Barajlarda su biriktirildiğinde suya potansiyel enerji kazandırılır. Potansiyel enerji kazanan su yüksekten bırakılınca suyun potansiyel enerjisi kinetik enerjiye dönüşür ve hızla akan su türbinleri döndürür. (türbinlerin pervanelerine çarparak türbinleri döndürür.)
Barajlarla... Bu dev bariyerler nehir sularını tutarlar. Arkalarında oluşan gölde tuttukları suyu biriktirirler. İhtiyaç duyulmayan zamanda gelen fazla suyu tutar ve ihtiyaç duyulan zamanda onu insanın hizmetine sunarlar.
Baraj kurulması için öncelikle akarsu önüne bir setin çekilmesi gereklidir. Çekilen set sayesinde akan su birikir ve yükselir. Bu sayede, akarsuyun suları akarsu yatağı boyunca hareket edemez ve sular baraj alanında birikerek yükselmiş olur. Barajların bulunduğu bölgelerde baraj gölünün oluşmasına da neden olmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır.
su kaynaklarının ağır ağır ve sürekli yağışla dolması sebebiyledir. en güzel kar doldurur barajlar, üstten yağar, alttan erir. barajların dolması için yağmur değil kar yapması gereklidir. ancak böyle akarsuların kaynakları beslenir.
Barajların yapım amacı
İçme ve kullanma suyu temini. Sanayi suyu kullanımı Sulama suyu. Hidroelektrik üretimi.
“Göl, dere ya da yer altı suyu gibi içilebilir bir su kaynağındaki su, bir depoda ya da barajda toplanır ve şehir hatlarına ulaşır. Yer altında dolaşan borular sayesinde evlerimize ve mutfaktaki ya da banyodaki musluğumuza kadar gelir.”
Talveg: Akarsu olsun veya olmasın bir vadinin en derin noktalarının oluşturduğu çizgi hattı. Yükseklik: Baraj temelinin tabii kayayı bulan en derin yerinden krete kadar olan düşey mesafe. Nehir yatağından krete olan yükseklik ise talveg yüksekliği olarak tanımlanır.
Barajlar Olmasaydı:
Temiz su olanağı az olurdu. Akarsular, göller, dereler vb. yerler taşabilirdi ve bu durum sel, heyelan tarzı doğal afetlere dönüşebilir. Hidroelektrik enerjisi zor bulunurdu.
geciktiren yapıdır. Barajın su biriktirme, su seviyesi yükseltme ve geniş su yüzeyi meydana getirme gibi önemli fonksiyonları da vardır. Günümüzde ise barajlar; içme suyu, sulama ve enerji üretimi için kullanılmaktadır.
Baraj, göl ve dere suları tabiattan ve insandan kaynaklanan kirlilikleri ve insana zararlı mikropları taşırlar. Bu sulardan yararlanmak için bu sularda bulunan katılardan, mikroplardan ve insanın kendi yaratıp arıtmadan tabiata attığı kimyasal atıklardan arındırılması gerekir.
Baraj Puanı Kaldırılması
Alınan yeni kararla sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil alanları için sınav puanı hesaplanırken TYT türünde en az 150 puan almış olma şartı artık geçerli değil. Aynı şekilde yerleştirme puanlarının hesaplanmasında TYT için 150 ve AYT için 180 puan barajı uygulaması da artık dikkate alınmıyor.
Barajın kalkması sınavsız üniversite anlamına gelmez. Bu uygulama, puan üstünlüğüne dayanan bir düzenleme. Dolayısıyla en yüksek puanı alabilen öğrenciler, programlara yerleşebilecek. Puanları tutmayanların ise kayıt yapma ve yerleşme hakkı olmayacak.”
2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanları uygulaması kaldırıldı. Yani bu yıl öğrencilerin, üniversite tercihi yapabilmek için belli bir baraj puanını geçmesi gerekmeyecek.
Gri su, evlerden veya ofis binalarından gelen dışkı kontaminasyonu olmayan suları, yani tuvaletlerden gelen atık su hariç bütün evsel atık suları ifade eder. Gri su kaynakları arasında lavabolar, duşlar, küvetler, çamaşır makineleri ve bulaşık makineleri bulunur.
Evde basit yöntemle suyumuzu kendimiz arındırabiliriz. İlk olarak pet şişenin ağzı ince bir bezle örtülür. Bezin üzeri mangal kömürü, kum, çakıl taşı ile doldurulur. Su bu maddelerin üzerinden geçirilir ve aşağıda süzülen su içilebilir. Bu maddeler suyun üzerindeki mikroorganizmaları kendine çekmektedir.
Eğer deşarj edilen su, standartları karşılarsa tarım ürünü sulamalarında kullanılır. Son çökeltim ve ön çökeltim havuzlarında çöktürülen, çamur haline gelen yapı geri devir ile tesis başına yollanır. Tesis şartları uygunsa ve gerekli imkânlar varsa atık çamurundan metan gazı üretimi yapılır.
Barajlar aynı zamanda elektrik üretir ve bizleri taşkından korur. Barajların göllerinde biriken ve yükselerek potansiyel enerji kazanan suların bu enerjisi önce kinetik enerjiye sonra da elektrik enerjisine çevrilir.
Nadiren gerçekleşen bir baraj yıkılması durumunda, özellikle baraj membasında büyük hacimli bir hazne barındırıyorsa mansapta oluşan taşkın dalgası erozyon ve/veya yapısal yıkıma sebebiyet verecek kadar şiddetli olabilmektedir. Baraj yıkılması sonucu oluşan felaket genellikle ani olmakta ve ölümlerle sonuçlanmaktadır.
Su kaynaklarının önemli bir kısmının tekrar dolması için kar yağışının yağmurdan daha etkili olacağının altını çizen, Doç. Dr. Canan Acar, “Esasen doğal olarak her iki yağış türü de olağan koşullarda çevremiz için faydalıyken su kaynaklarının dolmasında kar daha yavaş çözünerek toprağa karıştığı için daha etkili olur.
“Enerji, içme suyu, taşkın kontrolü, sulama gibi her ne amaçla yapılırsa yapılsın barajların taşkın önleme etkisi var. Fazla gelen suları depoladığı için taşkın sırasında daha az suyu aşağıya bırakıyor. Dolayısıyla taşkın sönümleme ve debisini azaltma gibi fonksiyonları vardır.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri