerji vermesi olan kuru üzüm aynı zamanda vitamin, mineral ve lif bakımından da zengindir. Ayrıca kuru üzümün içinde yüksek tansiyonu dengelemeye yarayan polifenollerin bulunduğu da değerlendirilir.
İlgili 18 soru bulundu
Tansiyonu düşürüp zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yaz meyvesi üzüm, içerdiği bol vitamin, potasyum ve demirle kan yapar, bedeni ve zihni güçlendirir. Tansiyonu düşürüp zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar.
Çekirdekli kırmızı üzüm: Günlük tüketilen bir salkım üzümün kolesterolü düşürdüğü bilinir. Ahududu: İçerdiği pterostilben sayesinde kolesterolü düşürür. Balık: Özellikle somon balığı, uskumru, alabalık ve sardalya omega 3 içeriği sayesinde iyi kolesterolü arttırırken kötü kolesterolü azaltmaya yardımcı olur.
Ciddi ve hafif belirtileri olabilen üzüm alerjisinin belirtileri üzüm tükettikten kısa süre sonra ortaya çıkar. Solunum sorunları; astım, nefes darlığı, hırıltılı solunum. Burun alerjisi; alerjik rinit, burun tıkanıklığı, sulu burun vb. Oral belirtiler; ağızda kaşıntı, diş etleri ve dilde karıncalanma.
Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır. Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda immunoterapi de yapılabilir.
Üzüm, alerjik belirtilere neden olabilen bir meyvedir. Üzüme, mahsulün zarar görmemesi için yoğun bir şekilde pestisit püskürtülür. Bu kimyasallar genellikle insanlar için son derece zararlı olan kükürt karışımları içerir ve belirtilere neden olabilir.
Bununla birlikte hazımsızlık ve karın ağrısı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Aynı zamanda karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları oluşturabilir. Kuru üzümün fazla tüketilmesi sonucunda, lifli bir besin olduğu için bu durum mideye zarar verebilir. Kusma, bulantı gibi rahatsızlıklar oluşturabilir.
Hazımsızlık, kabızlık, mide şişkinliği, bağırsak tembelliği gibi problemlerin giderilmesine destek sağlayan üzüm, düzenli tüketimde hem kabızlığı hem basur etkilerini azaltabilir.
Ayrıca kavun, erik, üzüm, mandalina, portakal gibi meyveler gaz yapıcı olabilir.
Üzüm, sindirim sistemi için bazı insanlarda gaz yapabilen bir meyvedir. Üzüm, doğal olarak bulunan şekerler içerir ve sindirimi kolay olmayabilir. Ayrıca, üzümde bulunan lif miktarı da sindirim sistemi üzerinde etkili olabilir.
Kuru Üzüm Ne Kadar Yenmeli? Magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi birçok mineral ile besleyicilik sunan çekirdeksiz kuru üzümlerden günde 5-6 adet yiyebilirsiniz. Bu miktar sindirimi düzenlemeye yardımcı oluyor. Eğer çekirdekli kuru üzüm yiyecekseniz yine 5-6 adet ile sınırlayabilirsiniz.
Onlarca çeşidi bulunan üzüm, içerdiği bolca antioksidan sayesinde vücudu birçok hastalıktan koruyor, damarların temizlenmesine destek olurken iltihaplanmaları da önlüyor. Hal böyle olunca kan dolaşımını da rahatlatıyor, doğal bir kan sulandırıcı gibi etki gösterebiliyor.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjik bir reaksiyon tipik olarak burun, akciğerler, boğaz, sinüsler, kulaklar, mide ya da ciltte oluşan semptomları tetikler. Bazı insanlar için alerjiler astım semptomlarını da tetikleyebilmektedir.
Alerjenler solunum yolu ile alındığında burun mukozasında mukus oluşumunda artış ve enflamasyon (yangı) gelişebilmektedir. Buna bağlı burun akıntısı, kaşınma ve hapşırma gibi belirtiler gözlenir. Gözlerde sulanma, batma ve kaşıntı da bu duruma eşlik edebilir.
Üzüm, duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilen bir meyvedir. Bağışıklık sisteminin üzümde bulunan bazı maddeleri zararlı olarak algılaması, alerjik bir tepki vermesine neden olur. Üzümde bulunan bir dizi alerjenik protein izole edilmiş olsa da, bunlardan birkaçı karakterize edilmiştir.
Göğüs hastalıklarına iyi gelir. Balgamı söker. Besin değerleri ile özellikle çocukların gelişimini destekler. Ayrıca, kuru üzümün içeriğinde ağrı kesici ve başta eklem iltihapları olmak üzere iltihap önleyici maddeler de bir miktar vardır.
Alerjik bir reaksiyon değişen sürelerde sürebilir. Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Kuru üzüm zararları arasında en fazla öne çıkanı aşırı tüketildiğinde kilo alınmasına yol açabildiğidir. Bazı kişilerde fazla kuru üzüm tüketimi pestisit sorununa neden olabilmektedir. Kuru üzüm lif açısından zengin bir besin olduğundan aşırı tüketildiğinde mide krampları, şişkinlik ve gaza yol açabilir.
Kalp ve damar sağlığını destekler
Üzüm aynı zamanda kolesterolü düşürmeye ve kan akışının düzenli olmasına destek sağlar.
Kanda bulunan yüksek ldl kolesterol değerleri kişide nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, halsizlik, uyuşma ve konuşma bozukluğu gibi belirtiler ortaya çıkarabilir. Bunlara ek olarak cilt solukluğu ve yüksek tansiyon da ldl kolesterol yüksekliği belirtilerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri