Banyo tavanlarında küf oluşumu engellenemiyorsa köpük tavanlar ve çeşitli plastik tavan kaplamaları kullanılabilir. Plastik tavanlar asma tavan olarak geçen ve tavana doğrudan monte edilmeyip bir iskelet üzerine monte edilmektedir. Bu sayede tavanınızda oluşan kararmış görüntüyü giderebilirsiniz.
Banyo tavanının nemden dolayı siyahlaşması küf ve küf mantarlarının oluşumuyla ilişkilidir. Banyo yüksek nem seviyelerine maruz kalan bir ortamdır ve düzenli havalandırma olmaması veya yeterli kurutma yapılmaması durumunda bu nem tavan yüzeyinde birikir.
Islak, nemli ve sıcak ortamlar küf oluşumuna müsaittir. Bu nedenle banyoyu kullandıktan sonra havalandırma kesinlikle açık olmalı. Nemli veya ıslak kalan yerler de temizlenmeli ve içerideki nem de giderilmeli. Ayrıca banyo perdeleri de küf barındırabileceği için düzenli olarak temizlenmeli.
İlgili 38 soru bulundu
Bu yalıtımları sağlamak için ciddi masraflar yapılsada tavanlarda oluşan nem, rutubet, küflenme ve terlemelerin önüne geçilememiştir. EPS den üretilen tavan kaplama malzemesi bu konuda en iyi sonuçlar veren ve aynı zamanda ekonomik olarakta oldukça iyi olan tavan kaplama malzemesi, ideal bir üründür.
Derin bir kap içinde bir paket karbonat ile 1 su bardağı sirkeyi karıştırın. Bu karışımı sprey şişe içine alarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Banyo duvarında oluşan küf lekesinin üzerine karışımı sıkarak 10 dakika kadar bekleyin. Bekleme esnasında leke kendiliğinden akmaya başlayacaktır.
Sirkeli suyun, bir fincan sirke ve bir bardak su kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkündür. Daha sonra yapılması gereken; elde edilen karışımı küfün üzerinde dökmek, 10 dakika kadar beklemek ve nemli bir bez kullanarak küflü alanı silmektir.
Banyonun Tavanı Küfleniyor
Banyolar kullanıldığında sık sık havalandırılması gerekir. Banyo havalandırılmazsa içerdeki su buharı tavanda rutubet oluşmasına sebep olur. Küf dediğimiz olay ise bakteri üremesidir. Bu tür bakteriler nemli ortamları sever.
Küflü yüzeye bir miktar beyaz sirke dökün ve kurumasını bekleyin. Ardından tekrar sirke dökün ve süngerle silin. Sonrasında suyla durulayın. Aynı yüzeye karbonat döküp eski bir diş fırçasıyla fırçalayın.
Böylelikle kış aylarında iç-dış mekân sıcaklık farkına bağlı nemlenme önlenebilir. Çamaşırlarınızı kaloriferin üstünde ya da havasız odalarda kurutmamalı ve ev içinde çamaşır kuruturken evinizi düzenli olarak havalandırmalısınız. Nem alıcı ve nem giderici cihazları kullanabilirsiniz.
Evde bitki veya akvaryum varsa bunlar da evi nemlendirir. Kedi kumu çok iyi bir çözümdür. Nemi çekme kapasitesi yüksek olduğundan oldukça işe yarar. Ev içinde çamaşır kurutmak nemi arttırır.
Rutubet kokusunu gidermek için şu adımları izleyebilirsiniz: Rutubetli alanlara lavanta keseleri ya da limon dilimleri yerleştirerek hoş bir koku yayılmasını sağlayabilirsiniz. Sirkeli su ile temizlik yaparak rutubet kokan yüzeylerde silerek koku giderici etkisinden faydalanabilirsiniz.
Beyaz sirke ile küften kurtulun
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Rutubetin görüldüğü alanlar genellikle karanlık ve hava sirkülasyonunun az olduğu yerler. Rutubet özellikle bodrum, zemin katlar ve banyoda sıklıkla görülürken, farklı alanlarda da nem oluşumundan kaynaklı rutubet ile karşılaşmak mümkün oluyor.
Tavanda rutubet oluşumunun temel sebeplerinden biri yoğuşmadır. Isı farklılıklarının yarattığı su buharı iç yağmurlama dediğimiz suya dönüşür ve aslında akmayan bir terasınız varsa bile siz sürekli su problemi yaşarsınız. Çatı arasına serilen ısı yalıtım ürünü cam yünü levhaların amacı da bu buharlaşmayı engellemektir.
Tavandaki küfün engellenebilmesi için belirli aralıklar ile evin havalandırılması evde yalıtım problemi varsa bir an önce bu probleimin çözülmesi gerekir . Tavanın temizlenmesi pek mümkün olmasa da küf oluşan kısımların çamaşır suyu ile temizlenmesi küfün üremesini ve yayılmasını engelleyecektir .
Rutubet sorunu bulunan yaşam alanlarında tavandaki küf ve mantarların yok edilmesi için üretilen küf önleyici tavan boyası, özel formülü ile klasik tavan boyalarından ayrılır.
Küf, birçok sağlık sorununa neden olabilen mikroorganizmaların bir türüdür. Bu nedenle, tavanda oluşan küf zararlı olabilir. Küfün bazı türleri solunum yolu rahatsızlıklarına, alerjik reaksiyonlara, astım semptomlarının kötüleşmesine ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
Küf lekesini çıkarmak için: 4.5 litre su içine 1 bardak klorlu ağartıcı koyarak bir karışım hazırlayın. Banyo zeminlerinde suyla seyrelttiğiniz ağartıcılı karışımla fayans döşeli duvarları ve diğer zeminleri fırça yardımıyla ovarak küfü temizleyin.
Küflü duvarı temizlemelisin
Hazırladığın karışımı küfün bulunduğu yoğun kısımlara püskürterek karışımın etki etmesini beklemelisin. Çamaşır suyu küfü çözerek küfün oluşmasına neden olan mikrobu temizlemeni kolaylaştıracaktır.
“En iyi küf önleyici boya hangisi?” diye sorarsanız Redcolour Nem ve Küf Önleyici Boya en iyi seçenekler arasında yer alır. İç cephelerde kullanabileceğiniz boya, 3.5 litre olduğu için çeşitli alanlarda uygulamak üzere ihtiyacınızı rahatlıkla karşılar. Son kat mat iç cephe boyası, duvarların nefes almasını sağlar.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Pencere kenarlarındaki küçük çaplı küfler alkol yardımıyla yok edilebilir. Oranı %70 veya %80 civarında olan alkolü, fırça yardımıyla küflü bölgeye sürün. Fırçaladıktan sonra yarım saat kadar bekletin ve daha sonra ucu alkole batırılmış bir temizlik beziyle silin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri