Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir. 12 m yükseklik, 110 m uzunluğa sahip barajdan içme ve sulama suyu temin edilmekteydi. MÖ 2950-2750 arasında Nil Üzerinde Sadd-el Kafara barajı yapılmıştır.
Türkiye'de DSİ tarafından yapımı gerçekleştirilir. Bunlardan elektrik enerjisi üretmek için yapılanlarin EÜAŞ'a devri yapılmakta diğerleri ise DSİ tarafından işletmektedir. Bunların işletmedeki 203 adeti, büyük çaplı baraj diğerleri ise gölet şeklindedir.
85 milyon m3 kaya dolgu baraj ve 2400 MW gücünde hidroelektrik santrali inşaatı. Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise kendi sınıfında beşinci büyük barajı. Palet İnşaat, inşaatı yapan konsorsiyumun lider firmasıdır. ATA İnşaat Konsorsiyumu Ortak Girişiminin PALET İnşaat A.Ş.
Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, Fırat Nehri üzerinde kurulu olup, enerji ve sulama amaçlıdır. GAP Projesi içinde, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine 24 km uzaklıkta Fırat Nehri üzerinde kurulan barajdır.
Tarihi. Cumhuriyet döneminin ilk barajıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1930 yılında yapımına başlanmış 1936 yılında tamamlanarak 3 Kasım 1936 tarihinde Atatürk tarafından açılmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
İstanbul'daki Belgrad Ormanları'nda bulunan “Sultan Ahmet” ya da öteki adıyla "Topuz Bendi" Barajı, 1619 yılında Osmanlı Padişahı III. Ahmet tarafından yaptırılan Türkiye'nin ilk barajı. Son Halini II.Mahmut'un yaptırdığı tamiratla alan baraj, toprak ve kaya dolgudan yapılma ve yüksekliği, 9 metre 91 santimetre.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yapımına 4 Kasım 1983 yılında başlanan ve "barajların efendisi" olarak nitelendirilen Atatürk Barajı, kısıtlı imkanlara rağmen 9 bin kişinin alın teriyle 9 yılda tamamlandı.
ATATÜRK BARAJI ÖNEMLİ BİR ENERJİ ÜSSÜ
3,6 milyar dolara mal olan Atatürk Barajı ve HES'inin ülke ekonomisine katkısı 2015 yılına kadar 15 milyar dolar olup, Türk lirası karşılığı da 111 milyar liraya ulaşmıştır.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Çünkü Atatürk Barajı dünyanın sayısı büyük barajlarından bir tanesidir. Su toplama havzasında biriktirmiş olduğu su miktarı çok fazladır. Böyle bir barajın yıkılması durumunda ya da hasar görüp suyunun aniden boşaltması durumunda Suriye'ye kadar içinden geçtiği tüm yerleşim alanlarını etkileyecektir.
Taşkın kontrol hacmi bakımından da dünyanın 3. büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın baraj gölü yapay bir göl olmasına rağmen, Van ve Tuz göllerinin ardından ülkemizin en büyük 3. gölü konumunda bulunuyor. Atatürk Barajı ve HES 2019 yılında 8 milyar 226 milyon kWh'lik elektrik enerjisi üretti.
Türkiye'de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır. Türkiye'deki barajlardan Atatürk Barajı 817 km2, Keban Barajı 675 km2, Ilısu Barajı 313 km2, Karakaya Barajı 268 km2, Hirfanlı Barajı 263 km2 yüzey alanına sahiptir.
Merhum Başbakan Adnan Menderes tarafından kurulan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, bugün yaptığı baraj, sulama ve içme suyu yatırımlarıyla Türkiye'nin en büyük yatırımcı kuruluşu haline geldi.
Büyük barajların yapımına ise Cumhuriyetten sonra başlanılmıştır. Türkiye'deki barajların hemen hemen hepsi Devlet Su işleri (DSİ) tarafından yapılmaktadır. 1991 yılı sonuna kadar 150 baraj yapılmıştır ve bunlann 28 tanesinde hidroelektrik santral de bulunmaktadır.
Barajlarda su biriktirildiğinde suya potansiyel enerji kazandırılır. Potansiyel enerji kazanan su yüksekten bırakılınca suyun potansiyel enerjisi kinetik enerjiye dönüşür ve hızla akan su türbinleri döndürür. (türbinlerin pervanelerine çarparak türbinleri döndürür.)
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır. İnsan hayatına önemli katkıları vardır. Çok dikkatli ve kapsamlı inceleme ve araştırmalardan sonra projelendirilip yapımına karar verilen barajların yapımı için de büyük yatırımlar gerekir.
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir.
Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürü Oğuz Kasap, Atatürk Barajı'nın yapımı devam eden sulama kanallarının tamamlanmasıyla bölgede istihdam edilenlerin sayısının 1 milyon 750 bin kişiye çıkarılmasının planlandığını bildirdi.
Yusufeli Barajı, devasa gövdesi ve yüksekliğiyle birçok rekorun sahibi. Baraj, yüksekliğiyle Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada.
Merkez Bankası, halen tedavülde olan Yeni Türk Lirası banknotlarda, arka yüzlerinde potre kullanmamıştı. 1 YTL'nin arka yüzünde Atatürk Barajı, 5 YTL'nin arka yüzünde Anıtkabir, 10 YTL'nin arka yüzünde Piri Reis'in Dünya Haritası, 20 YTL'nin arka yüzünde Efes Antik Kenti, 50 YTL'nin arka yüzünde Kapadokya, 100 YTL'nin ...
Çimpe Kalesi'nin ele geçirilmesi ile Osmanlı Devleti, ilk Rumeli toprağını kazandı. Orhan Bey'den sonra yerine I. Murad geçti.
Anayurt Orta Asya'dan gelen Türklerin kurdukları en son devlet «Osmanlı devleti» dir. Bu kitapta Türk devletleri içinde en uzun ömürlüsü ve diğer Türk devletlerinden daha ziyade dünya tarihine müessir olan Osmanlı devletinin tarihini gözden geçireceğiz.
Bildiğimiz üzere Osmanlığı İmparatorluğu, 1299-1923 yılları arasında varlığını sürdürmüş bir Türk devletidir. 16. yüzyıla doğru dünyanın en güçlü imparatorluğu haline gelmiş ve 600 yıl boyunca doğu ve batı dünyası arasında bir köprü işlevi görmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri