Mersin yöresine özgün bir yemek olan tantuni, genellikle biftek ile hazırlanır. Ana malzemeleri et, lavaş ve baharat çeşitleridir. Yapımında sac tava kullanılır.
Tantuni hazırlamak için ama en iyi tantuniyi hazırlamak için en birinci kural iyi etin temin edilmesi olmuştur, çünkü iyi bir tantuni önce iyi bir etin kullanılması ile mümkündür, yetişkin danaların bonfile, tranç (ayna diye tabir edilen kısım) ya da kontrfile kısımlarından seçilen etler ile hazırlanmaktadır.
Evde tantuni yaparken gerekli olan malzemeler ince doğranmış dana kontrfile, gerçek Mersin usulü tantuni için olmazsa olmaz pamuk yağı, tandır lavaşı ve etini lezzetlendirmek için baharatlar ancak tantuniyi dürüm yaparken içerisine doğanmış domates, soğan ve maydanoz koymanız da lezzetini daha da arttıracaktır.
İnce kıyılmış dana etinin biraz su ilave edilerek geniş tavalarda kavrulmasıyla ortaya çıkan yöresel bir tat tantuni. Yarım ekmek ya da dürüm içinde servis ediliyor.
Bu yemek, Mersin'e özgüdür. Günümüzde yapılırken iki farklı et türü kullanılır. Eğer içerisinde yalnızca et içeriyorsa biftek, ete ek olarak kuyruk yağı da ekleniyorsa Tantuni adı verilir. Tantuni hazırlamak için iyi bir et kullanılmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Mersin yöresine özgün bir yemek olan tantuni, genellikle biftek ile hazırlanır.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir.
Çiğ et pişerken takriben ağırlığının üçte birini kaybettiğini düşünürsek dürüm başına 90 gram olur. Bu durumda 1 kilo etten kac tane tantuni çıkar? 11 tantuni çıkar.
Kuzu Tantuni Tarifi Nasıl Yapılır? Kuş başı doğradığımız etimizi ocağa alıp suyunu bırakıp çekene kadar kavuruyoruz. Piştikten sonra yemeklik doğranmış soğanı biberleri ve baharatını ekleyip iyice soteliyoruz, tuzunu en son atıyoruz.
Tantunici ustasının 1 tanesi 15 kilo akciğere 1 kilo karaciğer konur diyerekte bir tüyo vermişti. Bu şekilde ciğerin ağır kokusu ve baskın tadı ortadan kalkıyor. Umarım tariften memnun kalırsınız. Akciğerleri avuç içi büyüklüğünde doğrayıp suya koyalım yarım saat bekletelim su kanlandıkça suyunu değiştirelim.
Yağ çözücü özelliği bulunması nedeniyle bitkisel yağlar içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda pasta imalatı yapılırken kek ve krema da kullanılmaktadır. Pamuk yağının ayrıca kıvam arttırıcı özelliği de bulunmaktadır. Bu yüzden hamur işlerinde kullanılan bir yağ türüdür.
Tantuni lavaş ve ekmeği de oldukça önemlidir. Et ya da tavuk sumaklı ve maydanozlu soğan piyazı, çeşitli baharatlar ve domates ile ekmek arası ya da dürüm olarak tercih edilebilir. Genel olarak kullanılan çeşitler somun, açık ekmek ya da lavaştır.
Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin. Geniş bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Haşladığımız tantuni etlerini tavaya alıp kavurun. Süzdüğünüz et suyundan 2-3 yemek kaşığı tavaya ekleyin.
Hakiki tantuni normalde pamuk yağı ile yapılır.
1,5tatlı kaşığıkırmızı toz biber. 1tatlı kaşığıkekik. 1tatlı kaşığıtuz. 1çay kaşığıpul biber.
Bu tarifi ne kadar beğendiniz? Güzel şehrimiz Mersin'den çıkıp tüm şehirlerde kolaylıkla bulabileceğimiz, bir adeti ile asla tadına doyamayacağımız, nefis bir yiyecek tantuni. Etli ve tavuk etli olarak yapılan tantunide, etler küçük küçük kesilir, tercihe göre biber soğan domates ve baharatları eklenir.
Mersin'in yöresel lezzeti olan tavuk tantuni, en sevilen sokak lezzetlerinden biridir. İnce lavaşa sarılarak satılan tantuni, genellikle kırmızı et ya da tavuk ile yapılmaktadır. Daha pratik versiyon olarak kıyma da kullanılabilir. Tantuninin en önemli özelliği kullanılan etin küçük parçalar halinde doğranmasıdır.
Hem dürüm hem de sandviç olarak tercih edilebilir. Tantuni eti yağsız ve sinirsiz olduğu için oldukça hafif bir yiyecektir. Burada domatesler, naneler, maydanozlar taze olarak doğranır, günlük tüketilir. Tantuninin yanında Şalgam ya da ayran tercih edebilirsiniz.
Üzerine sumak, reyhan, kimyon, biber ve domates salçası koyup güzelce ovuyoruz. Ardından maydanoz ve domates koyup karıştırıyoruz. Daha sonra ekmeğe biber salçası sürüp içine biraz kıyma biraz domates sosu biraz zerzevat (isteğe bağlı turşu konulabilir ) katıp dürüm şeklinde sarıyoruz.
YAPILIŞI: Etimizin önce yarısını iyice kızdırılmış wok tavada suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz. suyun yarısını ve 1 yemek kaşığı sirkeyi ekleyerek yine yüksek ateşte suyunu tekrar çekene kadar soteliyoruz. Bunu bir kaba alıp daha sonra etin kalan kısmı için de aynı işlemi kalan su ve sirke ile tekrarlıyoruz.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir.
Tantuni 100 gramı yaklaşık olarak 168 kaloridir. Bir porsiyon tantuni ise genel olarak 226 gramdır ve bu da 380 kaloridir. Tantuni aynı zamanda kaliteli ve doğal malzemelerle hazırlandığında zekâ gelişimine, sindirim sistemine, tansiyonun düşmesine, kolesterolün düşmesine gibi birçok yararlı da beraberinde getirir.
Mersin Tantunisinin ayırt edici özelliği, yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması ve aşağıda açıklanan üretim metodu ile ustalıkla hazırlanmasıdır. Ayrıca servisinde salataya sos olarak limon ve/veya turunç suyu, içecek olarak ayran veya şalgam ile birlikte sunumunun yapılmasıdır.
Lavaşlar saca tek tek sıralanır ve yağlanır. Ardından yağlı lavaşlar kenara alınarak hazırlanan domates, soğan, maydanoz ve sumak karışımı içine koyulur. Üzerine de pişen etler eklenir, sıkıca sarılır. Dürümler hazırlandıktan sonra yeniden saca konularak arkalı önlü kızartılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri