Stor perdelerin güvenli bir şekilde yıkanması için kuru temizleme yapan ve özel olarak bu işi yapan firmalara verilmesi gereklidir. Mekanizmalı bir perde oldukları için; evinizdeki çamaşır makinesinde yıkanması mümkün değildir.
Evde stor perde nasıl yıkanır sorusu için ihtiyacınız olan malzemeler; su, sabun ve süngerdir. Sıvı sabun ya da perdeler için üretilmiş özel deterjanlardan döktüğünüz suya süngerinizi ya da yumuşak bir fırçayı batırarak perdenizi silebilirsiniz.
Stor perdeleri temizlemek için en etkili deterjan beyaz sabundur. Çünkü sabun, stor perde üzerindeki tozları anında kaldırır, perdelerin kirden arınmasını sağlar. Bir kovaya ılık su koyun. Bu suyun içinde sabunu iyice köpürtün.
Çamaşır makinesi temizlik işlemlerinde oldukça kolaylık ve konfor sağlamaktadır. Fakat stor perdeyi kesinlikle çamaşır makinesinde yıkamaya kalkmayınız. Bu perdenin modeli için uygun bir temizleme yöntemi değildir. Perdenizi temizlemenin aksine perdeniz kullanılmaz hale gelebilir.
Bu zamanı siz kendiniz zaten fark edeceksiniz. Önceleri silerek temizleme yöntemine başvururken yıkamanız gerektiğinin farkına varabilirsiniz. Tozlu, kirli, isli ve yağlı ortamlardaki stor perdeler daha sık yıkanırken; temiz ortamlardaki stor perdelerin senede bir kez yıkanması idealdir.
İlgili 27 soru bulundu
Stor perde, kullanımı ve tamiri en kolay mekanizmalı perdedir. Ortalama ömrü 3 yıldır. Temiz ve tozsuz mekanlarda ve amacına uygun kullanımda bu ömür 5-10 yıla kadar çıkabilir.
Temizlemek için derin bir kapta ılık suyun içinde sabun köpürtebilirsiniz. Veya perde temizliği için üretilen deterjanları da tercih edebilirsiniz. Yumuşak bir bezi sabunlu suya batırıp çıkarın ve suyunu sıkın. Bu bez ile perdenizi bir iki defa silin.
Stor perdeler mekanizmalı olduğundan temizleme işlemi diğer perdelere göre daha zor olabilir. Evinizde zarif ve fazla yer kaplamayan bu perdeler aslında kullanışlı olsa da sıra temizliğe gelince biraz zahmetli olabilir.
Yıkama işlemi sona erdikten sonra, açarak temizliğe hazırladığınız stor perdenizi havadar bir alana sermek suretiyle kurumaya bırakmalısınız. Perdeniz kuruduktan sonra, stor perdenizi yeniden rulo haline getirmeli ve yerine dikkatli bir şekilde asmalısınız.
► Evlerinizde kirlenmiş stor perdeleri çıkarmadan temizlemek için leke çıkarıcı, Arap sabunu, halı şampuanı veya sabun rendesi gibi deterjanlar tercih edebilirsiniz. ► Temiz bir kovanın içerisine biraz Arap sabunu koyarak asılı olan stor perdenin her tarafını bu sabunlu suyla temizleyebilirsiniz.
Nemli bir sünger veya bezle aynı yöne hareketlerle silinmelidir. Eğer perdeler çok kirli ise köpüklü suya batırılan ve iyice sıkılan sünger veya bezle silinmelidir. Perdeler üzerinde yapışmış minik minik lekeler varsa sadece o kısım alkolsüz kolonyalı mendille silinerek temizlenebilir.
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Küvetin içine giremeyecek kadar büyük stor perdeleri geniş bir zemin üzerinde de yıkayabilirsiniz. Köpüklü suyu boşalttıktan sonra küveti temiz suyla doldurmalı ve perdeleri durulamalısınız. Tüm sabun kalıntıları perdeden uzaklaştırılana kadar bu işlemi tekrarlamanızda yarar var.
Perdenizi astıktan sonra buhar vererek kırışıklığı önlemeniz mümkündür. Kaynar suyun etkisiyle kırışıklık önleme: Küçük olan perdeleri kornişe taktıktan sonra altına leğen içinde kaynar su koyabilirsiniz. Böylelikle buharı alan perdenizdeki kırışıklıklar azalacaktır.
Yıkama aşamasında çamaşır makinenizi 30 dereceye ayarlamayı unutmayın. Daha yüksek derecede yıkamak fonun yapısına zarar verecektir. Bu nedenle yüksek ısı ve yüksek devirde sıkma noktasında dikkatli olmalısınız. Fon perdenizi üzerinde pullar ya da simler varsa çamaşır makinesinde yıkamamalısınız.
Stor perdeler sahip oldukları narin yapıları gereği, çamaşır makinelerinde yıkanmaya uygun değildir. Bu ürünlerin, evlerde alternatif perde yıkama yöntemleri ile bakımları yapılabiliyor olsa da en ideal bakım yöntemi kuru temizleme olarak dikkat çeker.
Tül Perdeler Neden Kokar? Belli aralıklarla yıkanmayan tül perdelerde koku sorunu yaşanmaktadır. Ayrıca rutubetli ortamda bulunan perdelerde zamanla koku da oluşacaktır. Evde sigara içiliyorsa, kışın is ve dumana maruz kalıyorsa koku sorunu kişileri rahatsız etmektedir.
Genelde tül perdeler odalar için güzel oluyor. Ama kişinin tercihine göre mutfak alanında da kullanımı olabilir. Yalnız mutfakta yemek yapıldığı ve içerisinin daha ferah olması adına stor perde daha iyi olur. Hem kullanım açısından hemde yıkama ya da silmenin kolay olması adına stor perde daha iyi olacaktır.
Beyaz sabun
Bir kovaya ılık su koyarak, suyun içinde sabunu iyice köpürtün. Yumuşak bir bez veya sünger yardımıyla perdeyi baştan aşağı silin. İşte stor perdeniz artık tertemiz.
Kruvaze perdelerin yıkanma öncesinde, mekanizmanın kordonları perdeden ayrılır, yine yapışan bantları ile mekanizmanın üst bölümünden ayrılması gereken tüller, özel yıkama kılıfları içinde uygun boyuttaki çamaşır makinelerinde 30 derecede düşük devir ayarı ile yıkanmalıdır.
Perde Temizliği Genelde açık renklerde olan tül perdelerin temizliği ve kırışmadan yıkamak çok önemlidir. Tül perdeler normalde yılda 4 kez yıkanmalıdır. Ancak sigara içiliyor, soba yanıyor ve kaloriferlere yakınsa bu yıkama 5 ya da 6'ya çıkarılabilir.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir.
Halı yıkama tutarı, bulunan metrekare değerinin halının birim fiyatı ile çarpımı ile hesaplanır. Örnek olarak 2m x 3m boyutlarında makine halısı alınırsa, 6 m2(halının metrekaresi) x 80 ₺/m2(birim fiyatı) olmak üzere yıkama ücreti 480 ₺ olarak hesaplanır.
Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir. Eğer perdeler elde yıkanacaksa bu konuda banyolarda bulunan küvet kullanılabilir. Ancak yıkama sırasında kesinlikle sıcak su kullanılmaması gerekir. Ayrıca perdeler yıkanmasının ardından direkt olarak makineden çıkarılmalı ve asılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri